5 hiba, amit a leggazdagabbak nem követnének el a pénzügyeikkel kapcsolatban

Siker2021. máj. 9.B.F.

Két dolgot biztosan lehet tudni a milliomosokról: egyrészt pontosan tudják, hová kerül a pénzük, másrészt tisztában vannak vele, hogy mit ne tegyenek vele. Érdemes lehet eltanulni a szupergazdagok pénzügyi szokásait, és megnézni, hogy mit nem tennének a pénzügyeikkel kapcsolatban.

1. Késedelmi díjak

A leggazdagabbak kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy mindig időben be legyenek fizetve a különböző számláik.

Kihasználják az olyan funkciókat, mint például az automatikus fizetés – így elkerülhető, hogy késedelmi díjat számítsanak fel, de a banki költségeket is figyelemmel kísérik.

Számos bankra jellemző, hogy külön összegeket számít fel a szolgáltatásaiért, amelyeket sokan észre sem vesznek. Érdemes ellenőrizni a havi kimutatásoknál ezeket a rejtett terheléseket.

2. Kerülik az impulzív vásárlásokat

A vagyonosabb személyek között is vannak, akik rengeteg pénzt költenek olyan dolgokra, amelyeket hirtelen felindulásból vásárolnak meg, de a gazdag üzletemberek meglepően takarékosak.

Bill Gates például egy 10 dolláros órát hord. Warren Buffett mindennap ugyanazt eszi reggelire a McDonald's-ban – amire soha nem költ többet 3,17 dollárnál. Mark Zuckerberg kézi váltós Volkswagen-t vezet.

Az impulzusvásárlások pazarláshoz, túlköltekezéshez és adóssághoz vezethetnek, a sikeres emberek ezt három dolgot pedig mindenáron elkerülik.

3. Nem dőlnek be egykönnyen a marketingfogásoknak

Marketingfogások szinte mindenhol fellelhetőek, de a gazdag emberek nem engednek a csábításuknak. Mindig összehasonlítják az adott terméket a versenytársaikkal, és mérlegelik az ár/érték arányokat.

Érdemes ezt a szokást eltanulni: legyen szó kisebb vagy nagyobb befektetésekről, előtte végezzünk kutatást, mérlegeljük a kapott eredményeket.

Ha például valami drágább, de jobb minőségű, azt évekig használhatjuk, és megtakaríthatjuk vele azt az időt és pénzt, amelyet arra áldoznánk, hogy egy olcsóbb és kevésbé minőségi terméket javítsunk vagy cseréljünk.

4. Nem csak egy jövedelemforrásuk van

Ha több bevételi forrásunk van, akkor több pénzt tudunk termelni – a gazdagok soha nem csak egy jövedelemforrásra támaszkodnak.

Érdemes lehet megfontolni, hogy szabadúszóként egyszerre több munkát elvállaljunk, vagy esetleg egy olyan területen tanítsunk, amellyel kapcsolatban szaktudással rendelkezünk, de a szakterületünk témakörében könyvet is kiadhatunk.

5. Nem választják mindig a legújabbat

A CareerBuilder foglalkoztatási weboldal szerint az amerikai munkavállalók 78 százaléka fizetéstől fizetésig él. A vagyonos emberek bár tudják, hogy a pénzügyileg kiegyensúlyozott élet gondolata igen szubjektív, 

árulkodó viszont, hogy például Warren Buffettnek soha nem volt iPhone-ja, egészen addig, amíg ajándékba nem kapott egyet, de állítólag azt se használja.

Sokan váltják le a technikai eszközüket, amint kijön egy újabb modell, és közülük a legtöbben meg sem engedhetnék maguknak a gyakori cserét. A mondás úgy tartja, hogy addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér – a gazdagok esetenként még lejjebb is adnak, de semmiképp nem engednek a külső nyomásnak.

(via CNBC)