A dollármilliomosok csaknem 70 százaléka aggódik amiatt, hogy „túl sok” pénzt hagy a gyerekeire

Siker2022. máj. 20.B.F.

Nemcsak az olyan híres vállalkozók, mint Warren Buffett aggódik amiatt, hogy túl sok pénzt hagy a gyermekeire: a dollármilliomosok jó része szintén attól tart, hogy negatív hatással lehet az örököseire, ha túl nagy összeget kapnak.

A The Motley Fool pénzügyi és befektetési tanácsadó cég által végzett felmérésben 2 ezer, egymillió dollár (körülbelül 366 millió forint) feletti nettó vagyonnal rendelkező gazdag személyt kérdeztek arról, hogyan állnak hozzá az öröklés témaköréhez.

A felmérésben résztvevő egyének legfőbb aggodalma az volt, hogy túl sok pénzt hagynak az örököseikre – ezt a válaszadók egész pontosan 67 százaléka említette.

A válaszadók konkrétan amiatt aggódnak, hogy ha túl sok pénzt hagynak a gyermekeikre, akkor az negatív hatással lesz rájuk.

Sokan attól tartanak, hogy a hatalmas vagyont „felelőtlenül használják majd fel”, vagy az örökség majd „lustaságra készteti” őket.

A Motley Fool egyik elemzője a CNBC-nek elmondta,

a kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a gazdagok nagy része mennyire aggódik a túl nagy örökség hátrahagyásának következményei miatt – emiatt pedig sokan bizonyos feltételekhez kötnék az örökséget.

Például az örökösöknek előtérbe kell helyezniük a kemény munkát, a megfelelő szakmai karrier megtalálását és jó tanulmányi eredményt kell produkálniuk.

A felmérésben olyan személyek is részt vettek, akik korábban maguk is nagyobb örökséghez, konkrétan több mint egymillió dollárhoz jutottak. 85 százalékuk egyetértett azzal, hogy létezik olyan, hogy valaki túl sok pénzt örököl. Az 500 ezer és egymillió dollár közötti vagyont örökölt válaszadók 84 százaléka szintén egyetértett ezzel.

A 100 ezer és 500 ezer dollár között öröklők 78,5 százaléka, a 100 ezer dollárnál kevesebbet kapók 69 százaléka volt azon a véleményen, hogy a túl nagy örökség negatív hatással lehet az örökösökre.

Az embernek a válaszok láttán az az érzése támadhat, hogy ezek nem alaptalan aggodalmaik, lévén, a válaszadók maguk is sok pénzt örököltek.

– tette hozzá a Motley Fool elemzője.

A gazdagok aggodalmai ellenére a felmérésben résztvevők 60 százaléka mondta azt, hogy „nagyon fontosnak” tartja, hogy mindenképpen örököljenek utánuk, és nagyjából 34 százalékuk tervezi a vagyonának több mint a felét az örököseire hagyni.