A milliárdosok nagy botrányai az elmúlt évtizedből

Siker2019. dec. 15.D.J.

Volt olyan mágnás, aki csalás miatt börtönbe került, más épp hogy megúszta az elmarasztaló ítéletet. Listánkon olyan milliárdosok szerepelnek, akik az elmúlt 10 évben komoly bajba kerültek.

Allen Stanford

Az amerikai pénzember a világ egyik legnagyobb piramisjátékát hozta létre. A kárvallottak száma megközelítette a 20 ezret. Az ügyfeleket azzal áltatta, hogy a megvásárolt papírjaik óriási hozamot produkálnak. Ám valójában a régi partnereket az új belépők pénzéből fizette ki. Az értékpapírok, amelyekkel kereskedett nem is léteztek. Összesen közel 7 milliárd dolláros kárt okozott. Mikor 2012-ben elítélték, 110 év börtönbüntetést kapott.

Henry T. Nicholas III.

A chipgyártással foglalkozó Broadcom társalapítója egy időben gyakori szereplő volt a bulvárújságokban. A birtokán például az ABC News információi szerint 5 milliárd forintnyi összegből egy föld alatti búvóhelyet épített ki, ahova a luxusprostituáltakat vitette. Tavaly úgy tűnt, hogy a börtönt is meg fogja járni, mivel egy Las Vegas-i hotelben a rendőrök illuminált állapotban több bőröndnyi drog társaságában találtak rá. Végül nem tudták bebizonyítani, hogy a kábítószer hozzá tartozott, ezért ejtették a vádakat.

Silvio Berlusconi

A volt olasz kormányfő mágnesként vonzza a botrányokat. A legnehezebb éve a 2013-as volt. Először azért kellett bíróság elé állnia, mert állítólag egy kiskorút prostitúcióra kényszerített, majd adócsalás miatt jogerősen is elítélték, a parlamenti mandátumától pedig megfosztották. A politika-gyakorlási jogait végül tavaly nyerte vissza. Az anyagi helyzete közben mindvégig stabil maradt: az érdekeltségi körébe tartozó Fininvest tavaly csoportszinten mintegy 4,4 milliárd eurós árbevételre tett szert.

Jacqueline Mars

A Mars vállalat alapítójának az unokája az egyik leggazdagabb nőnek számít a világon. A vagyona meghaladja a 30 milliárd dollárt. A 80 éves üzletasszonnyal mintegy hat éve esett meg, hogy elaludt a volánnál. A kocsija nekicsapódott egy másiknak. A baleset miatt a másik autó sofőrje elvetélt, az egyik utas, egy 86 éves nő pedig meghalt. Jacqueline Mars viszonylag olcsón megúszta az esetet: hat hónapra bevonták a jogosítványát és kapott egy 2500 dolláros bírságot.

Elizabeth Holmes

A csalással meggazdagodó üzletasszonyról már korábban is írtunk. Holmes becsapta a befektetőit: azt állította, hogy a startupja, a Theranos ki tud fejleszteni egy olyan orvosi tűt, amellyel könnyen és fájdalommentesen lehet vért venni. A kísérleteik valódi eredményeit eltitkolták. Ha az újságírók érdeklődtek a részletek iránt, akkor üzleti titokra hivatkozva hallgattak. Miután fény derült a csalásra, a vállalat csődbe ment.