A világ egyik legnagyobb befektetője 91 évesen visszatért - Olajrészvényt vesz

Siker2022. máj. 1.Növekedés.hu

Miután évekig panaszkodott, hogy a magas árak meghiúsítják részvénybefektetéseit, a világ egyik legnagyobb befektetője a Warren Buffett Berkshire Hathaway ismét komoly vásárlásokba kezdett - írja a Bloomberg.

A világ egyik legismertebb és legnagyobb befektetője, Warren Buffett konglomerátuma az első negyedévben nagyjából 41 milliárd dollár értékben vásárolt részvényeket. Többek között tovább növelte részesedését a Chevron olajcégben, ami a Berkshire négy legnagyobb részvény-állománya közé emelte a befektetést.

A vállalat mostantól 9,5 százalékos részesedéssel rendelkezik az Activision Blizzard, videójáték-gyártó holdingban is.

A Berkshire 2008 óta nem vásárolt ilyen aktívan részvényeket.

Buffett elmúlt hónapokban tapasztalt aktivitása nagyon sok kérdést váltott ki a részvényesekből szombaton, a 2019 óta első személyesen megtartott éves közgyűlésen.

A Buffett szülővárosában, a nebraskai Omahában tartott közgyűlésen a vezérigazgató és üzlettársa, Charlie Munger a piacokról, az atomfegyverekről, sőt még a Bitcoinnal kapcsolatos kérdésekre is válaszolt. Két kulcsfontosságú helyettesük, Greg Abel és Ajit Jain a vasúttal, a kibertámadásokkal és az autó befektetésekkel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. Tavaly jelentették be hivatalosan, hogy Abel lesz a Berkshire vezérigazgatója, ha Buffett úgy dönt, hogy lemond.

A szombati eseményt azonban továbbra is a 91 éves Buffett és a 98 éves Munger uralta, és egyikük sem adta semmi jelét annak, hogy a közeljövőben vissza akarnának vonulni.

Mindkét vezető az elmúlt években kissé csökkentette egyéb feladatait: Buffett például bejelentette, hogy az idei jótékonysági ebédárverés lesz az utolsó több mint két évtized után, (ilyenkor licitálni lehet egy vele elköltött személyes ebédre), Munger pedig lemondott a Daily Journal-ban betöltött elnöki címéről.

Buffett és helyettesei az elmúlt években nehezen találták befektetéseket, mint mondták, részben a vevők, köztük a befektetési társaságok kemény versenye, valamint a magas árak miatt.

A Berkshire vezetői azonban az év első három hónapjában ismét akcióba léptek: további Occidental Petroleum részvényeket vettek, és megállapodást kötöttek az Alleghany megvásárlásáról 11,6 milliárd dollárért.

Mindez a Chevron és az Activision részvényvásárlásai mellett.

Nagyon nehezen találunk új befektetéseket, így aztán mindenre odafigyelünk

mondta Buffett a nebraskai Omahában tartott találkozón.

Cégünk bármilyen üzletének most már méretesnek kell lennie

tette hozzá.

A Berkshire Occidental Petroleumban lévő hatalmas vásárlása az egyik legnagyobb nyilvánosságra hozott tranzakciójuk volt az első negyedévben, és ráadásul a Berkshire már évekkel ezelőtt befektetett 10 milliárd dollárt az olajtermelő cégbe.

Buffett megjegyezte, hogy a befektetés gyorsan összejött, miután egy hétvégén át olvasta Vicki Hollub vezérigazgató prezentációját.

Amit Vicki Hollub mondott, az nagyon meggyőző volt, ezért döntöttem a befektetés mellett

mondta Buffett.

És két héttel később már 14 százalékunk volt a vállalatból.

Azzal, hogy a Chevronba és az Occidental-ba is beszálltak, összesen már 40 milliárd dolláros befektetést jelent számukra az olajszektorban - mondta Jim Shanahan, az Edward Jones elemzője.

A vásárlások segítettek lefaragni a Berkshire hatalmas készpénzállományát, amely az első negyedév végén 106 milliárd dollár volt, ami így a legalacsonyabb 2018 harmadik negyedéve óta. A készpénzállomány az elmúlt negyedévekben rekordközeli szinten mozgott.