Bill Gates nyaralás alatt is napi 3 órát olvas

Siker2022. júl. 23.B.F.

Az olvasási szokásairól kérdezték Bill Gates milliárdost, aki elmondta többek között, hogy amikor nyaralni megy, akkor napi három órát biztosan olvasással tölt. Azt is elárulta, hogy ő mely könyveket ajánlja a nyárra.

A Reddit felhasználói arra voltak kíváncsiak, hogy Gates hogyan tud „koncentrálni és befogadni ennyi információt” olvasás közben, különösen, ha nyaral, és ha a szabadidejében olvas. Gates-ről köztudott, hogy amikor nyaralni megy, akkor visz egy olyan táskát is, amelybe csak könyveket pakol – írja a CNBC.

A vakáció alatt napi 3 órát tudok olvasni, így rengeteg könyvet olvasok el végül

– árulta el Gates.

Gates a legtöbbször jegyzeteléssel összegezi az olvasott információkat.

Az általa olvasott könyvek körülbelül 20 százalékáról készít jegyzeteket, és bár ez megkétszerezi az anyag elolvasásához szükséges időt, sok könyv esetében ez kulcsfontosságú lépés.

Amikor olvasunk, ügyelnünk kell arra, hogy valóban koncentráljunk

– mondta Gates egy másik interjúban. Ha például jegyzeteket írunk a könyv margójára, „megbizonyosodhatunk arról, hogy valóban alaposan átgondoltuk, mi van benne”. Például, ha ő nem ért egyet valamiben a szerzővel, általában leírja a véleményét a margókra.

Ennek a stratégiának van némi tudományos háttere is: tanulmányok kimutatták, hogy az emberek tovább emlékeznek az információra, amikor kézzel jegyzetelnek, nem pedig számítógéppel, részben azért, mert amikor kézzel jegyzetelünk, akkor „lassítanunk” kell.

Ahogy egyre többet olvasunk, egyre könnyebben fogjuk megjegyezni az információkat

– magyarázta Gates másik interjúban.

Gates gyakran ajánl könyveket is. Legutóbb olyan könyveket javasolt, amelyeket mindenkinek érdemes az idei nyári olvasmánylistájához adni.

Gatest nem különösebben érdeklik a szellősebb tengerparti olvasmányok, inkább a komolyabb hangvételű műveket szereti.

Amint azt a Gates Notes blogján közzétett bejegyzésében is megjegyzi, az idei lista első ránézésre elég nehéznek tűnhet a nyaraláshoz, de ez nem jelenti azt, hogy nehezen olvashatók – jegyezte meg.

Szerinte mindenképp érdemes többek között elolvasni Naomi Alderman: A hatalom című könyvét (itthon a XXI. Század kiadó adta ki), valamint Kim Stanley Robinsontól A Jövő Minisztériumát (Agave könyvek).De ha van kedvünk angolul olvasni, remek választás lehet még Ezra Klein: Why We’re Polarized, valamint Vaclac Smil: How the World Really Works: The Science Behind How We Got Here and Where We’re Going című könyvek is.