Európa egyetlen uralkodónője: mit érdemes tudni II. Margit dán királynőről?

Siker2022. dec. 10.Növekedés.hu

Erzsébet brit királynő halála után minden szem a 82 éves Margit dán királynőre szegeződik, mivel ő jelenleg Európa egyetlen uralkodónője. Idén ünnepli trónra lépésének 50. évfordulóját.

II. Margit dán királynő a dán egyház és a dán hadsereg feje. IX. Frigyes dán király és Ingrid svéd királyi hercegnő elsőszülött gyermeke, a Glücksburg-ház tagja. Dániában született egy héttel az ország náci megszállása után, a háború alatt végig ott élt, iskolába pedig Koppenhágában járt.

Később a Koppenhágai Egyetemen politológiát és filozófiát tanult, őskori régészetre járt a Cambridge-i Egyetemre, ezután az Aarhusi Egyetemen, majd a Sorbonne-on is megfordult, végül pedig a London School of Economicson hallgatott politikatudományt.

Apja halála után azért kerülhetett a trónra, mert 1953-ban egy frissen elfogadott alkotmánymódosítás lehetővé tette, hogy nők is uralkodóvá válhassanak. Ő az első nő a trónon I. Margit óta, aki a 14. század végén és a 15. század elején uralkodott – írja a The Richest.

II. Margit dán királynő 1972 óta kormányozza az országot. Családja gyökerei Kékfogú Harald viking királyig nyúlnak vissza. 

Idén ünnepli trónra lépésének 50. évfordulóját, és ezzel ő lesz a második leghosszabb ideig uralkodó egyik őse, IV. Keresztély dán király után, aki a 16-17. században uralkodott.

II. Margit királynő és hitvese, Henrik herceg 2010-benII. Margit királynő és hitvese, Henrik herceg 2010-ben (Forrás: Wikimedia Commons)

Margit férje, Henrik herceg 2018-ban hunyt el, de a 82 éves királynő még mindig makkegészséges.

Kevesen tudják, hogy II. Margit királynő az államfői tisztség betöltése mellett folytatja művészeti tevékenységét is.

Ingahild Grathmer álnéven például könyvekhez és bélyegekhez készít műalkotásokat, és a nagyközönség A Gyűrűk Ura dán kiadásában is találkozhat a munkáival.

A királynő egyházi miseruhákat, jelmezeket és színházi öltözékeket is készít, valamint külföldi irodalmat fordít dán nyelvre.

Nemrég derült ki, hogy díszlettervezőként dolgozik majd a Netflixnek is. A streaming szolgáltató Karen Blixen dán írónő Ehrengard című regénye alapján készít filmet, a díszletet pedig a királynő fogja megálmodni.

A királynő fest is, műveit gyakran galériákban és múzeumokban állítják ki. Főként tájképeket fest, de előfordul, hogy kollázsokat és absztrakt festményeket is készít. Pár éve az is kiderült, hogy több éven keresztül a koppenhágai Pantomim Színházban dolgozott díszlettervezőként.

Érdekesség, hogy II. Erzsébet és II. Margit királynő szoros barátságban voltak.

Annak ellenére, hogy 14 év választotta el őket egymástól, II. Margit királynő egy interjúban azt mondta, hogy nagyon jól kijönnek egymással. Egyébként harmadfokú unokatestvérek, mindketten Viktória királynő és X. Keresztély dán király leszármazottai.