Mik a buktatói, ha valaki túl gyorsan lesz sikeres?

Siker2021. márc. 20.B.F:

Ha keményen küzdünk a céljaink eléréséért, általában nem gondolunk arra, mi történik utána. Különösen igaz ez akkor, ha a siker túl korán jön, vagy ha nagyon fiatalon fut be valaki. A CEOworld globális menedzser magazin összegyűjtötte, mire kell figyelni ezekben az esetekben, hogy a túl gyorsan jött siker ne okozzon problémákat.

Az elszigetelődés lehetősége

A gyorsan jött siker ellenérzéseket, sok esetben féltékenységet válthat ki a körülöttünk lévő emberekből, erre érdemes már az elején felkészülni. Ez a tökéletes alkalom arra, hogy rájöjjünk, kik azok, akik valóban örülnek a sikerünknek.

Ismerjük fel, ha valaki csak a pénzügyeink miatt szeretne kapcsolatba maradni velünk, és emlékezzünk rá, hogy még mindig jobb egyedül lenni, mintha hamis barátok vesznek körül.

A motiváció elvesztése

Logikus, hogy amikor elérünk egy bizonyos pontot az életünkben, amikor sikerült a legtöbb olyan dologban sikerrel járnunk, amelyeket a hosszútávú céljainknak tekintettünk, akkor érdemes megállni, és pihenni.

Ha azonban túl gyorsan leszünk sikeresek, akkor elveszíthetjük a motivációt, ezért pedig kevésbé hatékonnyá válhatunk.

A kutatók szerint a motiváció az elsődleges ok, amiért az emberek sikeresek lesznek, az önbizalom és a kezdeti erőforrások, valamint a szerencse már kevésbé van hatással arra, hogy valaki sikeres lesz-e.

Ne csak a cél lebegjen a szemünk előtt

A cél elérése egy folyamat. Sokak számára a sikerhez vezető út az, ami igazán számít, és nem is maga az eredmény. A legtöbb esetben ahhoz, hogy valamilyen területen sikereket érjünk el, sok kudarcot kell átvészelnünk, de ezekből sokat lehet tanulni.

Amikor túl gyorsan leszünk sikeresek, akkor kevesebb kudarc ér minket, ezáltal kevesebb tanulságot vonhatunk le, kevesebb bölcsességre tehetünk szert.

Nem csak egyetlen út létezik 

A sikeres emberek esetében gyakori hiba, hogy azt gondolják, csak egy út, az ő útjuk vezet a sikerhez, másik nem. Ugyanakkor sokféle út vezethet ugyanazokhoz a jó eredményekhez.

Ha elsőre elérjük a célunkat, tekintsük az erőfeszítésünket egyfajta kísérletnek, amely véletlenül rögtön sikeres volt. Az általánosítás hamis következtetésekhez vezethet, bizonyos feladatok esetében eltérő megközelítés lehet szükséges.