Multivá nőtt, most Európában terjeszkedik egy magyar cég 

Siker2021. aug. 4.Kovács Dániel

Kis gmk-ként indult, mára multinacionális középvállalattá nőtte ki magát a Verarbeiten Pausits Kft. Az acélszerkezet-gyártó családi vállalkozás az elmúlt években hatalmas növekedést produkált az ipari automatizálásnak köszönhetően, most pedig a HEPA által nyújtott Külpiaci Növekedési Támogatás segítségével Európa-szerte keresi a lehetőséget további beszállító felvásárlására.

A neve alapján azt hihetnénk, hogy német-magyar vegyesvállalat, de a Verarbeiten Pausits Kft. egy száz százalékban magyar tulajdonú cég. 

Azért kapta a Verarbeiten nevet, hogy az osztrák és német piacon jobban elfogadjanak minket, arrafelé jó ajánlólevél a németesen csengő cégnév 

avat be Pausits Imre alapító-tulajdonos hozzátéve, a külföldi partnerek emiatt még magasabb árat is hajlandók voltak kifizetni egy-egy munkáért. 

Az acélszerkezetek egyedi és sorozatgyártására szakosodott középvállalat jogelődjét, a Pausits Ipari Vállalkozást több, mint harminc éve hozta létre a rendszerváltás előtt gépészmérnökként dolgozó alapító. 

- Az első nagy megrendelésünk az ácsi cukorgyár felújításának acélszerkezeti munkája volt, aztán jött az első exportmunka Ausztriában, a burgenlandi Bruck an der Leithában, szintén egy cukorgyárban kellett acélszerkezeti munkákat végezni - eleveníti fel Pausits Imre

A cég azóta is többnyire - kilencven százalékban - exportra termel, jórészt nyugati cégeknek. Az alaptevékenységük földmunka-, bánya- és rakodógépek, és dömperek alvázának gyártása olyan megrendelőknek, mint a Terex, a Liebherr, a Cater­pillar, Atlas és a Sandwik. 

Hegesztőrobotok és ipar 4.0 

Az idén huszonöt éves gyártó a közelmúlt sikereit azzal érte el, hogy a konkurenciát messze leelőzve belevágott az ipari automatizálásba. 

2015-ben sikeresen pályáztunk támogatásra, 2016-ban pedig már el is kezdtük a munkát az első hegesztőrobotokkal. Ezen a téren ma már európai viszonylatban nézve is legalább ötéves előnyünk cégméretünket figyelembe véve. Nem volt egyszerű, egyrészt egy darab robot esetében is alsó hangon százezer eurós költséggel kell számolni, de van már az üzemcsarnokban olyan gép is, amely nyolcszázezer euróba került. Másrészt a laikusoknak úgy tűnhet, hogy egy robotot elég beállítani a sarokba, a többi megy magától.

Ez nem így van, be kell illeszteni a gyártásba, meg kell szervezni vele a termelést. Nálunk ez egy hároméves folyamat volt - mondja Pausits Valér társügyvezető, de siet leszögezni, hogy

megérte, mivel így mára megszületett a know-how, és egy felkészült csapat is. Így, ha további robotokat állítanak munkába, azok pár hónap alatt, zökkenőmentesen betagozódnak a termelésbe. Márpedig hét hegesztő robot negyven jó hegesztőt tud helyettesíteni, ami nem kis eredmény főleg most, amikor még egy jó hegesztőt is művészet találni.

A megnövekedett kapacitásnak köszönhetően már évi 10 000 tonna acél feldolgozására képes a cég. 

Amikor elkezdték velük a munkát, éppen egy gyengébb év volt, sokat álltak a robotok. Egy év múlva viszont már nem bírta volna a termelést a cég nélkülük. Most pedig, ha nem lennének robotok, az ügyvezető szerint elfelejthetnénk a növekedést. 

Ezért a Verarbeiten Pausits kft folyamatosan állítja munkába a robotokat, idén már hét vesz részt a gyártásban és hamarosan a nyolcadikra is szükség lesz.

Most vásároltak kettőt Európa legnagyobb ipari robotjából, amelyek 7 méter hosszú és 15 tonna nehéz darabot képesek 3D-ban mozgatni, amivel a cég újfent szintet lépett.

Most vásároltak kettőt Európa legnagyobb ipari robotjából, amelyek 7 méter hosszú és 15 tonna nehéz darabot képesek 3D-ban mozgatni, amivel a cég újfent szintet lépett. Ezt a léptéket az iparágban kevesen tudják tartani, a konkurencia legfeljebb egy-egy robottal próbálkozik, több-kevesebb sikerrel. Hasonló, vagy komolyabb automatikával többnyire azok a nagy német cégek, amelyek saját felhasználásra gyártanak gép vázakat. 

Már pörög a külpiaci terjeszkedés is.... 

A fejlesztést segíti, hogy a vállalat csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium által gondozott Ipar 4.0 programhoz, és már az első körben bekerült a Magyar Multi programba is, amelybe azokat a magyar tulajdonban lévő cégeket gyűjtik, amelyek jelentős potenciállal bírnak a gazdaság különböző területein.

Idén a HEPA által nyújtott Külpiaci Növekedési Támogatást sikerült elnyernie a cégnek, nem utolsósorban azért, mert a jelentős exportteljesítményt nyújt és kiterjedt külkapcsolatokkal bír beszállítói révén. 

- Amikor megláttuk a HEPA videóját a támogatásról, egyből tudtuk, hogy erre van szükségünk, ezért tudtunk elindulni abba az irányba, hogy igazi multinacionális vállalatot építsünk, és ehhez szükség van a támogatásra, enélkül nem tudnánk akkora növekedést produkálni, hogy elindulhassunk ezen az úton - mutat rá Pausits Valér

A cég megrendelésállománya jelentősen megnőtt, ezért gördülékenyebb munka érdekében a cégvezetők házon belülre akarták hozni az acéllemezek vágását. Kezdetben az volt a terv, hogy Magyarországon kezdenek bővíteni, szóba került egy új csarnok felhúzása is, ám mivel a know-how-val nem rendelkeztek, ez a terv végül az asztalfiókban maradt, és inkább elindult a külpiaci terjeszkedés. 

Kilenc beszállító partnerünk van a környező országokban, például a csehországi acélgyártás szívében, Ostravában. Megkerestem őket, és felajánlottam, hogy a Pausits Kft. többségi tulajdont vásárolna a cégben. Nem mindenhol részesültem meleg fogadtatásban, nem mindenki vette jó néven az ajánlatot. De volt olyan cég is, akikkel már évek óta jó a kapcsolatunk, és ezúttal is szívesen fogadtak, és a találkozón egyből tették ki a pénzügyi riportokat az asztalra.

Persze én sem érkeztem üres kézzel, a fúziók révén a birtokunkba kerülő cégekhez több millió eurós megrendeléseket viszünk, van, ahol beruházásokat is tervezünk - sorolja Pausits Valér

A magyar cég terjeszkedése így win-win szituáció, egyrészt biztonságot ígér a partnereknek és jobb szervezést- a Verarbeiten Pausits Kft. egy saját fejlesztésű, közel SAP-szintű vállalatirányítási rendszert használva, amelynek bevezetését a csehországi cégnél is tervezik. 

Egészen jövő év végéig vannak már megrendelései a középvállalatnak, ezáltal a partnerek egy biztos megrendelőt találtak, gyártásukat jobban, egyszerűbben tervezhetik. 

Számunkra pedig az a fontos, hogy a vágott alkatrészek beszerzése terén legyen egy biztos lábunk, amely nem hagy minket cserben. Év végére megérkeznek az első termelő gépek, amelyekkel jobb és olcsóbb termékeket lehet előállítani és ez kell ahhoz, hogy az olyan cégek, mint a Pausits Kft., vagy akár más magyar gyártó cég versenyképesebb lehessen.A kár az export piacon is. Azoknak is tudnak alternatívát kínálni, akik most a járványhelyzet hatására kapkodva telepítik haza a Távol-Keletre kiszervezett gyártást. 

Az idei év terve a 2020-as árbevétel megduplázása. Majd ezt követő években folyamatos növekedéssel elérni azt, hogy gépgyártás területén Európában megkerülhetetlenek legyünk. Emellett több generációs vállalattá váljunk a következő évek folyamán.