Öt huszonéves, aki milliárdokat keres azzal, hogy videójátékozik

Siker2020. feb. 8.Valyon Tamás

Az esport a mai napig olyasmi, amire jó esetben kétkedve, rosszabban ferde szemmel néznek az emberek. Magyarországon kifejezetten szubkulturának számít, ami mostanában próbálja kiterjeszteni határait, de még a nyugati országokban sem elfogadott sportág a DoTA vagy éppen a StarCraft 2 – legalábbis nem úgy, mint az öttusa vagy akár a sakk. Pedig vannak, akik már jobban keresnek ezzel, mint egy focista.

Az esportban rengeteg pénz van, és nem csak a kiadók és versenyszervezők részesülhetnek ebből.

A 2017-es becslések szerint a videojáték ipar potom 1,5 milliárd dollárt nyert ebből az ágazatból, míg a 2019-es The Internationalon az össznyeremény 34,3 millió dollár volt, amiből az első helyezet, az OG csapata 15,6 milliót kapott meg, nagyjából 4,5 milliárd forintot kapott meg.

2018-ban 69 játékost tartottak számon, akik milliomossá váltak, hála az esportnak, míg 2019-ben ez a szám már meghaladta a 100 főt.

Ezután nem csoda, hogy egyre több fiatal gondolkodik el az esport karrieren. Persze sokan nem jutnak el a dollármilliókig, ugyanis ebben a sportágban szintén sokat számít a tehetség, ahogy a jó csapat, a kitartó edzés és a támogatottság is. De akinek mégis sikerül, az bizony szép pénzre számíthat, mint a következő öt, hivatásos játékos.

5. A finn Topias Taavitsainen, akit az esport rajongók Topsonként ismerhetnek,

mindössze 21 éves, de a DoTA 2-vel immár 5 414 446,17 dollárt szedett össze 20 torna alatt.

Első bajnokságát 2014-ben nyerte meg, mindössze 16 évesen, bár ekkor még csak 188 dollár, azaz mai árfolyammal számolva nagyjából 56 ezer forint ütötte a markát – ez körülbelül ugyanaz az összeg, amit ma egy magyar esportoló hazai bajnokság első helyezettjeként hazavihet. Topson amúgy 8 éves kora óta játszik a DoTA 2-vel, jelenleg a 2015-ben alakult OG csapatát erősíti.

4. A negyedik legjobban kereső esport játékos a francia Sébastien „Ceb” Debs,

aki a DoTA 2-vel eleddig 5 489 233,01 dollárt , nagyjából 1,6 milliárd forintot érdemelt ki 51 torna alatt.

Jelenleg 27 éves, első bajnokságát viszonylag „öregen”, 20 évesen nyerte 2011-ben. Szabadidejében a kosárlabdának és a hip-hop táncnak hódol, emellett az üzleti szférában folytatott tanulmányokat. Mindezen túl ő az első és eleddig egyetlen francia, aki megnyerte a Valve éves bajnokságát, a The Internationalt. Mindemellett jelenleg Topson csapattársa az OG-ban.

3. A harmadik helyet a 20 éves Anathan „ana” Pham foglalja el.

2016 óta 6 000 411,96 dollárt, 1,8 milliárd forintot nyert 24 DoTA 2 bajnokság alatt. Ő volt az első ausztrál, aki megnyert egy Valve által szponzorált, úgynevezett eventet. A példaképe mégsem egy másik sportoló, hanem Gordon Ramsay. Jelenleg ő is az OG csapatát erősíti.

2. A szintén finn Jesse Vainikka, alias JerAx 6 470 000,02 dolláros össznyereménnyel áll a második helyen,

amit 64 torna során érdemelt ki. A 27 éves fiatalember 2013 óta játszik versenyszerűen, első nyereménye mindössze 200 dollár volt, az utolsó 3,1 millió dollár.

Különleges képességének tartja, hogy meg tudja érinteni a nyelvével az orrát, de talán lenyűgözőbb az a tény, hogy a Dotabuff statisztikája szerint JerAx több mint 500 DoTA 2 meccsének 75,5 százalékát megnyerte. Nem meglepő módon ma már ő is az OG csapatában játszik, de korábban megfordult olyan neves teameknél is, mint a Team Liquid.

1. A legjobban kereső esport játékosok listájának első helyén egy dán áll, méghozzá Johan „N0tail” Sundstein,

aki manapság szintén az OG csapatát erősíti, méghozzá csapatkapitány minősítésben.

Emellett a másodlagos csapat, az OG Seed edzője. N0tail 26 éves korára 6 890 591,79 dollárt, vagyis több mint 2 milliárd forintot keresett a DoTA 2-vel 109 bajnokság alatt, 2010 óta. Nagy állatbarát és az egyetlen dán játékos, aki megnyerte a The Internationalt.

Mint látható, az esport játékosok nem aprópénzért mérik össze tudásukat, és a bajnokságokért nyerhető összeg évről-évre egyre nő. A legjobban kereső esportolók jelenleg a DoTA 2 játékosai közül kerülnek ki, olyannyira, hogy a húszas listán mindössze 1 olyan esportoló van, aki nem ezzel a programmal, hanem a Fortnite-tal játszik, méghozzá az amerikai Kyle „Bugha” Giersdorf. Ő eleddig 3 millió dollárt keresett, ráadásul mindezt 2019-ben.

A DoTA 2 élvonalbeli helyzete nem véletlen. A Valve 2014 óta invesztál hatalmas összegeket az esportba, amit mostanáig csak a Fortnite World Cup Finals 2019 tudott megközelíteni, itt a felajánlott össznyeremény 15 millió dollár volt, de még ez sincs a közelében a már említett 2019-es The International 34 milliós nyereményének. De, ha valakinek, akkor a Fortnite-ot jegyző Epic Gamesnek van esélye felzárkózni a Valve-hez. Az Epic Games Store-ra már úgyis méltó konkurensévé vált a Valve Steamjének.

Hogy hogyan alakul az esport jövője, az még több szempontból kérdéses, de az biztos, hogy egyre jelentősebb ágazata ez a videojátékoknak, és a résztvevők nem titkolt célja, hogy előbb-utóbb olimpiai sportággá váljon.