Öt önerőből lett milliárdos kínai üzletasszony sikertörténete

Siker2020. nov. 28.Növekedés.hu

Zhou Qunfei cége az üvegbeszállítója az Apple-nek, a Samsungnak és az LG-nek, Yang Luhan vállalata hamarosan megoldást talál a szervdonor-hiányra, Gong Haiyan megalkotta Kína leghíresebb társkeresőjét, Lucy Peng Lei társalapítója az Alibabának, Wang Laichun pedig olyan cégeknek gyárt alkatrészt, mint az Apple – következzen öt önerőből lett kínai üzletasszony, akik hatalmas sikert könyvelhetnek el, és több mint egymilliárd dollár vagyonnal rendelkeznek.

Zhou Qunfei

Ha Apple, Samsung vagy Huawei készüléket használunk, akkor nagy valószínűséggel vásároltunk valamit Zhou Qunfei cégétől: az érintőképernyő-gyártó Lens Technology ugyanis ezekkel a vállalatokkal dolgozik együtt.

A Forbes a hölgy nettó vagyonát 9,6 milliárd dollárra becsüli. Annak fényében, hogy milyen nehéz gyerekkora volt, még inkább példaértékű a története: édesapja elveszítette az egyik ujját, és megvakult egy gyári balesetben, édesanyja pedig Qunfei ötéves korában elhunyt. 16 éves korában abbahagyta a középiskolát, hogy egy gyárban dolgozzon és éjszakánként tanult. 1993-ra végül 2570 dollárt takarított meg, hogy saját vállalkozást indítson - egy családi kézben lévő óralencse műhelyt, ami kezdetben egy három hálószobás lakásból működött. Az áttörés végül 2003-ban jött el, amikor szerződést írtak alá a Motorolával.

Yang Luhan

A világ hamarosan legyőzheti szervdonor-hiányt, az amerikai székhelyű eGenesis biotechnológiai vállalat tavaly 100 millió dollár támogatást kapott ennek megvalósításához. A céget Yang Luhan alapította, aki a vezető tudományos tisztviselője is. Nagyon régóta dolgoznak a tudósok egy olyan eljáráson, amellyel állati szerveket ültethetnének az emberekbe, de a vele járó kockázatok, különösen a sertésekben található PERV-vírus átkerülése az emberi szervezetbe megakasztották a kutatásokat.

Yang Luhan genetikus ugyanakkor egy áttörésről számolt be: kutatócsoportjuknak sikerült olyan sertéseket tenyészteniük, amelyek nem hordozzák a vírust. Ezzel lehetővé vált, hogy az ilyen sertésekben emberbe ültethető szervek fejlődjenek ki.

Yang egy kínai kisvárosban született és nőtt fel, biológiából és pszichológiából a Pekingi Egyetemen szerzett diplomát, ezenkívül a humánbiológia és a transzlációs orvoslás doktora.

Gong Haiyan

Amíg Sanghajban tanult, Gong Haiyan 500 jüant (körülbelül 23 ezer forintot) fizetett azért, hogy online találja meg a párját. Csalódottan tapasztalta, hogy sok hamis profil található a társkereső oldalakon. Amikor visszatérítést kért, kinevették, és azt mondták neki, hogy a külseje az oka annak, hogy nem talált párt.

Ez arra ösztönözte, hogy az egyetemi kollégiumi szobájából végül saját társkereső oldalt indítson: a jiayuan.com lett Kína legnagyobb online társkeresője.

Haiyan végül a saját oldalán találkozott későbbi férjével is. A vállalkozói lét ugyanakkor nem mindig tűnt egyértelmű választásnak, lévén Gongot egy szegény földműveléssel foglalkozó családban nevelték fel Hunan tartományban.

Lucy Peng Lei

Lucy Peng Lei egyike volt az Alibaba Group kínai konglomerátum 18 társalapítójának.

Mint a másik alapító Jack Ma Yun, Peng is tanárként kezdte. 1994-ben a Hangzhou College of Commerce intézményben gazdálkodástudományból szerzett diplomát, majd a Zhejiang University of Finance and Economics intézményben tanított. 1999-ben otthagyta tanári állását, és csatlakozott az Alibabához, havi 500 jüan (23 ezer forint) kezdő fizetésért.

Wang Laichun

Wang Laichun korábban a tajvani Foxconn Technology gyárában dolgozott.

Manapság az előző munkáltatója az egyik legfontosabb ügyfele Wang cégének, a Luxshare Precision Industry-nak, ami elektronikus csatlakozókat gyárt.

A Luxshare számos alkatrészt gyárt az Apple részére is. 2014-ben, amikor 46 éves volt, a világ egyik legfiatalabb önerőből lett milliárdosává nevezték ki.

(via South China Morning Post)