Az Apple vezérigazgatója szerint minden gyereknek meg kellene tanulnia kódolni

Tech2021. feb. 27.B.F.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója pontosan tudja, melyik készséget kell elsajátítanunk, ami nemcsak hasznos, de a munkaerőpiacon is előnyt jelenthet. Cook a TIME 100 Summit rendezvényen mondta el, hogy szerinte a kódolás „a legfontosabb második nyelv, amit megtanulhatunk.”

Szerintem a világon minden gyereknek meg kellene tanulnia kódolni

- mondta Cook. Akár a tudomány, akár a művészet a szenvedélyünk, ez egy módja annak, hogy kifejezzünk magunkat – állítja. Cook tanácsait már csak azért is érdemes megfogadni, mert úgy tűnik, tudja, mi kell a sikerhez: 2011-ben vette át az Apple-t Steve Jobs-tól, azóta a cég sikeresebb, mint valaha.

Nem azt mondom, hogy mindenkinek programozóvá kell válnia

- tette hozzá. Inkább úgy érti, mint ahogy a matematika és a történelem az alapműveltség része, úgy a kódolásnak is egy alapvető készségnek kellene lennie, amivel a gyerekek rendelkeznek.

2017-ben a Codecademy platform felhasználóinak körülbelül egyharmada mondta azt, hogy több pénzt keresett, mert megtanult kódolni.

A szoftverfejlesztők medián fizetése tavaly közel 106 000 dollár (31 millió forint) volt – derült ki a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics (BLS) adataiból.

Nem Tim Cook az egyetlen, aki arra ösztönzi az álláskeresőket, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a technikai készségeik fejlesztésére. Bill Gates is azt javasolja, hogy a fiatal munkavállalók tanuljanak kódolni, a különböző számítástechnikai kompetenciák ugyanis folyamatosan vezetik a legértékesebb készségek listáját az olyan helyeken, mint például a LinkedIn.

Mindazonáltal rengeteg más képességet is nagyra értékelnek a munkaerőpiacon, például előnyt jelent, ha valaki kreatív, jó az időgazdálkodásban és jól tud együttműködni - mondta a CNBC Make It-nek Paul Petrone, a LinkedIn Learning szerkesztője.

A munkaadók felismerik a modern technológiák elsajátításának fontosságát, de azzal is tisztában vannak, mire nem képes a technológia: kapcsolatot létesíteni más emberekkel, újszerűen gondolkodni és gyorsan alkalmazkodni az új prioritásokhoz vagy problémákhoz

- mondta Petrone.

(via CNBC)