Kínában szinte senki nem e-mailezik – ezt használják helyette

Tech2020. júl. 28.Növekedés.hu

Kínában az e-mailezés soha nem volt a legelterjedt módja a kapcsolattartásnak, manapság pedig még inkább kiszorítja a legelterjedtebb kínai internetes közösségi platform, a WeChat. Az alkalmazásnak már több mint egymilliárd felhasználója van.

A legtöbb nyugati országban az e-mail továbbra is vezető pozíciót tölt be, különösen a munkahelyei levelezésben. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban az e-mailezés a legnépszerűbb online tevékenység, ehhez képest Kínában teljesen más a helyzet – olvasható a BBC oldalán.

A Deloitte egyik 2018-as felmérése kimutatta, hogy a kínaiak 22 százalékkal kevesebbet ellenőrizték e-mailjeiket a többi felhasználóhoz képest világszerte.

Az e-mail helyett a WeChat nevű alkalmazás a domináns üzenetküldő: az okostelefon-tulajdonosok 79,1 százaléka használja rendszeresen, míg a kínai üzenetküldő alkalmazásokat használók 84,5 százaléka választotta a WeChat-et.

Pár éve 20 ezer ember bevonásával készítettek kutatást a WeChat felhasználóinak szokásairól. A megkérdezettek csaknem 88 százaléka használta akkoriban ezt az alkalmazást a mindennapjai során a munkával kapcsolatos ügyek intézéséhez. A résztvevők kicsit több mint a fele mondta, hogy telefont, SMS-t és faxot használ, és mindössze 22 százalék jelölte meg az e-mailt.

A WeChat több mint egymilliárd felhasználóval Kínában az egyik legnépszerűbb alkalmazássá nőtte ki magát.

Egy pekingi üzleti egyetem tanára úgy véli, hogy a WeChat kiválóan illeszkedik a kínai munkakultúrához. "A WeChat kevesebb hivatalos munkaidőt igényel, mint az e-mail. A kötetlenség miatt az emberek pedig nagyobb valószínűséggel reagálnak azonnal egy üzenetre.” A legtöbb cég pedig elvárja, hogy a beosztottak lehetőleg minél előbb válaszoljanak egy üzenetre.

Kínában a munka-magánélet határai elmosódnak.

"A munkáltatók gyakran küldenek feladatokat a hivatalos munkaidőn kívül is, és elvárják, hogy erre a dolgozó ne csak valami lényegtelen választ adjon másnap.”

Hozzátette, hogy sokan azért választják a WeChat-et, mert sokkal gyorsabb, mint e-mailt írni.

Videók ajánlása vagy bármi