Balaton vagy Adria? Idén durva árkülönbségeket is találtunk 

Utazás2024. máj. 28.Kovács Dániel
A rovat támogatója:

Lassan beindul az idei nyár, így ismét aktuális az örök kérdés. a Balatonon, vagy az Adrián kerül kevesebbe egy hét nyaralás. Van aki erre, van aki arra esküszik, a számok azonban makacs dolgok, mi pedig szokás szerint idén is kivesézzük, a magyar, vagy a horvát tenger mellett lehet most olcsóbban megúszni a jól megérdemelt nyári csobbanást.

Nyakunkon a nyaralás előszezonja, amit a jó idő mellett abból is meg lehet állapítani, hogy fellángolt a szokásos vita, vajon a Balatonon, vagy az Adrián lehet olcsóbban megúszni a nyaralást. 

Ez a kérdés a korábbi években csak a tényeket mellőző hangoskodók terepe volt, hiszen csak jókora logikai bukfencekkel tudták bizonygatni, hogy a horvát tengerparton olcsóbban jöttek ki, mintha ugyanannyi időt a magyar tenger mellett töltöttek volna.

De tavaly az infláció és a benzinárstop kivezetése majdnem mindent felborított - írtuk 2023-as szemlénkben. Legutóbb az étkezések szempontjából a két desztináció nagyjából azonos szinten mozgott, szálláshelyek tekintetében elhanyagolható volt a különbség,

végül csak az oda-visszaút költségeinek köszönhette a magyar tenger, hogy megnyerte az árversenyt. Lássuk hát, mit tartogat az idei év. 

A szakértők durva árkülönbséget mértek

Idén a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszéke a legapróbb részleteket is figyelembe véve kiszámolta, hol tudunk olcsóbban nyaralni. Elemzésük során 7 éjszakás nyaralással számolta az Adria partján, illetve a Balatonnál egy pár, és egy négytagú család esetében.

A szálláshelyeket egy júniusi, egy júliusi és egy augusztusi időpontban, a booking.com és a szállás.hu platformjait használva. A helyszínek tekintetében a legnépszerűbb balatoni városokat vetetették össze, a minimum 40 ezer magyar vendégéjszakát realizáló tengerparti úti célokkal. Számoltak a közlekedéssel, a szállással (szálloda, apartman, kemping), az étkezéssel, sőt a látnivalókkal is.

Önmagában az még nem meglepő, hogy ezúttal is nyert a Balaton, az már inkább, hogy a szakértők egészen jelentős árkülönbségekre bukkantak.  Egy pár esetében egy szállás (kemping önellátással, apartman önellátással, szállodai félpanzióval, szállodai reggelivel) Horvátországban 500-970 ezer forint, amíg ugyanezen kategóriák a Balaton esetében 470-685 ezer forint között mozognak - olvashatjuk az elemzésben.

Ezzel szemben egy négy tagú család esetében (két felnőtt, két gyerek) nincs ekkora különbség, Horvátországban az említett kategóriákban 600 ezer-1,8 millió forintig terjed, amíg a Balatonon 630 ezer és 1,18 millió forint között mozog.

A kategóriákat külön-külön megvizsgálva egyedül a családi nyaralás legolcsóbb kategóriájában (kemping önellátással) jön ki olcsóbban a horvát nyaralás, itt 25 ezer forinttal jár jobban a család (605 ezer vs. 630 ezer forint), ha a tengerre megy. 

A turizmuskutatók arra jutottak, hogy az önellátó apartman 30 ezer forinttal drágább az Adrián, a félpanziós szállodánál pedig már igen jelentős, 235 ezer forintos a különbség a Balaton javára. 

Ezt találtuk mi

A Pannon Egyetem kutatói mellett mi is utánajártunk, mennyi az annyi. Mivel a Szallas.hu foglalási adatai szerint az eddig beérkezett foglalások eltolódtak az apartmanok irányába:

a 2024-es szezonra szóló foglalások 78 százaléka esetében választották ezt a szállástípust, az összes foglalást tekintve csak minden tizedik foglaláshoz kértek félpanziót, reggelit 5 százalék választott, all inclusive ellátást pedig csupán egy százalék igényelt, mi is hasonló paraméterekkel kezdtünk vízparti szállásra vadászni a Booking.com-on 2 felnőtt és két gyerek számára, június közepén.

A Balatonnál Siófokot jelöltük meg úticélként, a szűrők között beállítottuk azt is, hogy vízparton legyen, és nagyon jó, 8 csillagos legyen a vendégértékelések alapján. Az így kapott több mint száz találat közül a legolcsóbb egy első ránézésre négy embernek kicsit szűkös, de modern apartmant dobott ki a rendszer, a hat éjszakára 226 690 forintért.

Ha már a magyar tenger partján Siófokot választottuk, a horvát tengerparton sem érhettük be kevesebbel, itt Abbáziára kerestünk rá ugyanazokkal a paraméterekkel. Itt egy kicsit ódivatúbb, viszont tágasabb szálláshely lett a befutó, amit 231 315 forintért lehet kibérelni. Jelentős eltérést itt nem találtunk.

Természetesen a szállás nem elég, az étkezésről is gondoskodni kell, lássuk tehát, hogyan alakulnak idén az élelmiszerárak. Az Adriasunrise.hu idén is részletes listával jelentkezett a horvátországi árakról. Azt írják, régebben, érdemes volt pár napos élelmet magunkkal cipelni Horvátországba, mára azonban annyi hipermarket épült a tengerpartra, hogy szinte bárhol is járjunk, lesz vásárlási lehetőség a környéken. Az ő bevásárlólistájuk néhány elemét szúrópróbaszerűen összevetettük egy itthoni élelmiszer-üzletlánc kínálatával,

íme az eredmény: 1 kiló krumpliért a tengerparti nagybevásárlás során krumpli 1,1 eurót, azaz nagyjából 430 forintot kell fizetni, itthon 407 forintba kerül. 1 kiló alma 0,7 euró, kb. 270 forint, nálunk 399 forint. A paradicsom, szintén 1 kiló Horvátországban 1,9 euró, azaz 740 forint, itthon  599 forint. Karaj kilója - 4,8 euró, kb. 1850 forint, nálunk csak 1599.

Tálcás csirkecomb szintén kilós kiszerelésben: 4,25 eur,ó - 1650, itt 1219 forint. Mit mutat ez a lista? Egyrészt azt, hogy az élelmiszerárakban minimális az eltérés, így csakugyan nem érdemes itthonról elcipelni a főznivalót az Adriára, érdemesebb frissen megvenni helyben. Ugyanakkor azt is mutatja, hogy dacára a korábbi durva magyar élelmiszer inflációs adatoknak mára a horvát árak nem csak hogy utolérték a magyart, egyes élelmiszereknél még be is előztek.

De mi a helyzet a jellegzetes strandételekkel? A Balatonnál a tavalyi rekordárakhoz képest is közel 10 százalékos áremelkedésre kell készülhetünk. Ennek megfelelően egy balatonfüredi büfében a sima lángosért 1000 forintot, a sajtos-tejfölösért pedig 1900 forintot, kell kicsengetni, és a legtöbb helyen még további áremelkedés is várható a főszezonra.

A horvátországi strandok ikonikus étele a csevap, e tekintetben ismét az Adriasunrise.hu adataira támaszkodunk, amely szerint a biogradi strandon már 6,5 eurótól találunk csevapot. 

Végére hagytuk az üzemanyagárakat, mivel ennek voltaképpen nem sok jelentősége van. A távolságbeli különbségek miatt borzasztóan nagy eltérésnek kellene lennie a magyar és a horvát kutak árai között ahhoz, hogy egyáltalán számolgatni kezdjünk.

A rend kedvéért jegyezzük meg, hogy jelenleg hazánkban alacsonyabb a 95-ös benzin átlagára, 604 forint, míg déli szomszédunkban 625 forint a Holtankoljak.hu adatai szerint.

Mindent összevetve idén is csak a tengerpart iránti vonzalom vihet az Adriára, aki olcsóbban akarja megúszni a nyaralást, az a Balatont célozza meg.