Ha baj történne nyaralás során...

Utazás2019. júl. 20.BGA
A rovat támogatója:

Az asszisztencia szolgáltatást nyújtó biztosítóknál a nyári vakáció ideje alatt „égnek” a segélyvonalak, éppen ezért fontos, hogy utasbiztosítás nélkül senki ne induljon útnak. Sok biztosítónál adnak csomagkedvezményt, amely igazán költségkímélő megoldásnak számít.

Külföldi utazás, nyaralás során nem csak anyagi jellegű gondjaink támadhatnak, nehézséget okozhat például orvosok, kórházak, szerelők, autómentők megtalálása, a betegszállítás, vagy az idő előtti hazautazás megszervezése, esetleg a személygépkocsi hazajuttatása. Leggyakrabban a mediterrán országokba utazók szorulnak orvosi segítségre, legtöbbször Görögországból, Törökországból, Horvátországból érkezik hívás, de sokan szorulnak ellátásra az Ausztriában, illetve Bulgáriában nyaralók közül is. De mi is az asszisztencia szolgáltatás? 

A díjmentesen igénybe vehető asszisztencia segélyszolgálat ezekben a nehéz helyzetekben nyújt segítséget az utasbiztosítással rendelkezőknek.

Ide tartozik a fentieken túl a beteglátogatás is. Amennyiben a biztosított életveszélyes állapota vagy 10 napnál hosszabb tartamú kórházi kezelése miatt haza nem szállítható, a biztosító egy, a biztosított által megnevezett, Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező személy részére fedezi a biztosított kórházban történő meglátogatásának költségeit, bizonyos feltételekkel és összegben. De kiterjed a tartózkodás meghosszabbítására is, azaz amennyiben a biztosított külföldi tartózkodását a kórházi elbocsátását követően – orvosilag igazolt esetben – meg kell hosszabbítani.

Az asszisztencia szolgáltatás a tragikus esetekre is kiterjed: a holttest hazaszállítására vagy az idő előtti hazautazásra a haláleset miatt.

Szerencsére a statisztikák szerint „könnyedebb” esetek fordulnak elő a legtöbbször. Az egészségügyi problémák közül a rovarcsípések, a medúzacsípések, illetve a tenderi sün vagy kagyló okozta sérülések gyakoriak. Ezt követik azok az esetek, amikor gyomorproblémák, hányás-hasmenés miatt szorulnak orvosi segítségre a nyaralók. Az utóbbiak a mediterrán országokba, illetve az Egyiptomba, Tunéziába és Marokkóba utazók körében fordulnak elő a leggyakrabban.

Sokan nem tudják, de az ugyancsak gyakori középfülgyulladás kezelését követő öt napban nem szabad repülőre ülnie a betegnek.

Gyakoriak az olyan esetek is, amikor az orvosi kezelés mellett a biztosítók az átbookolás, illetve – szerződéstől függően – a kényszerű kint tartózkodás szállásköltségét is térítik – hívta fel a figyelmet Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. A Görögországba utazók körében nem ritka a robogóbaleset, mivel a nyaralók gyakran bérelt járművel járják be a szigeteket, s nincsenek felkészülve arra, hogy a közlekedési szabályokat a mediterrán országban „lazábban” kezelik, azaz a KRESZ-sokszor hírből sem ismert.

Fontos, hogy aki alkohol fogyasztása után ül járműre, azt vezeti, annak orvosi kezelését, orvosi ellátását nem térítik meg a biztosítók.

Az alkoholos befolyásoltság állapotában okozott balesetek miatti ellátás ugyanis minden szerződésben a kizárások között szerepel.

A külföldi nyaralások során minden évben előfordulnak olyan súlyos betegségek is, mint az infarktus vagy a stroke. Ezekben az esetekben életfontosságú a mielőbbi kórházba kerülés, illetve a gyors és szakszerű orvosi ellátás, így ilyen súlyos esetekben azonnal mentőt kell hívni, s csak ezt követően lépjünk kapcsolatba az asszisztencia szolgáltatóval!

Akik pedig autóval utaznak, a fentieken túl, egy jól megválasztott utasbiztosítás tartalmazza az autós segélyvonal-információt, a telefonköltség-térítését bizonyos értékhatárig, csak úgy, mint a sérült gépjármű utasának hazahozatalát is.

Sok biztosítónál lehet utasbiztosítást csomagban kötni, amely igazán költségkímélő megoldásnak számít.

Családi kedvezményt és gyerek kedvezményt szinte kivétel nélkül minden biztosító ad. Az azonban változó, hogy melyik biztosítónál és hány gyermektől és hány felnőttől vehető igénybe ez a kedvezmény. Cseh Anett szerint általánosságban az mondható el, hogy a családok jellemzően kedvezőbben tudnak utasbiztosítást kötni, ha a család valamennyi utazó tagja egy szerződésen belül kerül biztosításra. Ha esetleg a család egy baráti társasággal utazik és az utazók létszáma meghaladja a 10 főt, akkor érdemes lehet a csoportos kedvezményt igénybe venni.