Koronavírus: A virtuális utazásé a jövő?

Utazás2020. dec. 6.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Több százezren érdeklődnek A Virtual Tour Live által szervezett virtuális túrák iránt, amiket a Facebookon hirdettek meg. Elég szoros a program: otthonunk kényelméből ellátogathatunk Afrikába, Párizsba, de házhoz jön a népszerű Amalfi-part és Barcelona is.

A Covid-19 világjárvány keresztülhúzta az összes nemzetközi utazásra irányuló idei tervet. Az egykor zsúfolt turistalátványosságok kiürültek, a szállodák üresek, turisták alig, vagy egyáltalán nincsenek a világ országaiban.

A statisztikák önmagukért beszélnek. Október 13-án a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) kijelentette, hogy a nemzetközi forgalom gyakorlatilag megszűnt, a légitársaságok a normál szintnek csupán a 10 százalékát szállítják. Az IATA becslése szerint a Covid okozta fennakadások több mint 41 millió munkahelyet veszélyeztetnek az utazási és turisztikai szektorban.

Idén január és május között az összes nemzetközi beérkező turistaforgalom 56 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) hasonló forgatókönyvet vázolt fel még korábban.

Utazók hiányában az idegenforgalmi bizottságok, a szállodák és a turistalátványosságok a virtuális valóság (VR) felé fordultak, hogy ne maradjanak látogatók nélkül. Bár sokan úgy állnak hozzá, hogy ez egy átmeneti intézkedés, nagyon úgy tűnik, hogy hosszabb távra kell vele tervezni. Az IATA előrejelzése szerint 2024-re áll vissza az utazási szektor a pandémiát megelőző szintre.

Nagyon népszerűek például azok az online események, amiket A Virtual Tour Live szervez. A cég otthoni virtuális túrákat és élő közvetítéseket kínál utazók számára. Már több százezren jelezték részvételi szándékukat az egyes eseményekre. Ha szeretnénk virtuálisan utazni, regisztrálni kell a Facebook oldalukon keresztül.

Az online eseményeik között megtalálható egy virtuális túra egy finnországi erdőbe, egy afrikai szafari túra, de ellátogathatunk Bécsbe, az Amalfi-partra és Berlinbe is. A legnépszerűbb talán a barcelonai online túra, az esemény iránt több mint 300 ezren érdeklődtek idáig, ez jövő januárban kerül megrendezésre.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a jelenlegi helyzetre tekintettel több angol és skót kastély vezetősége is felajánlotta a virtuális túra lehetőségét. Elég egy erős internetkapcsolat, és máris a skóciai Blair kastély kertjében találhatjuk magunkat.

Továbbá a koronavírus idején sem kell lemondanunk a kultúráról, számos olyan múzeum van, ahova otthonról, virtuálisan is ellátogathatunk. Magyarországon ilyen például a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című tárlata.

A szakmabeliek szerint minél tovább tart ez a járvány, annál nagyobb az esély arra, hogy a virtuális valóság alternatív utazási formává váljon, mivel a fogyasztók egyre jobban megszokják majd ezt a technológiát.