New Yorkban még a Michelin-csillagos éttermek is bajban vannak

Utazás2020. jún. 20.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

New Yorkban olyan nagy a visszaesés a fogyasztásban és a keresletben, hogy még a Michelin-csillagos éttermek is nehéz idők elé néznek. Az Egyesült Államokban eddig 2,1 millióan fertőződtek meg a vírussal, és 117 ezren haltak meg a vírus okozta betegségben. Csak New York Cityben több mint 211 ezer igazolt fertőzött van.

New York City hétfőn belép a nyitás második szakaszába. Az éttermek kerthelyiségeiben lehet már fogyasztani, valamint a fodrászszalonok és egyes irodák folytathatják üzleti tevékenységüket.

A New York-i Le Bernardin étterem március 13-án zárta be kapuit, miután a koronavírus-járvány az Egyesült Államokat is elérte. A seafood restaurant a világ egyik legjobbja és három Michelin-csillaggal büszkélkedhet. A Business Insider a séf és társtulajdonos Eric Ripert-tel beszélgetett május végén a helyzetről. Szerinte a nyitás lassú folyamat lesz, sok változással. Véleménye szerint

a koronavírus-járvány miatt a vendéglátóipar „apokalipszis” közeli helyzetbe került, a fine dining vendéglők különösen veszélyeztetettek.

A járvány előtt nem volt olyan időszak, amikor nem teljes kapacitással működtek volna.

Mikor bezártak, 180 embert foglalkoztattak. Most mindössze négy ember van a Le Bernardin konyhájában minden nap. A személyzet naponta több száz ételt készít az egészségügyi dolgozók számára, a World Central Kitchen segélyszervezettel együttműködve.

Ripert a nyitással kapcsolatban azt mondta, ősszel várható - legkésőbb szeptemberben vagy októberben. Szerinte semmiképp nem lesz könnyű, sok változás és korlátozás lesz.

Például számításba kell venniük, hogy hányan lehetnek bent az étteremben, hány alkalmazottra lesz szükségük, mennyi helyet kell kihagyni az asztalok között, hogyan lehet elkülöníteni az alkalmazottakat a konyhában és az is kérdéses, hogyan tudnak beszerezni megfelelő mennyiségű védőfelszerelést a beosztottak számára.

A séf kiemelte, valószínűleg a menüvel kapcsolatban lesznek a legnagyobb változások. A nyitás áldozatokkal jár majd - mondta Ripert, mind a menü méretének, mind a személyzet méretének szempontjából. Várhatóan rövidített menük lesznek, a megszokottnál kevesebb választékkal. A nagyobb választék ugyanis teljes személyzetet igényel.

A séf jóslata szerint bevezethetik, hogy a menük hetente változnak, így pedig még szezonálisabb lesz a kínálat.

Ez lehetővé tenné, hogy az étterem kizárólag olyan alapanyagokat vásároljon, amelyek mindenképp szükségesek a feltételezett és már eleve minimalizált igényének kielégítéséhez.

A séf évek óta együtt dolgozik egy tenger gyümölcsei kereskedővel Maine-ben, akinek jelenleg a felére csökkent a kínálata. Ez a bizonytalanság megnehezíti az olyan ételkülönlegességek biztosítását, mint például a buggyantott laposhal, hirtelen sült nyelvhal, és sárgaúszójú tonhal carpaccio.

Ripert az elkövetkezendő hat hónap kilátásaival kapcsolatban nem túl optimista.

Szerinte nagyon nehéz helyzetben lesznek a tervezett nyitáskor, ősszel, és ameddig nincs hatékony vakcina, ez így is marad. Várhatóan rengeteg étterem egyáltalán nem fog tudni megnyitni. Ezt alátámasztja egy áprilisi UBS-felmérés is, amely szerint

az USA-ban ötből egy étterem véglegesen be fog zárni a koronavírus-járvány következtében.