Felbolygatta a biztosítási piacot az új jogszabály

Biztosítás2023. jún. 22.MTI
A rovat támogatója:

A júniusban szokásosnál csaknem 40 százalékkal több új életbiztosítási szerződést kötöttek Magyarországon a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) adatai szerint.

A szervezet csütörtöki közleményében jelezte: azok a megtakarítással kombinált életbiztosítások, amelyeket

egy héten belül elindítanak, még biztosan mentesülnek a kamatjövedelemre kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó alól.

A FBAMSZ felidézte, hogy az új adóteher elsősorban azokat a szerződéseket érinti, amelyeket a szerződő a jövőben valamilyen ok miatt

néhány éven belül megszüntet.

A hosszú távú öngondoskodás a továbbiakban is kedvező feltételekkel biztosítható: egyszeri díjas megtakarítások esetében az 5 évig, rendszeres díjas megtakarításoknál a legalábbi 10 évig fennálló szerződések esetén a biztosítói kifizetés teljesen adómentes, a július 1. után kötött szerződések esetében is.

Sebestyén András, a szövetség elnökségi tagja a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a gyakorlatban sok ok miatt válhat szükségessé a biztosítás tervezettnél korábbi megszüntetése, így aki minden eshetőségre gondol, annak célszerű a tervezett biztosítói megtakarítását még júniusban elindítania.

Már egy kisebb összegű egyszeri díjas megtakarítás esetében is érzékelhető a különbség,

egy 3 millió forintos egyösszegű díjbefizetéssel induló megtakarítás három év után történő megszüntetése a június 30-a után megkötött szerződés esetében mintegy 44 ezer forinttal nagyobb adóterhet eredményezhet a kifizetés során.

A FBAMSZ arra számít, hogy június utolsó napjaiban az érdeklődés tovább fokozódik majd. Hozzátették, hogy fontos időben lépni, mert egyes biztosítók az aláírt ajánlatok végső benyújtási határidejeként június 29-ét jelölték meg.

A szövetség ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

a biztosítói megtakarítási termékek hosszú távon mutatják meg igazi előnyeiket,

ezért a legtöbb biztosító és minden felelősségteljes pénzügyi közvetítő legalább 15 éves tartási időtávra ajánlja ügyfeleinek ezeket az életbiztosításokat, de nem ritka a 20-30 éves megtakarítási idő sem.