A Merck koronavírus elleni gyógyszerét is engedélyezték

Életmód2021. dec. 24.Sz.A.

Engedélyezte az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) a Merck gyógyszergyár molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszerét. A Pfizer gyógyszere is engedélyt kapott.

A koronavírus elleni, szájon át bevehető gyógyszert olyan esetekre javasolják, amikor nem elérhető más kezelés. Ennek oka, hogy viszonylag alacsony a hatékonysága, 30 százalékban véd a súlyos szövődményektől.

A CNN beszámolója szerint a gyógyszerfelügyelet (FDA) megosztott volt a szavazáskor, 13-10 arányban ment át az engedély az alacsony hatékonyság miatt, elvileg ugyanis 50 százalék feletti hatékonyság lenne az elvárás.

Olyan felnőttek számára javasolják a molnupiravirt, akiknél a fertőzés csak enyhébb tüneteket okoz, de a súlyos szövődmények kockázata alapbetegségek miatt fennáll. A kezelést a vírus kimutatásától számított öt napon belül el kell kezdeni.

A gyógyszert alternatív kezelésként is javasolják, és nem csak kórházban, hanem otthon is alkalmazható.

Az amerikai állam 3,1 millió kezelésre elegendő mennyiséget kötött le a Mercknél.

Az FDA a napokban engedélyezte a Pfizer Paxlovid nevű gyógyszerét, ami 90 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus súlyos szövődményei és a halál ellen. Ezt a készítményt is lehet otthoni kezelésként alkalmazni.

Az amerikai kormány 10 millió beteg kezelésre elegendő gyógyszert rendelt meg a Pfizertől, és a páciensek ingyen juthatnak hozzá a készítményhez.

A Pfizer jövőre 80 millió kezelésre elég gyógyszert gyárt a Paxlovidból, az USA mellett Nagy-Britanniába, Ausztráliába és más országokba is szállítanak majd.

Az otthoni  használat engedélyezése a kórházak tehermentesítése miatt fontos mindkét gyógyszer esetében.