Brüsszel engedélyezte az ötödik koronavírus-vakcinát

Egészség2021. dec. 20.Növekedés.hu

Az Európai Bizottság a mai napon feltételes forgalombahozatali engedélyt adott a Novavax által kifejlesztett Nuvaxovid Covid19-vakcinának, amely így az ötödik az EU-ban engedélyezett Covid19 elleni oltóanyagok sorában - olvasható a brüsszeli testület közleményében.

Az engedélyezésre azt követően került sor, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a vakcina biztonságosságának, hatásosságának és minőségének vizsgálata alapján kedvező tudományos ajánlást fogalmazott meg, amelyet a tagállamok is jóváhagytak.

Az EMA által kiadott kedvező vélemény alapján a Bizottság ellenőrizte a forgalombahozatali engedélyt alátámasztó összes tényezőt, és konzultált a tagállamokkal a feltételes forgalombahozatali engedély megadása előtt.

A Bizottság 2021. augusztus 4-én szerződést írt alá a Novavax-szel. A feltételes forgalombahozatali engedély alapján a Novavax 2022 első negyedévétől kezdődően akár 100 millió adag Covid19-oltóanyagot tud majd szállítani az EU-ba. A szerződés opciót biztosít a tagállamoknak további 100 millió adag vásárlására 2022 és 2023 során.

Az első dózisok várhatóan 2022 első hónapjaiban érkeznek meg, és erre az első negyedévre a tagállamok mintegy 27 millió adagot rendeltek meg.

Ez a mennyiség kiegészíti a BioNTech/Pfizer által szállított 2,4 milliárd, a Moderna által szállított 460 millió, az AstraZenecánál lekötött 400 millió és a Janssen által szállított 400 millió adag oltóanyagot.