Hét év - a jelenlegi ütemben, a mostani oltásokkal ennyi ideig tart majd a járvány

Egészség2021. feb. 9.Haiman Éva

A történelem legnagyobb oltási kampánya zajlik: a világ 67 országában már majdnem 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adtak be. Az immunizálást azonban fel kell gyorsítani, mert a jelenlegi ütemben becslések szerint 7 évbe is beletelhet, mire a Föld lakosságának 75 százaléka valamelyik kétdózisú oltóanyagból részesül.

Bloomberg által összegyűjtött adatok szerint jelenleg nagyjából napi 4,54 millió adag Covid-ellenes vakcinát adnak be világszerte. A legtöbb vakcinát, több mint 36,7 millió adagot eddig az USA-ban használták fel, az amerikai médiavállalat elemzése szerint ma már több amerikai kapott legalább egy adag oltást, mint amennyi pozitívnak bizonyult a vírusra a világjárvány kezdete óta. 

Az Egyesült Államokban a legújabb oltási arány átlagosan napi 1,3 millió adag. Ilyen ütemben a számítások szerint 11 hónapra lesz szükség ahhoz, hogy a lakosság 75 százalékéát két dózisú oltással immunizálják. (Ott a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyaga engedélyezett).
Anthony Fauci, az amerikai járványügy első embere azt mondta, ha az Egyesült Államok lakosságának 70–85 százalékát beoltanák, visszatérhetnének a normális élethez.

Az átoltottság felgyorsítása érdekében a klinikák mellett a gyógyszertárakban is megkezdik az oltásokat, azokon a helyeken, ahol ott ez hagyományosan zajlik, és kiszélesítik a jogosultak körét. Néhány állam a sportlétesítményeket és a vidámparkokat is tömeges oltási központtá alakítja.

Lakosságarányosan azonban nem az Egyesült Államok áll a legjobban (csak a negyedik), de nem is Kína, pedig már ott is túl vannak 31 millió dózis koronavírus elleni oltáson. A listavezető továbbra is Izrael, ahol 100-ból már majdnem 62 embert beoltottak.Mivel azonban ott is a kétdózisú Pfizer-BioNTech vakcinát alkalmazzák, ez nem jelenti azt, hogy a 9 millió lakos több mint fele védett lenne már. Ugyanez igaz az Egyesült Arab Emírségekre, ahol szintén elképesztő ütemben oltanak: 100 lakosból már majdnem 40 kapott oltást. Az Öböl-menti ország a kínai Sinopharm vakcinájából vásárolt be, de az is kétdózisú. (Az Emírségekben most már több embert oltanak be naponta, mint Izraelben.)

A harmadik helyezett Nagy-Britannia messze lemaradva követi az első két dobogóst: a szigetországban annak ellenére is még csak alig több mint 16 ember kapott vakcinát 100-ból, hogy az eredeti oltási tervet felrúgva inkább halasztották az első körben beoltottak második adag oltását, csak, hogy minél többeknek beadhassák az első dózist.

Magyarországon az adatbázis szerint 100-ból kevesebb, mint 4 emberhez jutott el eddig koronavírus elleni oltóanyag. Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatása szerint Eddig összesen 264 530 embert oltottak be legalább egyszer, körülbelül 92 ezren pedig  már a második dózist is megkapták.

A Bloomberg  összesítése szerint a világ 67 országában eddig majdnem 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adtak be. Jelenleg napi átlagban 4,5 millió adagnál tartunk, és ha ez így maradna, akkor 7 évbe is beletelne, mire a Föld 7,8 milliárd lakosának 75 százaléka megkapja valamelyik kétdózisú oltóanyagtó a védettséget.