Kanyaró, rubeola, mumpsz és szamárköhögés ellen is oltják a menekülteket, hogy ne legyen járvány

Életmód2022. márc. 8.Haiman Éva

Nem zárható ki, hogy az Omikron az ukrajnai menekülthullám miatt tartósabban velünk marad. Arra is számítani kell, hogy az olyan klasszikus fertőző betegségek is helyi járványokat okozhatnak a közeljövőben Európában, amilyen a kanyaró, a rubeola, a mumpsz vagy a szamárköhögés, mert az ukránok körében nem csak a Covid, hanem ezek ellen is alacsony a lakosság átoltottsága, és Európában is kevesebben kérték a hagyományos védőoltásokat a Covid-járvány idején. Az itt maradó menekültek nálunk a koronavírus és más fertőző betegségek ellen is megkapják az oltást.

Kulcsár Andrea, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológusa, oltásspecialista a MedicalScan webináriumán elmondta:

míg az Európai Unióban már csaknem 72 százalékos az átoltottság, Magyarországon továbbra is csak 62 százalékos a teljes körűen oltottság, ami jelenleg már 3 oltást jelent. Úgy fogalmazott, hogy „akik akartak, azok már beoltatták magukat”.

A gyerekeknek is csak legfeljebb a 30 százaléka oltott (az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ – ECDC – oldalán Magyarország mellett 23,5 százalékos adat szerepel), ami elmarad az átlagtól. A 5-18 éves korosztályban Málta és Dánia már 43 százaléknál jár, de 40 százalék feletti, illetve körüli az átoltottság Izlandon, Portugáliában, Olaszországban és Belgiumban.

Az ukrajnai menekülthullámmal kapcsolatban az infektológus rámutatott: a Nemzeti Népegészségügyi Központ külön eljárásrendet dolgozott ki az ukrán állampolgárok oltására. E szerint

minden ukrán állampolgár, a gyerekeket is beleértve kaphat koronavírus elleni védőoltást, és mivel nem használtuk el a rendelkezésre álló oltóanyagok felét sem, így ez a magyarok további oltását nem veszélyezteti. Automatikusan oltják azokat, akik a menekülttáborokban maradnak, akik pedig családokhoz kerülnek, a háziorvosok feladata lesz. Ukrajnában a lakosság kevesebb, mint 35 százaléka van beoltva Covid ellen.

Kulcsár Andrea felhívta a figyelmet arra is, hogy az ukránok körében a klasszikus fertőző betegségek elleni átoltottság még rosszabb, 30 százalék alatti, ezért az olyan klasszikus fertőző betegségek is komoly kockázatot jelentenek számukra, amilyen a kanyaró, a rubeola, a mumpsz vagy a szamárköhögés. Ezek is meg fognak tudni jelenni Európában, és nem csak a háború és a menekültválság miatt – közölte az infektológus –, hanem, mert a koronavírus-járvány alatt a nyugati országokban is romlott a klasszikus fertőző betegségek elleni átoltottsági arány. Ez ma sok helyütt nem éri el a 90 százalékot, holott például a kanyarójárvány megfékezéséhez folyamatosan több mint 95 százalékos átoltottságot kell fenntartani. Nálunk szerencsére a Covid sem okozott visszaesést a védőoltásokban, a legutolsó, 2020-as adatok szerint

Magyarországon továbbra is a gyerekek 99,8 százaléka megkapta az életkori kötelező védőoltásokat. Az ukrán menekültek a koronavírus-oltás mellett az összes fertőző betegség ellen is beoltathatják nálunk magukat. Szekanecz Zoltán immunológus tanszékvezető egyetemi tanár szerint egyébként az Ukrajnában felfedezett két Omikron-variánstól nem kell jobban tartani, ezek is csak enyhe megbetegedéseket okoznak azoknál, akik be vannak oltva Covid ellen. A szakember szerint bár vannak, akik nem zárják ki egy, az eddigieknél súlyosabb fertőzést okozó koronavírus-mutáns megjelenését, ő inkább az optimistábbak közé tartozik, és azt gondolja, hogy

a koronavírus influenzaszerű betegséggé szelídül. Erre enged következtetni az is, hogy a gyógyszergyárak felhagytak például az omikron elleni vakcinára irányuló kísérletekkel, és a jövőben inkább olyan oltóanyagokat fejlesztenek, amelyek az eddig ismert összes vírusvariáns ellen védettséget nyújtanak.Végezetül egy kérdésre válaszolva mindkét szakember leszögezte: a korábban csodaszerként beharangozott Ivermectim egyszerűen egy fake news, mint mondták, „el kéne már engedni”, mert a Covid elleni hatékonyságára semmilyen klinikai bizonyíték nincs.