Szüksége lesz harmadik, emlékeztető Covid-oltásra?

Egészség2021. máj. 8.H. É.

Egyes vakcinagyártók és országok már most a koronavírus elleni vakcinák harmadik dózisának beadására vagy emlékeztető oltásokra készülnek a hatékonyság növelése, valamint a vírusmutációk kivédése érdekében.

Annak érdekében, hogy biztosítsák COVID-19 vakcináik hatékonyságát az új koronavírus új változatai ellen, a Pfizer és a Moderna egyaránt teszteli a két dózisú vakcinájuk harmadik emlékeztető oltását.

A Pfizer-BioNTech már február 25-én bejelentette, hogy tanulmányozza a harmadik emlékeztető adagot azoknál, akik az első két oltásukat több mint hat hónapja kapták meg. A vállalat kifejezetten a SARS-CoV-2 mutációi miatt indított erre vonatkozóan vizsgálatokat. A Pfizernál azt is jelezték, hogy egy új, „variánsspecifikus vakcina” lehetőségével is számolnak, amely kifejezetten a rendkívül fertőző dél-afrikai változat célozza meg.

A Moderna szinte napra pontosan ugyanakkor azt is közölte, hogy már be is fejezte erre a variánsra a specifikus vakcina gyártását, és a vállalat megkezdte az oltás 1. fázisú klinikai vizsgálatát. Ebben a Moderna egy harmadik, emlékeztető dózisként adja be ezt a változatot a már teljesen beoltott embereknek, hogy meggyőződjön arról, vajon növelheti-e az immunitást az aggodalomra okot adó változatokkal szemben.

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla, megerősítetve a közleményüket a CNBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott: azoknak, akik a Pfizer-BioNTech vakcina teljes két dózisát megkapták, valószínűleg  újabb adagra lesz szükségük „valahol hat és 12 hónap között, majd azt követően évente újra kell őket oltani, de mindezt meg kell még erősíteni ”.

A Moderna vezérigazgatója, Stephane Bancel pedig azt nyilatkozta szintén a CNBC-nek, hogy a vállalat valószínűleg őszre készen áll az oltóanyag emlékeztetőjével, így további védelem áll rendelkezésre az influenza csúcsidénye előtt.

Johnson & Johnson vakcinával kapcsolatban Alex Gorsky vezérigazgató is azt vetítette előre, hogy az influenza-oltáshoz hasonlóan éveken át szükség lehet emlékeztető Covid-oltásra . Sajnos, ahogy a vírus terjed, mutálódhat is, és ez az antitestek kivédésére is hatással lehet – mondta.

Más szakemberek szerint lehet, hogy elegendő lesz az eredeti vakcinát használni emlékeztetőként, és az védelmet nyújt majd a későbbi változatok ellen is. Még mindig nem tudjuk, hogy a kétadagos – illetve például a Johnson & Johnson vakcinája esetén az egy dózisos – oltóanyagok milyen tartós védelmet biztosítanak, hiszen még nagyon kevés idő telt el a használatba vételük óta.  
Vannak, akik egészen optimisták, mert a két mRNS-alapú vakcina, a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyagánál hat hónapon belül még nagyon magas védettségi arányt és az aggodalomra okot adó változatok ellenére is robusztus immunogenitási szintet mértek. Ezért szerintük nem valószínű, hogy hamarosan harmadik oltásra lenne szükség.

Mire lehet jó mégis a 3. oltás?

Az emlékeztető oltások, legyenek azok eredeti vagy módosított összetevőjűek, növelhetik a szervezet immunválaszát, ezzel segítve azt, hogy megbirkózzon az eredeti, domináns SARS-CoV-2 törzs változataival is. Az is lehetséges, hogy egy emlékeztető lövés még hatékonyabbá teheti a már hatékony oltást. "Lehet, hogy megpróbálják kideríteni, hogy képesek-e elérni a hatékonyságot 100 százaléknál közelebb" – írja a Prevention.com

Egyes kormányok egy ideje már számolnak az újraoltás szükségességével.

Az amerikai kabinet mellett tevékenykedő egyik szakértő, David Kessler szerint az amerikaiaknak számítaniuk kell arra, hogy emlékeztető oltást kapnak a koronavírus-változatok elleni védelem érdekében. Nagy-Britanniában már idén ősszel felajánlják a harmadik oltást az 50 év felettieknek, illetve a rizikócsoportokba tartozóknak, így például az egészségügyi dolgozóknak, hogy karácsonyig teljes mértékben felszámolhassák a járványt - jelentette a The Times.

A Reuters által idézett cikk szerint két lehetőséget mérlegelnek a szigetországban: a kifejezetten az új változatok ellen kifejlesztett, illetve az eredeti vakcina használatát. A brietek a Pfizer-BioNTech, az Oxford-AstraZeneca és a Moderna oltóanyagait használják, egyelőre tehát ezek jöhetnek szóba az újraoltásoknál is.

Mi a helyzet a keleti vakcinákkal?

A kínai, orosz, indiai oltóanyaggyártók egyelőre nem nyilatkoztak arról, tervezik-e módosítani az eredeti vakcinájukat a mutánsok kivédésére, vagy javasolnak-e esetleg harmadik dózist az eredetiből a hatékonyság növelése érdekében.

Az orosz Szputnyik V-vel kapcsolatos harmadik körös oltást egyelőre csak saját néhányan vették igénybe, ők is saját szakállukra, mint arról a Reuters nemrég beszámolt. 

Páran, akiknek az oltás utáni antitest-értékük a korábbinál alacsonyabb volt, harmadik, sőt negyedik dózist is kértek.

Oroszországban az antitestvizsgálatok széles körben elérhetők a nagyvárosi klinikákon.

A vakcinát kifejlesztő moszkvai Gamaleya Intézet tudósai szerint az antitestszint visszaesése nem jelenti az immunitás csökkenését, ezért újraoltani is felesleges. Hangsúlyozták: nem kizárólag a vérben lévő antitestek száma mutatja a védekezőképesség erősségét, a memóriasejtek sokkal tovább védik a testet a Covid-19 ellen.

A Sinopharmmal kapcsolatban ugyancsak a Reuters a múlt hónap végén arról írt, hogy Pakisztán fontolóra veheti a vakcina harmadik adagjának beadását az idős lakosságának egy részénél. Ezt az ottani hatóságok azt követően jelentették be, hogy március közepén az Egyesült Arab Emírségek meg is kezdte ennek a kínai oltóanyagnak a harmadik körös beadását azoknál, akiknél a két dózis nyomán csak alacsony immunitás alakult ki.

A Sinopharmról a napokban az Egészségügyi Világszervezetnél is azt nyilatkozták: egyelőre csak az biztos, hogy a vakcina 60 év alatti, egészséges embereknél hatásosan előzi meg a koronavírus-fertőzést. Arról viszont nincs elég adat, hogy a 60 évnél idősebbeknél is megfelelő immunválaszt vált ki.

A Sinopharm Magyarországon is széles körben használatos, a hazai szakemberek véleménye azonban nem egységes az esetleges harmadik dózis szükségességével kapcsolatosan.

Rusvai Miklós virológus nyilatkozata szerint a kínai vakcinával oltottak jelentős részénél erős immunválasz alakul ki, de akár az egyötödüknél is szükség lehet harmadik oltásra.
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ugyanakkor azt mondta: „A Sinopharm-vakcinák beadását követően kialakuló ellenanyagszint mértéke akár a több százszorosa is lehet annak, mint amit egy átfertőzöttséggel megszerezhetünk, ezért a híresztelésekkel ellentétben jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére”. Hozzátette: a Semmelweis Egyetemen még nem találtak olyan kínai vakcinával beoltott személyt, akinek ne lett volna pozitív, a tüskefehérjével ellenes antitestje a két dózisos oltás után.