3,4 százalékkal drágult az élet 2019-ben

Elemzések2020. jan. 14.Harsányi Péter

A magasabb olajáraknak, a kínai sertéspestis miatt száguldó sertéshúsáraknak, valamint a bázishatásoknak köszönhetően 4 százalékra emelkedett az infláció decemberben, amely egyben 7 éves csúcsot jelent. A maginflációs mutatók ugyanakkor mérséklődtek. A tavalyi év egészét tekintve a fogyasztóiár-index növekedése 3,4 százalékot tett ki, aminek tükrében 4,4, illetve 4,8 százalékos kamatot fizetnek majd a Prémium Magyar Állampapírok 3 és 5 éves sorozatai.

Decemberi számok

A piaci várakozásoknak megfelelően 4 százalékra gyorsult az infláció decemberben éves alapon, amit többek között a magasabb olajárak, a bázishatások, valamint a tovább emelkedő sertéshúsárak okoztak. A sertéshús ára éves alapon 23,7 százalékkal drágult a Kínában pusztító sertésinfluenza következtében.

A maginfláció ugyanakkor 3,9 százalékra süllyedt a novemberben mért 4 százalékos értékről.

Az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 3,5 százalékra mérséklődött decemberben a jegybank várakozásaival összhangban. A mutató enyhe csökkenését a piaci szolgáltatások árindexének mérséklődése okozta.

Forrás: MNB

A tavalyi év egészét tekintve pedig a fogyasztóiár-index 3,4, a maginfláció 3,8, míg az adószűrt maginfláció 3,4 százalék volt.

Mi várható?

Az MNB friss decemberi előrejelzései alapján 3,5 százalék lehet idén az infláció, míg az adószűrt maginfláció 3,6 százalékkal növekedhet. Az inflációs mutatók 2022 végéig fokozatosan visszasüllyednek a jegybanki 3 százalékos célhoz.

Ez a folyamatot alapvetően arra vezethető vissza, hogy a hazai belső kereslet növekedésének a dinamikája 2020-ban enyhén lassulni fog, miközben az eurózóna GDP bővülési üteme meglehetősen lomhán alakul. A német feldolgozóipar például továbbra is zsugorodik. A gyengébb külső növekedés az importon keresztül visszafogja a hazai áremelkedés ütemét is. Ez már látszik egyébként az iparcikkek inflációján, mely alig haladja meg a fél százalékot.

Forrás: MNB

A Magyar Nemzeti Bank várakozásait megerősítik a stabil, 3 százalék közelében szóródó piaci inflációs várakozások is.

Jegybanki vonatkozások

A friss inflációs számok fényében tehát nem számítunk idén és jövőre a monetáris kondíciók jelentős elmozdulására, legfeljebb a deviza-swap tendereken keresztül finomhangolhatja az MNB a pénzpolitikát. Maradhatnak tehát az alacsony (hitel)kamatok.

Prémium Magyar Állampapír – PMÁP

A tavalyi egész éves 3,4 százalékos infláció fényében a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 3 és 5 éves sorozatai 4,4, illetve 4,8 százalékos kamatot fizetnek majd a befektetőknek. A PMÁP kamatfizetése az előző évi inflációból és egy kamatprémiumból áll. Utóbbi a 3 és az 5 éves konstrukciók esetében 1 százalék, illetve 1,4 százalék.

A friss számok tükrében megállapítható, hogy továbbra is a Magyar Állampapír Plusz nyújtja a lakosság számára a legvonzóbb kamatozást. A MÁP Plusz 5 éves kockázatmentes átlaghozama ugyanis megközelítőleg 5 százalék.

Mi mennyivel drágult?

Az élelmiszerek ára 5,9, ezen belül a sertéshúsé 23,7, a párizsi, kolbászé 13,2, a cukoré 12,2, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 8,3 százalékkal nőtt.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,4, ezen belül a dohányáruké 12,3 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,2 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,5%-kal nőtt. A háztartási energia 0,6, ezen belül a tűzifa 5,9 százalékkal drágult. A járműüzemanyagok ára 7,7 százalékkal volt magasabb.