A dúsgazdag Sawiris-család: ahol mindenki dollármilliárdos

Elemzések2023. jan. 14.Növekedés.hu

Az egyiptomi kopt keresztény família a családfő halála után is virágzik, egészen megdöbbentő, hogy mi minden tartozik Afrika leggazdagabb családjának az érdekeltségi körébe.

Amikor nyugat-európai, vagy észak-amerikai politikai krimiket látunk, gyakori téma, hogy egyes üzleti körök miképpen támogatnak, befolyásolnak politikusokat. Nem véletlen, hiszen a szabályozásokon, vagy az állami megbízásokon vagyonok múlhatnak. Vannak azonban olyan korok és helyzetek, amikor sokkal nagyobb a tétje egy-egy hatalmi változásnak.

A nagy francia forradalom, vagy a nagy októberi szocialista forradalom egy egész osztályt veszélyeztetett, nem is csak a vagyonában, de az életében is.

Bőrszín alapján Zimbabwe példája lehet elrettentő, a vagyonos, elsősorban fehér farmerrétegre egy adott politikai helyzetben szinte büntetlenül támadhatott rá a szegényebb fekete munkásréteg, mert Robert Mugabe diktátor már nem tudta máshogyan menteni a hatalmát, vagyont ígér a nincsteleneknek.

Etnikai alapú gazdasági konfliktus rendszeresen bekövetkezik Délkelet-Ázsiában is, ahol például a nagyszámú, viszonylag jómódú kínai kisvállalkozói réteg ellen lázadnak fel fosztogatásokkal az államalkotó nemzet fiai.

És természetesen van vallási alapú tulajdoncsere is, amelyre jó példa lehet Onsi Sawiris története, aki egyiptomi kopt keresztényként lett Afrika leggazdagabb embere, így számára és három fiának nagyon nem volt mindegy, hogy Egyiptomban mennyire törnek előre a muszlim szélsőségesek, vagyis a Muzulmán Testvériség mozgalom.

Az Orascom

A Sawiris család leghíresebb cége az Orascom-csoport, amely távközlési, építőipari, ipari, informatikai és idegenforgalmi érdekeltségeket fogott össze. A 40 milliárd dollár értékű birodalom volt a legnagyobb koncentrált afrikai vagyon, ám az 1930-ban született Onsi Sawiris tavaly elhunyt, azóta a csoport különböző vállalatait

Onsi Sawiris három (60-70 év körüli) fia irányítja:

a legidősebb Naguib,

a középső Samih

és a legfiatalabb Nassef.

A második generációra már a globális érdeklődés a jellemző, de sokat jótékonykodnak is.

Az egykori cégcsoport megalakítása is megérne egy misét, Onsi Sawiris maga nem a nulláról indult (az ő apja neves ügyvéd volt), de kalandos élete során többször lenullázódott, volt, hogy csatornaépítő vállalkozását államosították, volt, hogy el kellett menekülnie Egyiptomból (Líbiában élt évekig), de amikor Anvar Szadat elnöksége idején hazatérhetett, gyorsan építette újra a családi céget.

Eltérő profilokkal

Ma már, ha egyedileg nézzük az örökösöket, akkor nem a Sawiris-fiúk Afrika leggazdagabb emberei, de az alig két tucat afrikai dollármilliárdos közül három jelenleg is a család tagja, ami azért egyedülálló befolyást sejtet.

A cégek zöme ma is az Orascom nevet viseli, ilyen az Orascom Telecom Holding,(távközlés), az Orascom Technology Solents (informatika), az Orascom Hotels and Developments (idegenforgalom és ingatlan).

Ám a család tagjai nagytulajdonosok az Adidas sportruházati cégben, a New York-i profi sportklubokban (a New York Knicks kosárlabdacsapatban, illetve a New York Rangers jégkorongklubban), de az Aston Villa brit focicsapatba is beszálltak. Vannak érdekeltségeik Montenegróban, de még Észak-Koreában is. Minden túlzás nélkül állítható, hogy Afrika mellett Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában is komoly befejtetők.

A legnagyobb fiú: Naguib

A Sawiris-család, talán egy tradicionális famíliától meglepő módon, a „legkisebb királyfi” sikerességét bizonyítja, mert a három fiú közül ő vitte a legtöbbre, de kezdjük mégis a bemutatásukat kor szerint!

Naguib maradt a mobiltávközlés és a média fő befektetője, ami azért nem szárnyalt olyan ütemben, mint más iparágak. A cég Egyiptom mellett elindult Algériában, Tunéziában, Pakisztánban, Bangladesben és még Észak-Koreában is. Utóbbi miatt természetesen sok támadás érte, hiszen Naguib negyedmilliárd dollárt áldozott arra, hogy kiépítse az elmaradott ország első mobilhálózatát. Természetesen ő maga mindig védekezett, nem azért dolgozik, hogy a hatalom lehallgathassa az állampolgárokat és minden szankciós intézkedést betart, de abban a világban, ahol a „connecting”, vagyis a kapcsolódás kulcsfontosságú, az észak-koreai emberek is megérdemlik, hogy elérjék távollevő szeretteiket.

Emellett fontos maradt számára a média is, és Naguib itt valamennyire globálisan is bizonyított is, hiszen az Almasry Ayoum, az egyik legfüggetlenebb egyiptomi lap, és tévécsatornái (OTV) is minőségieknek számítanak. Naguibnak négy gyermeke van, és ő Kairóban maradt.

A középső: Samih

Samih, a középső fiú vélhetően a legműveltebb, akit az üzlet mintha visszafogottabban érdekelne. Berlinben végzett mérnökként, és ez meghatározta a későbbi érdeklődését is, amely európai, de a testvéreihez képest kicsit alacsonyabb ligába tartozik.

Ő a svájci Luzern focicsapatába szállt be, de oda is csak egy kisebb pakettel. Amúgy főleg az idegenforgalom érdekli, van egy hatalmas montenegrói projektje, ami miatt még montenegrói állampolgárságot is szerzett. A Luštica Bay elnevezésű tengerparti részen, egy félszigeten 30 ezer apartmanból álló parkot húz fel.

A legkisebb: Nassef

És végül a legkisebb fiúról, aki szintén fociőrült, ami Mohamed Szaláh, a világ egyik legjobb futballistájának hazájában nem is meglepő, ráadásul ahogyan Mo Szaláh, úgy Nassef Sawiris is a brit Premier League szerelmese.

Nassef a hétszeres angol bajnok Aston Villát, Birmingham legjobb csapatát vette meg és el is foglalta a klub elnöki posztját.

És, hogy miért ő lett a legsikeresebb?

Elsősorban azért, mert ő is nagyon nemzetközi, ráadásul az ő kötődése erősen amerikai. Chicagóban tanult, felségével és négy gyermekével New Yorkban is élnek (bár Kairóban is rengeteg időt töltenek).

Benne van az Adidasban, nagy amerikai befektetőcégekben és a világ legfontosabb embere egy nagyon gyorsan fejlődő és dráguló termék iparágában, a nitrogénműtrágya-iparban.

Ő vezeti az OCI-t (Texas, Iowa legnagyobb műtrágyacégét); de van részesedése a Lafarge Holcim cégben, vagyis a világ vezető cementgyárában is, ahol igazgatósági tag is. Nassefg és az egész család eközben sokat jótékonykodik is, és ami talán meglepő lehet, de a fő fókuszuk a szépirodalom támogatása.

A szélsőségesek

És akkor vissza egy pillanatra a bevezető gondolatainkhoz!

Említettük, hogy a család a muszlim szélsőségesek előretörése idején fenyegetve érezte magát. Itt muszáj egy kis kitérőt tennünk.

Egyiptomban egy közel száz éves fundamentalista szervezet, a Muzulmán testvériség a legerősebb fundamentalista csoport. A 2010-es években egy olyan elnök uralkodott Egyiptomban (Muhammad Murszi), aki segítette a szélsőségesek előretörését.

Talán ezért is döntött úgy a Sawiris-család, hogy befektet az EU véleményét tükröző, Brüsszelből finanszírozott Euronews csatornába is. Amikor ugyanis Egyiptomban erősödött a szélsőséges iszlamista csoport, a keresztény Sawiris-család egyfajta európai politikai védelmet remélt a média birtoklásától.

Aztán 2013-ban a ma elnökként uralkodó Abd el-Fattáh Szaíd Huszejn Halíl esz-Szíszi tábornok megpuccsolta Murszit.

2013 után volt a legkritikusabb a helyzet, amikor a Muszlim Testvériség szervezet a keresztényeket okolta a változásért, sorozatban gyújtotta fel a keresztény templomokat. Rendőrök is meghaltak a zavargásokban, így végül esz-Sziszi nagyon keményen lecsapott a szervezetre.

Azóta Egyiptomban ha véres eszközökkel is, de visszaszorították a fundamentalistákat, a Sawiris-család pedig szinte azonnal elkezdte értékesíteni a drágán finanszírozható „közszolgálati” médiacsoportot.