A koronavírus az AliExpressre is lecsapott

Elemzések2020. feb. 15.D.J.

Bár az anyacégük, az Alibaba a legutóbbi negyedévben a vártnál is jobban teljesített, a mostani járvány már komoly negatív hatással lehet a jövőbeli forgalmukra.

Európa-szerte egyre többen csak komoly késéssel kapják meg a Kínából rendelt csomagjaikat. Múlt héten a helyi posta jelentése szerint például 100 ezernél is több olyan rendelés volt, amely eredetileg Kínából Horvátországba kellett volna érkezzen, de végül a csomagok mégis az ázsiai raktárakban maradtak.

A felfordulás oka a koronavírus.

A betegség a kínai online boltok üzletét alaposan megbolygatta, annak ellenére, hogy a kór a feladott termékeken keresztül nem is tud fertőzni. A kiszállítási gondokat az okozza, hogy több nagy légitársaság -többek közt a Lufthansa, az Air France és a British Airways- ideiglenesen beszűntette a kínai járatait.

Márpedig az Ázsiából rendelt termékek célba juttatásához jellemzően utasszállító repülőket is szoktak használni. A késések azokat érinti a leginkább, akik az AliExpressen szoktak vásárolni. A legnagyobb kínai online piactér itthon is kifejezetten népszerű: már benne vannak a 20 legjelentősebb hazai webáruházban.

A mostani válság egy felfutás után érte a társaságot.

Épp a napokban jelentették be, hogy az utolsó negyedévben az anyacégük, vagyis az Alibaba forgalma 38 százalékkal nőtt (ezzel az árbevételük elérte a 23 milliárd dollárt). Ez a meglepően jó eredmény főleg a rekordforgalmat produkáló tavalyi Szinglik Napjának köszönhető.

A csoport vezérigazgatója Daniel Zhang viszont figyelmeztetett: a vírus komoly kihívások elé állította őket. A mostani negyedévben aligha tudnak kiemelkedő számokat produkálni. Az már most is látszik, hogy például a rendelőik között csökkent az éttermek száma, mivel a járvány miatt több vendéglátó is bezárt. Ennél is nagyobb baj, hogy a koronavírus és a különféle utazási tilalmak miatt a kiszállításokat is egyre nehezebb megoldani.

Az Alibaba mindenesetre igyekszik segíteni a járvány megfékezésében.

A csoport létrehozott egy külön netes platformot, ahol az egészségügyi eszközök gyártói láthatják, hogy Kínában épp milyen orvosi eszközökre van a legnagyobb szükség. Az Alibaba Group Holding emellett közel 900 milliárd forint értékben egy külön hitelkeretet is nyitott azoknak a cégeknek, amelyeket negatívan érintett a járvány kitörése.