A külföldi beruházások 40 százaléka fantomcégekhez megy

Elemzések2019. szept. 11.Sz.A.

A közvetlen működőtőke befektetések (FDI) 40 százaléka számít úgynevezett fantomberuházásnak, vagyis csak papíron működő vállalatokba áramlik a pénz adóelkerülés miatt – derül ki az IMF friss tanulmányából.

IMFA globális FDI jelenleg 15 ezer milliárd dollárra tehető, és a fantomvállalatok közel fele mindössze két országhoz, Luxemburghoz és Hollandiához kötődik. Az IMF és a Koppenhágai Egyetem közös kutatása megállapítja, hogy nemzetközi vállalatok olyan – adóparadicsomokban bejegyzett – cégekbe „fektetnek”, amelyek a gyakorlatban semmiféle tevékenységet nem végeznek, a más országokban megtermelt profitot azonban itt számolják el, és fizetnek nagyon alacsony kulccsal társasági adót.

Az adózási szempontból legkedveltebb célországok körében egyébként Magyarország is megtalálható, ami elsősorban az alacsony, mindössze 9 százalékos társasági adónak köszönhető.

Európában egyébként a legtöbb fantombefektetés – a már említett két Benelux államon kívül –  Írországba, Svájcba, Ciprusra és Máltára érkezik. A Nagy-Britanniához tartozó adóparadicsomok (pl. Brit Virgin szigetek, Kajmán szigetek) is előkelő helyet foglalnak el a nemzetközi listán, ahol Hongkong, Szingapúr és Mauritius is az első tízben szerepel.

A postafiókcégekben elhelyezett „működő tőke” aránya az utóbbi kilenc évben 30 százalékról közel 40 százalékra emelkedett az összes FDI arányában, és 

az összes működőtőke emelkedés tempóját ma már meghaladja a fantombefektetések növekedése.

A tanulmány megjegyzi, hogy a G7 országok napirendjén évek óta napirenden szerepel az egyre nagyobb mértékű adóelkerülés, ami miatt Franciaország pedig nemrég bevezette a nemzetközi techvállalatok adóját, így próbál nyomást gyakorolni a többi államra, hogy szintén lépjenek az ügyben.

Az OECD elvileg évek óta dolgozik egy közös megoldáson, amely az adóelkerülést rendszerszinten megnehezítené, de a politikai érdekellentétek miatt eddig alig sikerült eredményt elérni.

Nyilvánvaló, hogy az Apple nem Írországban gyártja az iPhone-okat, és nem is itt fejlesztik az operációs rendszerek zömét, mégis a techóriás legértékesebb leányvállalata Írországban van bejegyezve

nyilatkozták a Financial Times brit lapnak elemzők a tanulmány kapcsán. Az IMF tanulmánya szerint egyébként az Írországba érkező FDI – valójában a más országokban megtermelt profit – kétharmada ténylegesen nem működő vállalatokban landol.

Az egyik legnagyobb arányú fantom FDI emelkedés Nagy-Britanniához kötődik, ahol az elmúlt tíz évben 3 százalékról 18 százalékra nőtt a postafiókcégekben elhelyezett „működőtőke”. Belgiumban és Svédországban ugyanakkor egy nagyon magas szintről, 30 százalékról némi csökkenés volt tapasztalható ugyanebben az időszakban.

Az IMF tanulmány külön kiemeli az ír helyzetet, ahol az 1980-as évektől az akkori 50 százalékos társasági adóterhet 12,5 százalékra mérsékelték, de a multinacionális nagyvállalatok még ennél is kevesebb adót fizetnek a profit holland és karibi cégekhez történő oda- és visszautalgatással. A valutaalap kitér arra is, hogy az ír költségvetési bevételek a GDP és az adóalap emelkedése miatt jelentősen nőttek, ami viszont több más országnak jelentős adókiesést okoz a másik odalon.

A társasági adó 1990 és 2017 között átlagosan mintegy 40 százalékkal mérséklődött globálisan,

ami egyre sürgetőbbé teszi a rendszerszintű fellépést és nemzetközi koordinációt – állapítja meg a valutaalap.