A legvéreskezűbb terroristák: itt a toplista a mészárosokról

Elemzések2023. szept. 7.D.J.

Már nyolc éve ugyanaz a szervezet számít a leghalálosabb terrorcsoportnak.

Napjainkban már a terroristák is haladnak a korral: a fegyvereiket gyakran 3D nyomtatóval gyártják le. A pénzügyeiket kriptoban intézik, hogy ne lehessen könnyen nyomon követni a fizetéseiket. A toborzást pedig főleg a neten végzik.

A sorból több szempontból is kilóg a Wagner-csoport. A zsoldos-szervezetet az Egyesült Királyság a héten nyilvánította hivatalosan is terrorszervezetnek. De az még kérdés, hogy a britek példáját mások is követni fogják-e.

Európai helyzet

Magyarország még mindig a szerencsés országok sorát gazdagítja: a témában készülő éves felmérés a Global Terrorism Index (GTI) arra jutott, hogy nálunk továbbra sincs semmiféle terrortevékenység.

Európában az értékelésük szerint Görögországban, Franciaországban és Németországban a legrosszabb a helyzet. Mindannyian benne vannak abban a 35 országban, amelyet a legjobban sújtja a terrorizmus a világon.

Bár az is igaz, hogy a 35-ös rangsornak a végén szerepelnek.

Az elmúlt pár évben a terror-helyzet egyébként javult: a világon egyre kevesebb a halott. Tavaly az áldozatok száma a nyolc évvel ezelőtti rekordhoz képest 38 százalékkal visszaesett. Összesen 6701 volt.

Börtönre is támadtak

A fekete kontinensen viszont az erőszak-hullám nem csillapodik: a terrorakciókban elesettek hatvan százaléka Afrikában vesztette el az életét, méghozzá a Szaharától délre.

A leghalálosabb terrorszervezetek 2022-ben

  Áldozatok száma Támadások száma
Iszlám Állam 1045 410
Al-Shabaab 784 315
Iszlám Állam - Khorasan Tartomány 498 141
Jamaat Nusrat Al-Islam wal Muslimeen 279 77
Beludzsisztáni Felszabadító Hadsereg 233 30
Nyugat-afrikai Iszlám Állam 219 65
Boko Haram 204 64
Forrás: Global Terrorism Index

A GTI összeállítása szerint immáron nyolc éve folyamatosan az Iszlám Állam számít a legveszélyesebb terrorcsoportnak.

Amerikai források úgy írták le a szervezetet, mint amelyik tavaly „újraéledt” és képes összehangolt támadásokat indítani a „hegyvidéki és sivatagi területeken lévő alvó sejtekből”. A múlt évben részleges stratégiai és jelentős propagandagyőzelmet arattak,

amikor egy ideiglenes szír börtön megtámadása után több száz foglyot szabadítottak ki.

Most nyáron az amerikai külügyminisztérium arra jutott: aggasztó jelek azt mutatják, hogy az Iszlám Állam központi vezetése megerősíti az ellenőrzést a társult szervezetek globális hálózata felett. Hiába éri őket veszteségek sorozata: egyesítik az erőforrásaikat és növelik a hatékonyságukat.

A fentebbi listán az Iszlám Állam több társszervezete is szerepel.

A GTI rangsorában a második helyen az az Al-Shabaab szerepel, amelyik Szomáliában igyekszik több térségben is magához ragadni a irányítást.

Tavaly a szomáliai elnök totális háborút hirdetett az Al-Shabaab ellen. A szervezet idén vállalta a felelősséget egy támadásért, amelyben a jelentések szerint 137 katona vesztette életét a fővárostól, Mogadishutól mindössze 120 kilométerre miután lecsaptak egy támaszpontra.

A listán szerepel a terjengős nevű Jamaat Nusrat Al-Islam wal Muslimeen is, amely négy militáns dzsihadista szervezet egyesülésével jött létre még 2017-ben. A tagjaik száma úgy kétezerre rúg és Nyugat-Afrikában több országban is jelen vannak.

Volt már arra is példa, hogy ENSZ békefenntartók táborára támadtak Maliban.

A sorban őket követi a Beludzsisztáni Felszabadító Hadsereg. A céljuk, hogy Pakisztán egyik történelmi régiója Beludzsisztán függetlenné váljon. Főleg a központi kormányzat ellen intézik a támadásaikat. A szakadár szervezet több öngyilkos merényletet is végrehajtott.

Nem csak Pakisztánban, hanem az Egyesült Államokban is terroristaszervezetként tartják nyilván őket.

A fentebbi lista alján a szélsőséges iszlamista Boko Haram áll, akik Nigériában okoznak komoly problémákat.

Mint, ahogy azt a növekedés.hu-n megírtuk: egy korábbi bejelentés szerint Nigéria azért is vett legalább húsz repülőgépet a magyar Magnus Aircraft repülőgépgyártól, hogy azokat a Boko Haram terrorszervezet ellen vívott harcokban használják.