A magyar citokin-terápia a bradikinin túlpörgését is megfékezi

Elemzések2020. szept. 24.Haiman Éva

A koronavírusos betegek állapotának súlyosbodásában főszerepet játszó bradikinint is képes lecsendesíteni a citokin-vihar elleni magyar fejlesztésű terápia. A forradalmian új kezelést kidolgozó professzor, Baranyi Lajos a növekedés.hu-nak el is magyarázta ennek hátterét.

A koronavírussal kapcsolatos kutatások sorában szenzáció számba menő felfedezésként adtak hírt tudósok és a sajtó is a közelmúltban a bradikinin-hipotézisről. Ennek lényege, hogy a Covid-19 miatt a betegek egy részének a szervezete nem tudja kontroll alatt tartani az egyik kulcsfontosságú molekula, a bradikinin működését. Emiatt többek között az erek kitágulnak, az érfalak áteresztő képessége túlságosan megnő, és például súlyos szöveti sérülések keletkeznek.

Baranyi Lajos, a forradalmian új citokin-terápia kidolgozója elmondta: a bradikininről régóta ismert, hogy értágító hatású, sőt, ha sok van belőle, az ereket radikálisan áteresztővé teszi: ödémát okoz, és akár még baktériumok számára is átjárhatóvá válhatnak az érintett erek, ami tragikusan rontja a beteg túlélési esélyeit. Ahogyan azt is, hogy a bradikinin nem a fő-, hanem a mellékszereplője annak a folyamatnak, amely a covid-19-ben is súlyos, visszafordíthatatlan folyamatot indít el: a citokin-viharnak.

A bradikin-hipotézis alapját az Egyesült Államok Tennessee államában lévő Oak Ridge Országos Laboratórium Summit nevű szuperszámítógépe által készített elemzés adja. Baranyi Lajos szerint a technika kétségkívül virtuóz, de a funkcionális összehasonlító élettan tudománya ennél is izgalmasabb. Az ugyanis a miértre is magyarázatot ad: a törzsfejlődésben csak akkor alakult ki a keringés a maga teljes komplikáltságában, amikor már létezett az ősi, velünk született immunrendszer csaknem minden eleme. Ennek a rendszernek a folyamatos másolásával, valamint újabb és újabb funkciók hozzárendelésével alakult ki a véralvadás, a vérnyomás és számtalan más fiziológiás komponensből álló jelenség.

A velünk született immunrendszer alapja az úgynevezett komplement rendszer, ami teljes pompájában létezett már úgy 350 millió évvel ezelőtt is. Ez az a rendszer a fagocitákkal kiegészítve védi meg a soksejtűeket úgy 500 millió éve, és ez az, ami kifinomult módon jelzi a szervezetnek, ha valami baj van. Például, ha fertőző ágens került a szervezetbe, sebesülés vagy anyagcsere-probléma történt – magyarázta a professzor.
Ez a rendszer küldi ki a füstjeleket, amire a falósejtek összecsődülnek például a sérülés helyén, és megpróbálják helyreállítani a békességet az érintett szövetekben. Ennek érdekében ezek a sejtek nagy mennyiségben termelnek bradikinint is, egy parányi 9 aminósavból álló peptidet, és rengeteg másodlagos és erős mobilizáló  jelet (például citokineket is) generálnak. Ez egy rendkívül hatékony védekező mechanizmus, amely azonban abnormálissá fajulhat, ha a szervezet elveszíti az irányítást felette – ilyenkor alakul ki a citokin-vihar.
Ha tehát a komplement rendszert sikerül megregulázni, megszűnik a bradikinin és egyéb kininek, a citokin-viharban résztvevő molekulák termelése. Baranyi Lajos professzor találmánya éppen ezt a célt szolgálja, és a jó hír az, hogy a Magyarországon letesztelésre váró kezelés már tartalmazza azokat a komponenseket is, amelyek a bradikinin-vihart is képesek lecsendesíteni. Az Amerikában élő kutató éppen azokat a pontokat kereste meg ebben a rendkívül bonyolult folyamatban, amelyek gátlásával ez a több száz aktív anyagot tartalmazó rendszer kontrollálhatóvá válik. Összesen 5 kritikus pontot talált, és 47 aktív anyagot fejlesztett ki, amelyekkel uralható a folyamat. Mint mondta, ezek közül választotta ki a három legfontosabbat, ami minimálisan elégséges hatású, és szinte azonnal bevethető egy infúziós kezelésben.