Óriási pénzeket visz haza a magyar alapkezelői piac egy szelete

Elemzések2020. szept. 24.HP

Majdnem megduplázódott tavaly az alapkezelői szektor profitja. A kezelt vagyon a tíz legnagyobb alapkezelőnél koncentrálódik, csakúgy, mint a nettó eredmény. Az OTP Alapkezelő 2019-ben megelőzte az Erste Alapkezelőt és a legtöbb ügyfélvagyont kezelő befektetési szolgáltatóvá vált Magyarországon.

Jelentős nyereség képződött tavaly a hazai alapkezelői piacon – derül ki az MNB által publikált Aranykönyv statisztikáiból.

2019 egészében a befektetési alapkezelők nettó eredménye 50 milliárd forintra nőtt a 2018-ban látott 27 milliárd forintról. A nyereség számottevő része az OTP Alapkezelőnél csapódott le.

10 legnagyobb nyereséget felhalmozó befektetési alapkezelő, 2019, millió forint

Forrás: MNB

A szektor értékesítési árbevétele 95 milliárd forintra nőtt tavaly, ami közel 40 százalékos növekedésnek felel meg éves alapon. A Magyar Állampapír Plusz elszívó hatásai tehát nem voltak annyira drasztikusak, mint amit korábban sok piaci szereplő várt.

Összehasonlításképpen 2010-ben még merőben más volt a helyzet. A nyereség a kezelt vagyonnal együtt még sokkal szerényebb volt 10 éve.

10 legnagyobb nyereséget felhalmozó befektetési alapkezelő, 2010, millió forint

Forrás: MNB

Kezelt vagyon

A kezelt vagyon, avagy a nettó eszközérték is szépen bővült szektorszinten. A 2018-ban látott 6900 milliárd forintos vagyon 2019-re 7500 milliárd forint felé nőtt. Ez a befejtetési jegyek értékesítése mellett a piacok emelkedésére vezethető vissza. 2019 csúcsév volt a részvénypiacok szempontjából, amikor is 20-30 százalékkal emelkedtek a hazai és nemzetközi részvények.

Az alapkezelői szektorban viszonylag nagy a koncentráció. A lenti táblázatban szereplő 10 alapkezelő menedzselte a befektetői pénzek háromnegyedét. Tavaly mellesleg egy trónfosztásra is sor került. Az OTP ugyanis átvette az első helyet az Erste Alapkezelőtől a kezelt vagyon szempontjából.

Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelővel együtt eddig is az OTP Alapkezelő volt a legnagyobb befektetési szolgáltató hazánkban.

10 legnagyobb vagyont kezelő befektetési alapkezelő, 2019, millió forint

Forrás: MNB

A kezelt vagyon esetében is jelentős változások voltak 2010-hez képest.

2010-ben szektorszinten még 3900 milliárd forintot kezeltek az alapkezelők, mely vagyon 2019-re 7500 milliárdra hízott.

10 legnagyobb vagyont kezelő befektetési alapkezelő, 2010, millió forint

Forrás: MNB

Hazai tulajdon

A 10 legnagyobb vagyont kezelő alapkezelő közül továbbra is sok a külföldi. Hazai többségi tulajdonban az OTP, a HOLD, a Budapest, az MKB-Pannónia és a Diófa Alapkezelők vannak.

Fizetések

Az alapkezelői szektorban a személyi jellegű ráfordítások 2018-ról 2019-re 22 százalékkal 16 milliárd forintra növekedtek. Ez alapvetően két dolgot jelez. Egyrészről az alapkezelői szektorban dolgozók létszáma bővült. Másrészről pedig elérhette az alapkezelői szektort is a béremelkedési hullám, azaz a fizetések is megmozdultak felfelé.

Miből él egy alapkezelő?

Egy befektetési alapkezelő árbevétele a vagyonkezelési díjakból tevődik össze. A vagyonkezelési díjak éves alapkezelési díjból és esetenként sikerdíjból állnak.

Az alapkezelési díjat a kezelt vagyon után kell „fizetni”, pontosabban napi szinten levonja az adott alapkezelő a befektetési jegyek árfolyamából. A kockázatosabb alapok, úgymint a részvény, az ingatlan vagy az abszolút hozamú alapok kezelési díja jellemzően magasabb, mely 1,5 - 2 százalék között szokott mozogni a lakossági sorozatoknál. A kötvényalapok és a vegyes alapok díjai ezzel szemben jellemzően alacsonyabbak.

Sikerdíj akkor jár egy adott alapkezelőnek, ha az adott befektetési alappal felülteljesítik a benchmark hozamot, piacot. A sikerdíj ilyen esetekben 5 és 20 százalék között szokott alakulni.

Néha egyes intézményi portfóliókat pusztán sikerdíjért cserébe kezelnek az alapkezelők. Ilyenkor csak pozitív teljesítmény mellett illeti meg díj az alapkezelőt. Ez a konstrukció azonban meglehetősen ritka.

Egy-egy alap vételénél és eladásánál is felszámíthatnak az alapkezelők egyszeri jutalékot, mely szintén a befektetési szolgáltató árbevételét gyarapítja.