A világon elsőként magyar betegek kaphatják a Covid okozta citokinvihar elleni terápiát

Elemzések2020. szept. 7.Haiman Éva

Hazánkban kezdődhetnek meg annak a magyar fejlesztésű terápiának a klinikai vizsgálatai, amellyel nagy eséllyel meg lehet akadályozni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos szervkárosodásokat. Az infúziós kezelést egy Amerikában élő magyar biológus immunológus, Baranyi Lajos fejlesztette ki, aki a növekedés.hu-nak elmondta: ha minden a tervek szerint halad, már ez év végére, vagy a jövő év elejére megkezdődhetnek a kezelések az új terápiával.

A koronavírus elleni harcban mostanában ugyan főként a védőoltásért folytatott versenyfutásról lehetett hallani, amíg azonban az nem áll rendelkezésre, sőt az után is szükség van olyan gyógyszerekre, amelyekkel kezelni lehet a már kialakult betegséget. Az ez irányú kutatások közül kiemelkedik

Baranyi Lajos Amerikában élő magyar biológus-immunológus professzor által kifejlesztett infúziós terápia, amellyel az eddigi vizsgálatok szerint meg lehet gátolni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciótaz úgynevezett citokin vihart és a nyomában kialakuló súlyos szervkárosodásokat.Míg az új típusú koronavírust az emberek 80-85 százaléka tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel legyőzi, kisebb hányaduknál súlyos kétoldali tüdőgyulladás, vagy egyéb szervkárosodás lép fel.

Ezt pedig nem a vírus, hanem az az abnormálisan erős immunválasz, az úgynevezett citokin vihar okozza, elsősorban az idősek és a krónikus betegek szervezetében.

Mint a kutató a növekedés.hu-nak magyarázta: a folyamat lényege, hogy a citokinek – amelyek egyébiránt az immunválasz során az információtovábbításban és az immunválasz szabályozásában is szerepet játszanak – egy öngerjesztő, visszafordíthatatlan folyamat során megakadályozzák az immunrendszer normális működését. A szervezet tulajdonképpen elveszíti az irányítást e felett az egyébként rendkívül hatékony védekező mechanizmus felett. Baranyi Lajos ezért egy olyan hatóanyagot fejlesztett, amellyel kontroll alá vonható a citokin vihar.A terápia során aktív peptideket, vagyis fehérjemolekulákat juttatnak infúzióval a szervezetbe. Ezek nem mérgezőek, toxikus bomlástermékük sincs, mindössze néhány óra alatt elbomlanak, tehát nem terhelik az immunrendszert, ugyanakkor lefojtják annak túlaktiválódását. Mivel pedig vírusfüggetlenek, nem tud kialakulni ki velük szemben rezisztencia.

A magyar származású kutató a terápiát az Egyesült Államokban fejlesztette ki, és az ott elvégzett labor- illetve állatkísérletekben egyértelműen hatékonynak bizonyult.  

Tesztelték továbbá egy – korábban, szintén magyar kutatókkal közösen kidolgozott és az Amerikai Gyógyszerhatóság, az FDA által ajánlott – módszerrel is, amellyel mesterséges körülmények között lehet modellezni az emberi szervezetben lejátszódó citokin vihart. A kezelés abban is sikeres volt. Baranyi Lajos ezt követően az Egyesült Államokban és Németországban is elindította a terápia szabadalmi eljárását (ez utóbbi az európai uniós bejegyzéshez szükséges), és megkezdte az egyeztetést a magyar gyógyszerhatósággal annak érdekében, hogy a klinikai vizsgálatokat már hazánkban végezhesse el. Korábban, a Magyar Nemzetnek nyilatkozva ezt azzal indokolta, hogy mindig is Magyarországot tekintette a hazájának, és úgy fogalmazott:

talán elcsépeltnek hangzik, de ettől még igaz, az ember úgy érzi, tartozik a hazájának.

Baranyi Lajos elmondta: miután konzultált Jakab Ferenc professzorral, a pécsi víruslabor és – az akkor még regnáló - magyarországi koronavírus akciócsoport – vezetőjével és Kovács L. Gábor professzorral, a klinikai kutatások magyar hálózatának (HECRIN) vezetőjével, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) fordult. A hatóság szakvéleményének birtokában felvette a kapcsolatot a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Irodájával, és – amennyiben sikerül a szükséges anyagi fedezetet előteremteni -,várhatóan heteken belül megkezdődhetnek a készítménnyel a preklinikai, illetve a klinikai vizsgálatok, az előzetes megbeszélések szerint Szegeden, illetve Budapesten.

A kutatótól megtudtuk: az állatkísérleteket követően az egyéb humán gyógyszervizsgálatokhoz hasonlóan

először ezt a készítményt is egészséges önkénteseken tesztelik majd, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy semmilyen toxikus hatása nincs. Ha ez egyértelműen kizárható, akkor a vizsgálatok 2. fázisában már betegek is megkaphatják a kezelést – természetesen csak kiegészítő terápiaként, az egyébként az állapotukra jelenleg alkalmazott legjobb terápia mellett.

Ez is azt jelenti azonban, hogy – amennyiben a kezelés beválik – magyar betegek juthatnak majd hozzá a világon elsőként az életmentő kezeléshez – hangsúlyozta a kutató. Hozzátette: a klinikai vizsgálatok  3. fázisában már ezreken fogják tesztelni a hatékonyságot, várhatóan Európa-szerte.
Ha minden a tervek szerint halad, már ez év végére, vagy a jövő év elejére megkezdődhetnek a kezelések az új terápiával. Ez a vakcina-fejlesztés szempontjából is fontos előrelépés lenne, mert bármelyik kísérleti oltóanyaggal is oltanak majd be valakit, biztos lehet majd benne, hogy egy esetleges megbetegedés esetén létezik elérhető és hatékony gyógymód.

Videók ajánlása vagy bármi