A Magyarországon forgatott hollywoodi produkciókból ezek a legjobbak - Ne hagyja ki őket

Elemzések2023. aug. 6.D.J.

Kiváló sci-fik és történelmi sorozatok is készültek már nálunk. Az itthon forgott legjobb amerikai sorozatokból és filmekből szemezgettünk.

Borgiák (The Borgias – 2011-2014)

A pápák között VI. Sándor az egyik leghírhedtebb. Nyíltan tartott szeretőket, a gyerekeit magas pozíciókba emelte. A pápai államot úgy igazgatta mint egy családi hercegséget. Az ellenségeivel szemben, ha kellett hadjáratokat indított.

Szó mi szó: színes egyéniség volt.

A Jeremy Irons főszereplésével készült sorozat afféle szerethető gazembernek ábrázolja. Bár rengeteg rémtett tapad a kezéhez, mégis a néző drukkol neki, hogy minden ellenségével elbánjon.

A széria mindemellett remekül átadja, hogy VI. Sándor idején micsoda nagy változások indulnak be a kontinensen. Megkezdődik a gyarmat-birodalmak felemelkedése, az egyre hatékonyabb lőfegyverek átalakítják a csatatereket, miközben a vallás szerepe is megváltozik a hétköznapokban.  

A helyszíneknél sokszor ismerős kép fog a szemünk elé tárulni. Még a Budai Vár is felbukkan a sorozatban igaz úgy mint egy olasz város.

Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049 – 2017)

Bár van egy érdekes történet is, amely az emberszerű robotok vagyis a replikánsok levadászása körül bonyolódik, a Szárnyas Fejvadász mozik alapvetően hangulat-filmek. Villódzó neonfények, óriási kivetített reklámok lepik be a jövő Los Angelesét.

A megapoliszban ritka vendég a napfény. A repülő autók nagyrészt a sötétben cikáznak a kolosszális méretű épületek közt.

A filmben hosszú snittek segítenek, hogy elmélyedjünk ebben a sötét disztópiában, amely minden komorsága ellenére mégis ámulatba tud ejteni.

A Dűnét is dirigáló Denis Villeneuve munkásságában a 2017-es Szárnyas fejvadász már csak azért is fontos, mert itt kedvelte meg igazán a magyarországi forgatást. Azóta rendre visszatér hozzánk.  

A katedrális (Pillars of the Earth - 2010)

A középkor világát kevés produkció idézi meg olyan kiválóan, mint Ken Follett regényének az adaptációja. Az erőssége, hogy épp úgy megmutatja az egyszerű parasztok és a szegény szerzetesek mindennapjait, mint azt udvari intrikákat vagy a monumentális csatatereket.

A fókuszban egy katedrális felhúzása áll, ám miközben az építkezés zajlik

egy lenyűgöző tablót kapunk a XII. századi Angliáról, ahol ebben az időben véres polgárháború dúl.

A sorozat jelentős részét Ócsán és Fóton forgatták. Budapest határában A katedrális könyv szerzője, Ken Follett is felkereste a forgatást, ahol saját bevallása szerint elámult a díszletek láttán.

Dűne (Dune – 2021)

Ma már Budapest körül egy sor világszínvonalú stúdió üzemel. Ezek között találjuk a Korda, az NFI és az Origo stúdiót is. Villeneuve nagyszabású sci-fi eposza az utóbbiban készült.

A Legendary stúdió egyik fejese Herb Gaines elárulta, hogy az a lenyűgöző világ, amelyet a filmben láthatunk

jelentős részt magyar asztalosok, szobrászok, festők és díszletépítők munkáját dicséri.

Van is mit csodálni: ekkora léptékű sci-fi alkotás kevés készült az utóbbi években. A Dűne a távoli jövőben játszódik, amikor nemesi házak viaskodnak egy zord sivatagi bolygó az Arrakis miatt. Enélkül a planéta nélkül ugyanis nem lenne űrutazás.

A most november érkező folytatás szintén Budapesten forgott.

A korona (The Crown – 2016-2022)

A magyar helyszínek a filmekben gyakran más városokat idéznek meg. Budapest például a Kémjátszmában és az Atomszőkében Berlint, az Evitában Buenos Airest, a Die Hard 5-ben és a Vörös Verébben Moszkvát, a Mentőexpedícióban pedig Houstont és Pekinget is „eljátszotta”.

A II. Erzsébet királynő életét bemutató Koronában Sopron és a Fertődi kastély állt be a sorba:

a második évadban mindkét helyszínen Németországban játszódó jeleneteket vettek fel.

Maga A korona egyébként magán viseli jófajta drámai sorozatok védjegyeit: a színészek kiválóak, az epizódok legtöbbjében pedig a forgatókönyv is feszes és mindenféle akció nélkül is képes a képernyőhöz szegezni a nézőt.

Menekülés a győzelembe (Escape to Victory - 1981)

Az amerikaiak előszeretettel forgatnak újra francia és brit filmeket, de az talán kevésbé köztudott, hogy egyszer egy magyar alkotás, a Két félidő a pokolban is kapott egy amerikai verziót. Sinkovits Imre és Garazs Dezső helyett ezúttal Sylvester Stallone és Michael Caine rúgják a bőrt.

A sztori egy focimérkőzés körül zajlik, amelyben a rabok és az őreik feszülnek egymásnak a második világégés végén.

A sportfilmek között afféle kult-klasszikusnak számít.

Bár a film idején a hidegháború még mindig javában zajlott, a nyugati stáb pedig csak szigorú szabályok mellett mozoghatott Magyarországon, a készítők szívesen emlékeznek vissza a forgatásra.

Az egyik színésznek állt focista Mike Summerbee így emlékszik vissza:

"Budapest gyönyörű város. […] "Mindent korlátoztak, de mi jól voltunk, nem zavartak minket. Egy gyönyörű szállodában voltunk és fantasztikus beluga kaviárt ettünk reggelire. Mivel roppant olcsó volt, rengeteget vettünk belőle, még haza is hoztunk magunkkal”.