Hogy néz ma ki 93,9 billió USD térbeli eloszlása három speciális "GDP világtérképen"?

Benjamin Hennig, Izlandon élő geográfus egy speciális térképen mutatja be világunk GDP szerinti térbeli eloszlását olyan speciális ábrázolási móddal, hogy minél nagyobb egy ország GDP-je, annál fajsúlyosabban szerepel az ország a térképen elfoglalt méretéhez képest.

A világ GDP térképe 2018-ban


Forrás: Benjamin Hennig, Worldmapper

Egy másik térkép, amely szintén a GDP területi eloszlását mutatja be a 2018-as adatok alapján, talán még jobban kirajzolja többpólusú gazdasági világunkat. A speciális térkép, amelyen az egyes országokat és az országokon belüli megarégiók és városok GDP szerinti nagyságát négyzetekkel ábrázolja, eltér a megszokott világtérkép látványától. A térkép nagy felbontásban itt tekinthető meg.

Földünk országainak GDP megoszlása 2018-ban

Forrás: Berry-Blue, Reddit

Ugyanezen világtérkép idei, frissített változata, pedig "méhkaptárként" ábrázolja az egyes országokat. A térkép szerkesztője Berry_Blue, azt a kérdést tette fel, hogy nézne ki a világtérképünk a GDP alapján, ha összesen 1000 egységnyi GDP lenne a világon? Így a térkép alapegyégei a világ GDP 1 ezrelékét kitevő hatszögek és a térképen minden hatszög nagyjából megegyezik a világ összes nominális GDP-jének egy ezrelékével. Azokat a városokat és térségeket, amelyek a világ GDP-jének három ezreléknél magasabb értéket képviselnek külön is kiemelte, így az is sokkal jobban látható, hogy melyek azok a térségek és globális városok, amelyek 21. század gazdasági erőközpontjaivá váltak. A 3 ezreléknél nagyobb kategóriában összesen 49 ország, 92 tartomány és 52 város tartozik. Az adatok 2021. áprilisi "World Economic Outlook Database" alapján lettek meghatározva. Ez a speciális térkép a világ GDP eloszlásának még szemléletesebb áttekinthetőségét mutatja meg számunkra.

A térkép nagy felbontásban itt tekinthető meg.

A világ GDP területei eloszlása 2021-ben

Forrás: Berry_Beue, Reddit – 2021.

Földünk 10 legnagyobb GDP-jével rendelkező országa: az Egyesült Államok, Kína, Japán, Németország, Egyesült Királyság, India, Franciaország, Olaszország, Kanada és Dél-Korea adja a világ GDP-jének 67,9 %-át, és az első 15 ország pedig a 75 %-át.

Az elmúlt 40 évben Ázsia jelentősen növelte részesedését a globális gazdasági teljesítményből. Míg 1980-ban mindössze 8,9%-át nyújtotta, 2019-re részesedése 34,1%-ra nőtt. Sőt, 2017-2019 között a növekedés 63%-át tette ki, s ebből mintegy 33 %-ot Kína képviselt.

Pár érdekesség a térkép kapcsán:

 • Kalifornia, ha egy külön országot alkotna, akkor a világ 5. legnagyobb gazdasága lenne.
 • Hasonlóan a délkelet-ázsiai "ASEAN országok" is az ötödik helyet foglalná el.
 • Észak Amerika (USA, Kanada, Mexikó) GDP-je a világ GDP-nek a 28,2 %-át, Európa a 25 %-át, Kelet-Ázsia pedig a 26,5 %-át adja. Ha Eurázsiát egyben számoljuk, akkor a világ GDP-nek az 57,4 %-át jelenti.
 • New York város GDP-je ugyanakkora, mint Kanada GPP-je.
 • Németország, Franciaország, vagy Nagy-Britannia GDP-je külön-külön nagyobb, mint az egész afrikai kontinens GDP-je, és a teljes afrikai kontinens GDP-je feleakkora, mint Japán GDP-je.
 • Németország GDP-je nagyobb, mint teljes Dél- és Közép.Amerika GDP-je.
 • Ma 35 olyan kínai város van, amelynek GDP-je magasabb, mint egy-egy ország GDP-je: például csak Shenzen GDP-je ugyanakkora, mint Svédországé, Csengdu GDP-je, mint Norvégiáé, Wuhan város GDP-je pont akkor mint Izrael GDP-je. A Peking-Tianjin megarégió GDP-je nagyobb mint Ausztrália, a Jangce-delta vidék és Sanghaj GDP-je, mint Olaszország, és a Gyöngy folyó-delta vidékének, az új kínai Szilicium völgy GDP-je pedig akkora, mint Dél-Korea GDP-je.
 • Dél-Amerika GDP-je (a világ GDP-nek a 32 ezreléke), amelynek a felét Brazília adja, és azon belül szintén a felét két globális város: Sao Paolo és Rio De Janeiro adja.
 • Az Európai kontinensen is kiemelkednek a londoni, párizsi és Ruhr-vidék megarégiói a világ GDP-jnek 10-10-10 ezrelékes hozzájárulásával.
 • A világ 64 globális városa adja a GDP több mint 60 %-át, amely mutatja a globális városállamok – új reneszánsz központjai - fontosságát. Ma a világgazdaságban 147 globális cég állítja elő a világ GDP 40%-át, ezek a vállalatok csomópontokban, városokban tömörülnek, ott ahol különösen a kreatív munkaerő rendelkezésre áll. A városok közül a GDP nagysága alapján az első 10 város: Tokió, New York, Los Angeles, London, Párizs, Szöul, Chicago, Osaka, Sanghaj, San Francisco.
 • Példaként: csak Szöul GDP-je nagyobb, mint Svájc GDP-je. A térkép nagyon szépen kiemeli a növekedési tengelyeket, övezeteket Boston–New York–Washington-tengelytől az Ázsiai Gyöngy-folyó deltáján (Hongkong – Shenzen – Kanton) át egészen Szingapúrig.

A jövő eurázsiai

A speciális világtérkép pontosan bemutatja a többközpontú világrend térbeli szerkezetét. Északon: Észak-Amerika, Európa és Ázsia (összekapcsolódva Eurázsia), valamint Délen "szigeteként": Dél-Amerika, Afrika, Dél-Ázsia és Ausztrália elkülönítésével, valamint ahogy az az első térképen is látszik: a növekedés már nem nyugaton, hanem keleten van. A 2013-ban elindult Övezet és Út kezdeményezés, azaz Új Selyemút komplex – összekapcsoltságra és fenntarthatóságra építő - hálózata pedig elindította azt a korszakot, amelyet úgy hívunk: hosszú távú növekedésre építő Eurázsia korszak.

A szerző a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnöke.