A világ uránkészletének 91 százalékát 12 ország birtokolja - Az Egyesült Államok nincs közöttük

Elemzések2024. feb. 17.Dajkó Ferenc Dániel

Ezek az országok rendelkeznek a legnagyobb uránérc készletekkel a jelenleg ismert lelőhelyek alapján.

Könnyen hihetnénk, hogy a nukleáris energia előállításának fontos alapanyaga az uránérc csak szűkös mennyiségben áll rendelkezésünkre a földön, ám a világ uránkészlete valójában meglehetősen bőséges. Olyannyira, hogy nagyobb mennyiségben van jelen a földkéregben, mint például az arany és az ezüst – olvasható a VisualCapitalist elemzésében.

Az izgalmas ábráiról ismert online hírportál ezúttal a világ uránkészletének országok közti eloszlását vizsgálta meg a Nukleáris Világszövetség (WNA) 2021-es adatai alapján (az arányok vélhetően az elmúlt 3 évben érdemben nem változtak – a szerk.).

Az urán globális megoszlása meglehetősen aránytalan jelenlegi tudásunk alapján. A világ 12 legnagyobb uránkészlettel rendelkező országa bírja a teljes ismert globális uránkészletek 91 százalékát, míg a világ többi része csupán a maradék 9 százalékon osztozik.

A VisualCapitalist felmérése alapján jelenleg Ausztrália, Kazahsztán és Kanada rendelkezik a világon elérhető (és ismert) uránkészletek legnagyobb részével. A három ország tartalékai együttesen a globális készletek több mint 50 százalékát teszik ki.

Közülük is kiemelkedik Ausztrália ahol, eddig több mint 1,7 millió tonna urán meglétét tárták fel. Ez a világ ismert készleteinek 28 százaléka. Az Adelaide-től mintegy 600 kilométerre északra található urán bánya pedig jelenleg a világ legnagyobb uránlelőhelye – és érdekes módon emellett a negyedik legnagyobb rézlelőhely.

Ennek ellenére Ausztrália jelenleg csak a világ negyedik legnagyobb uránkitermelője.

A legnagyobb urán tartalékkal bíró államok között szerepel Oroszország és Namíbia is nagyságrendileg hasonló mennyiségű uránkészlettel. Egyenként körülbelül a globális készletek 8 százalékát bírják, ami nagyjából 470 000 tonnát jelent.

Az ’’urán nagyhatalmak’’ közé sorolható Dél-Afrika , Brazília és Niger is. Utóbbiak rendelkeznek külön-külön a világ összes ismert készletének mintegy 5-5 százalékával.

A maga mintegy 224 000 tonnájával Kína rendelkezik pillanatnyilag a 9. legnagyobb uránkészlettel. Ez a globális mennyiség 3 százaléka.

A 10. helyen Mongólia áll 145 ezer tonnás készlettel, illetve számottevő uránlelőhellyel bír még Üzbegisztán és Mongólia is.

A globális urántartalékok megoszlása (2021-es adatok alapján):

Ausztrália 28% 1,7 millió t
Kazahsztán 13% 815 ezer t
Kanada 10% 589 ezer t
Oroszország 8% 481 ezer t
Namíbia 8% 470 ezer t
Dél-Afrika 5% 321ezer t
Brazília 5% 311 ezer t
Niger 5% 277 ezer t
Kína 4% 224 ezer t
Mongólia 2% 145 ezer t
Üzbegisztán 2% 131 ezer t
Ukrajna 2% 107 ezer t
A világ többi része 9% 524 ezer t
Teljes 100% 6 millió t

Érdekes módon az Egyesült Államok, bár természeti erőforrásokban gazdag ország, nem tartozik a nagy uránkészlet birtokosok közé. Kiszolgáltatottnak mindemellett nem mondható, hiszen jó viszonyt ápol Ausztráliával és Kanadával, amely országok mint látható a legnagyobb készletekkel bírnak világszinten.