Öntudatra ébredt a lakosság?

Elemzések2019. szept. 24.HP

Komoly pénzek áramoltak a bankbetétekből és a befektetési alapokból az új szuperállampapírba, miután az említett megtakarítási formák nem tudnak versenyezni a MÁP Plusz kockázatmentes évi átlagos 5 százalékos kamatával. Úgy tűnik a lakosság öntudatra ébredt és elviszi onnan a pénzét oda, ahol tényleg többet fizetnek érte.

Ennyi pénz távozott a bankbetétekből

A lakosság betétállománya július végére 255 milliárd forinttal lett kevesebb a két hónappal korábbinál – derül ki az MNB statisztikáiból. A betétállomány zsugorodásának dinamikája ugyan lassult a júniusi értékhez képest, azonban még mindig is jelentős.

Ez a tendencia összefüggésbe hozható a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) júniusi és júliusi értékesítési számaival. A MÁP Plusz június eleji indulását hatalmas érdeklődés övezte, majd ezt követően egy alacsonyabb, de összességében még mindig magas szinten stabilizálódtak az eladások.

Eddig összesen közel 2000 milliárd forint értékben jegyezett MÁP Pluszt a lakosság, aminek valamivel több mint a fele új forrásból származhatott.

Befektetési alapok

A MÁP Plusz megjelenése a befektetési alapkezelői szektorból is látványos tőkekivonást eredményezett. A befektetési alapok időszaki értékesítése júniusban nagyságrendileg -179 milliárd forintot, júliusban -44 milliárd forintot, míg augusztusban -40 milliárd forintot tett ki. A MÁP Plusz indulása óta tehát nagyságrendileg 264 milliárd forint értékben váltottak vissza befektetési jegyeket.

A legnagyobb tőkekivonások az ingatlanalapok és a kötvényalapok esetében voltak megfigyelhetők.

Az ingatlanalapokból június eleje és augusztus vége között 137 milliárd forint, míg a kötvényalapokból ugyanezen időszakban 81 milliárd forint távozott.

Már itt volt az ideje?

A MÁP Plusz 5 év alatt évente átlagosan 5 százalékos kockázatmentes átlaghozamot kínál.

Másképpen megfogalmazva egymillió forintonként megközelítőleg 270 000 forintot bukik 5 év alatt az a személy, aki nem a Magyar Állampapír Pluszban, hanem például készpénzben tartja a megtakarításait.

Ekkora hozammal jelenleg egyetlen befektetési alap sem tud versenyezni. Még a kockázatosabb befektetési alapok esetében sem jobbak a kilátások figyelembe véve a jelenlegi piaci realitásokat.

Ne temessük még a betéteket

A MÁP Plusz egy hatalmas űrt töltött be. Az indulását megelőzően nem nagyon volt olyan rövidtávon is tartható kockázatmentes állampapír, amely ennyire vonzó kamatot kínált. Megjelenésével tehát már-már törvényszerűen hatalmas összegeket szívott fel a piacról.

A MÁP Plusz egyik nagy előnye, hogy gyorsan pénzzé tehető, ugyanakkor rövidtávú likviditási okokból a lakosságnak továbbra is szüksége lesz a (le nem kötött) bankbetétekre.

A lekötött bankbetétekből, illetve a relatíve túl nagy méretű le nem kötött bankbetétekből ugyan a jövőben is elképzelhetők átcsoportosítások, azonban a MÁP Plusz alapvetően a megtakarítási hajlandóságot is növeli, ami viszont stabilizálhatja a betétállomány nagyságát.

Ezt jól mutatja, hogy éves összevetésben még mindig növekedést mutat a lakossági betétek piaca: a július végi 8635 milliárd forintos betétállomány 6,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

Mi lesz így a hitelezéssel?

A bankrendszerben egyelőre alacsony szinten áll a hitel/betét mutató, számos nagybank esetében 75 százalék körüli ez az érték.

Ennek tükrében a betétállomány esetleges lecsökkenése sem korlátozná a hitelezést, mivel az ökölszabály szerinti 100 százalékos hitel/betét aránytól még nagyon messze vagyunk.