Az izraeli innováció és találékonyság titka, azaz hogyan tegyük jobbá a világot?

Elemzések2021. márc. 23.A világ 100 térKÉPbenNorbert Csizmadia

Izraelben a tudományos kutatás és ezek átültetése a gyakorlatban igen magas színvonalú. A világ második leginnovatívabb gazdasága. A 20 ezer négyzetkilométer területű ország lakosságszáma 9 millió fő.

A második világháború után létrejött Izrael folyamatosan küszködött az összeomlás veszélyeivel, a biztonsági kihívásokkal, kevés természeti erőforrás okozta gazdasági nehézségekkel, valamint a vízhiánnyal a túlnyomóan sivatagi területein. Később a nagyszámú startup cég megjelenése, az ezeket támogató kockázati tőkealap pozitív hozzáállása az újdonságokhoz, valamint az innovatív szellemiség (kulturális és vallási háttér, a családon belüli inspiráció, valamint a világ megjavításra való törekvés) eredményekhez vezetett.

Olyan világhírű találmányok és innovációk, mint a mezőgazdaságban a csepegtetéses öntözés, vagy az orvosi alkalmazások széles spektruma valóban világhírű. A koronavírus elleni védekezésben, az immunizálási kampányban eddig 5,2 millióan kapták meg az első, és 4,5 millióan a második dózis vakcinát, és ezáltal a lakosság átoltottságában Izrael továbbra is világelsőnek számít.

Izrael és a térség domborzati és éjszakai légifelvétele

Izrael térképe


Forrás: Shutterstock

Izrael fejlődésének mérföldkövei:

50-es évek: Sivatagból otthon

Az 50-as évek végére Izrael lefektette az alapjait, hogy kiemelkedően innovatív nemzetté válhasson. Nagy lépést tett a telekommunikáció, a lakhatás, az útépítés, a villamoshálózat, sőt még a napenergia felhasználásának fejlesztésében is. Komoly előrelépés történt a mezőgazdaság területén és kulcsfontosságú volt a nehezen kezelhető föld öntözése. Az első szupermarket 1958-ban nyílt meg, és majdnem teljesen önellátó lett az élelmiszer-előállítás szinte valamennyi területén, kivéve a hús és gabonatermelést.

60-as évek: Nemzetközi kitekintés a világ felé

Ebben az évtizedben kezdték használni a csepegtetős öntözést és a napenergiával működtetett turbinákat. Jelentős előrelépés történt a vízgazdálkodás területén, amely a mezőgazdasági termelést is fellendítette. Megalakult a Chief Scientist (fő tudós) hivatala, amelynek feladata, hogy elősegítse a technológiai kreativitást a következő generációk számára.

70-es évek: Izrael felkerül a világtérképre

A gyorsan növekvő gazdaság leállt, az infláció szárnyalt. Ezek ellenére is több kiemelkedő kulturális esemény történt: Izrael részt vett a futball világbajnokságon, a Maccabi Tel Aviv kosárlabdacsapata megnyerte az Európa Kupát. Miss Israel bekerült a Miss Univese szépségverseny döntősei közé, és Izrael megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. Új technológiákat fejlesztettek, és high-tech cégek, például az Intel is gyökeret eresztettek Izraelben, lerakva az alapkövét a napjainkban is virágzó startup ökoszisztémának.

80-as évek: A modern gazdaság kialakítása

A 80-as évekre sikerült stabilizálni a gazdaságot. Az intézkedések kikövezték az utat a 90-es évek gyors növekedéséhez, amely modellként szolgál más országok számára is. Az új nemzetközi légi járatok lehetővé tették, hogy az izraeliek többet utazzanak külföldre. Ez nagymértékben hozzájárult az élelmiszeripar fejlődéséhez. Izgalmas felfedezések történtek a mezőgazdaságban, az egészségügyben, a tudományban és a technológiában. Mindezek a kis területű Izraelt reflektorfénybe helyezték, mint az innováció forrását.

90-es évek: Az izraeli Startup nemzet születése

A 90-es években indult el az a fejlődés a high-tech területén, amely egyrészt egy gyorsan növekvő kockázati tőke iparágat, másrészt úttörő innovációkat hozott létre. Ekkor került a piacra az első kiberbiztonsági védőfal, a Check Point Software, az azonnali üzenetküldést lehetővé tevő ICQ és a PillCam diagnosztikai kamera is. Az izraeliek ebben az évtizedben fejlesztették ki azt az életmentő kötést, amely a vérkeringéshez kapcsolódó vérzést is elállítja. Szintén izraeli találmány a kisbabák levegővételét monitorozó légzésfigyelő, egy "GPS" rendszer agysebészek számára.

A 90-es évek végén alakult meg a Mobileye, amelynek nevéhez fűződik Izrael történetének legnagyobb cégértékesítése. Számítógépes látást biztosító rendszere többek között a vezető nélküli autózást teszi lehetővé, és a jövő önvezető autóinak alapjául is szolgál.

Izrael a Startup nemzet

Forrás: Startup Israel

2000-es évek: A high-tech iparágak felemelkedése

Az évtized elején végbement globális dotcom lufi ellenére Izrael high-tech iparága gyorsan helyreállt, és maga felé fordította a világ figyelmét. A növekedés és az "out-of-the-box" innovációk ragyogó sikereket eredményeztek. Megjelent a piacon a ReWalk orvosi eszköz, a népszerű Waze navigáció és a SanDisk pendrive. Elindult az a trend, hogy multinacionális vállalatok, például az IBM, a Hewlett-Packard, az EMC, a Google, a Microsoft, a Motorola és az Intel kutató-fejlesztő központokat nyitottak az országban.

Tel-Avív az innovatív és élhető főváros

Forrás: Shutterstock

2010-es évek: "Izrael az otthonokban"

Ez az az évtized, amikor Izrael ott van szinte minden otthonban világszerte egy Izraelben kifejlesztett technológia, egy mobil alkalmazás, egy orvosi eszköz vagy egy autós technológia formájában. Napjainkban Izrael az az ország, amely a világ vezető üzletembereinek, befektetőinek választása. Vezető szerepet tölt be a kiberbiztonság, az autóipari technológiák, a vízgazdálkodás, a biztonságtechnika és sok más területein is. A világ egyik legerősebb gazdasága. Magas az életszínvonal, Izrael egy modern, jóléti állammá vált.

Made In Israel

Avi Jorisch: "Made in Israel - Ahogyan az izraeli találékonyság jobbítja a világot" című könyvében foglalja össze azokat az innovációkat, amelyet jobbá tehetik a világot. Dans Senor és Saul Singer – Startra kész nemzet című nagysikerű könyve pedig Izrael gazdasági csodájának történeté meséli is. Izrael innovatív szellemisége messze túlmutat Izrael határain. Izrael nemcsak egy startra kész nemzet, hanem attól sokkal több. Izrael több startup céget nevelt ki, mint Kanada, India, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Királyság együttvéve. Izraelnek van az USA-t leszámítva a legtöbb Nasdaq-on jegyzett cége. Az izraeliek híresek a rendhagyó gondolkodásmódjukról. Izrael innovatív szellemisége számos okra vezethető vissza: a vallási kultúrára, a kötelező sorkatonai szolgálatra, a híres egyetemeire, a hatékony kormányzásra, ezek képezik alapját Izrael technológiai erőműveinek alapjait. 

Izrael kitörési pontjai olyan témákra összpontosítanak, mint a mezőgazdaság, az orvostudomány, a vízgazdálkodás, valamint a védelmipar.

"Tikkun olam!" – Javítsuk meg a világot

Sok izraeli számára a világ megjavítása azt jelenti, hogy választ keresnek az orvostudomány kihívásaira, védik a környezetüket, s különböző hasznos társadalmi tevékenységet folytatnak.

Nap és Víz: Technológiai körforgás

A természetre építő két innováció közül kiemelkedő volt az izraeli csepegtetéses öntözés, valamint a napkollektorok használata. Mind a kettő történet az ötvenes évek végén kezdődött. A csepegtetéses innováció a Negev sivatagban: egy véletlen kísérlet során rájöttek arra, hogy a talaj legfelső rétege teljesen száraz volt, azonban egy megrepedt csőből szivárgó víz átitatta a fa gyökérzetét. Ezután egy modell megvalósításába kezdtek egy hetven fából álló gyümölcsösben, a modell sikeres volt és 1966-ban megkezdték a csepegtetőfejek gyártását. A cég neve "Netafim", azaz "vízcseppek" volt.

A napkollektor hasznosításának ötlete szintén Izraelben született. Az ötvenes években perzselt a nap Jeruzsálemben, amikor Harry Zvi Tabor bemutatta forradalmi találmányát. Felállítottak egy napkollektort, és a szerkezet elkezdte a csövekbe szivattyúzni a vizet. Azonnal tudták, hogy a napkollektor megváltoztatja az ország jövőjét. Ma az izraeli háztartások 90 százaléka Harry Zvi Tabor napkollektoros újítását alkalmazza. Tabor a napenergia úttörője, az izraeli napenergia atyja az egész világon. Később Izrael biotechnológiai nagyhatalommá is vált, valamint az egészségügyi innovációk területén alkotott világraszólót.

Természet és technológia: sivatagból oázis, napból víz

Forrás: Shutterstock

Izraeli innovációk, amelyek jobbá tették a világot

Egy pár azok közül az innovációk közül, amelyek Izraelben születtek: Napkollektoros vízmelegítés, tudatosság mozgás által (holisztikus szemlélet), a tánc nyelvének megalkotása, a geotermikus turbina, a modern csepegtetéses öntözés, a természetes szúnyogirtás, a koktélparadicsom, a pendrive, légzésfigyelő kisbabáknak, az internetes tűzfal, az ökológiai halgazdaságok, a fogínybetegségek kezelése, a Mobileye, okos kórházi ágyak, az Eyemusic, a Waze, a biológiai úton lebomló élelmiszercsomagolás, valamint a stabil és biológiailag felszívódó kötszer.

Izraeli Innovációk és technológiai cégek az egészségipar területén

Öt szabály, amit Izrael tanít az innováció kapcsán: 

"Legyél nemeslelkű, tedd a világot jobb hellyé, tegyél meg mindent, amit csak tudsz, soha ne add fel, és érezd jól magad!"

Az exponenciális növekedés

A sakk története a legendák világába nyúlik vissza. Indiában egy ismert mese szerint egy brahmin találta ki a sakkot. Jutalmul a rádzsától első hallásra jelentéktelennek tűnő fizetséget kért, mindössze annyi búzaszemet, amennyi a sakktábla kockáira a következő szabály szerint képletesen rátehető: az első kockára egyet, a másodikra kettőt, a harmadikra négyet, vagyis az előzőnek mindig dupláját, amíg el nem érnek a 64. mezőig. Hamar kiderült, hogy ennyi búza nem terem a Földön.

A jövőkutatók gyakran idézik azt a történetet az exponenciális növekedés erejének szemléltetésére. Izrael az elmúlt hetven évben hasonló fejlődésen ment keresztül. Izrael több mint háromszáz, különböző multinacionális vállalat (Apple, Amazon, Facebook, Google, Intel, Microsoft) tulajdonában lévő kutató és fejlesztőközpontja.

A világ egyetemei erős partnerséget és közös innovációs központokat alakítanának ki Izraellel. Amikor ugyanis a kultúra magas színvonalú oktatással, kemény kitartó munkával, jótékony adakozással és önkéntességgel párosul, semmi sem állíthatja meg a teremtő erőket.

Forrás: Shutterstock

Ben Gurion Izrael első Miniszterelnöke azt mondta:

"Izraelben, ha realista akarsz lenni, hinned kell a csodákban. Izrael pedig a bizonyíték arra, hogy a csodák márpedig megtörténnek."

A szerző a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnöke.