Biztonságosak a hazai élelmiszerek a járvány közepette is

Elemzések2020. márc. 17.Végh Zsófia

Nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus élelmiszerekkel terjedne, az üzletekben és az élelmiszer-előállító üzemekben ugyanúgy tartják az élelmiszer higiéniás előírásokat, mint eddig. Az ellátás és a készletek utánpótlása többé-kevésbé zavartalan.

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági intézménye, az EFSA szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus élelmiszerekkel terjedne.

Az intézmény kiemelt figyelemmel kíséri a koronavírus-betegség helyzetét, ám jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az élelmezés a vírus terjedésének forrása vagy útja lehetne.

A korábbi koronavírus járványok, például a súlyos akut légzőszervi koronavírus (SARS-CoV) és a Közel-Kelet légúti koronavírus (MERS-CoV) tapasztalatai azt mutatják, hogy nem történt átvitel élelmiszerfogyasztással. Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy a koronavírus (COVID-19) ettől eltérő lenne

, nyilatkozta Marta Hugas, a szervezet vezető tudományos tisztviselője.

Ilyen értelemben tehát egyelőre úgy tűnik, hogy nincs veszély

, mondta lapunknak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Ami potenciális veszélyt jelenthet az, ha egy terület karantén alá esik és megnehezül az élelmiszeripari előállítás, vagy dolgozók esnek ki a munkából, ami működési problémákat eredményez.

Ilyenről azonban egyelőre nem tudunk.

tette hozzá.

Az üzletekben koronavírustól függetlenül az élelmiszer higiéniai biztonsági szabályokat mindig be kell tartani

mondta a növekedés.hu-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Egy egyszerű influenza megbetegedés esetén is.

Az ellenőrzések mindig egyformán szigorúak, hiszen a jogszabályok betartását kell ellenőrizni.

Ha egy ellenőr egy évvel ezelőtt vagy most vizsgál egy üzletet, ugyanolyan szigorú – az ellenőrök a jogszabályban foglaltakat és az Operatív Törzs által közzétettet kérhetik számon.

A hangsúly az ellenőrzések gyakoriságán van – ilyenkor próbálnak minél több helyre eljutni, mondta Vámos.

A február végi bevásárlási lázra reagálva Éder elmondta, a kereskedelmi láncok napokon belül pótolták a készleteket, de a héten újra megerősödő forgalom ismét okozhat rövidtávú nehézségeket.

Kérdések merülnek fel bizonyos fűszerek, adalékanyagok, tisztítószerek folyamatos beszerezhetőségével kapcsolatban, illetve az ágazatban sok helyen használnak szájmaszkot és védőruhát, amelyek ellátása is bizonytalanná vált az elmúlt hetek során. Az európai országok közötti teherforgalomban felmerülő nehézségek is okozhatnak működési problémákat az élelmiszeripari cégeknél is, tette hozzá.

A tojásfeldolgozással, tojástermékek gyártásával foglalkozó Capriovus Kft. gyártási tevékenységét a koronavírus eddig nem érintette. A Magyarországon és a régióban piacvezető vállalat durván kétmillió tojást vásárol és dolgoz fel hetente, melynek túlnyomó részét magyar(ajkú) területekről szerzik be.

A beszerzéssel nem volt probléma, a tojás ára sem emelkedett a héten, mondta a növekedés.hu-nak Németh Zoltán kereskedelmi vezető.

Az élelmiszeriparban egyébként is igen magas higiéniás előírásokat a cég továbbra is tartja, de további intézkedéséket is bevezettek. Kézfertőtlenítőt helyeztek ki minden nem üzemi (pld. iroda) helyiségbe, a fertőtlenítés nemcsak az üzembe lépéskor kötelező. „Ha valaki olyan területre utazna, amely érintett, be kell jelentenie, de egyelőre erre nem volt példa.”

Szerencsések vagyunk, mert alapanyag sem érkezik be ilyen országból. Ami jellemző, hogy a partnereknek igazolást kell adnunk arról, hogy lesz elegendő termék

mondja Németh, aki szerint az ellátásbiztonság garantált, a vírus inkább az árakra lehet hatással. Az áruszállítás már nagyobb fejtörést okoz a zömében exportra termelő vállalatnak.

Szlovákiába szállítunk tojásterméket, de nyersanyag is érkezik onnan. Az exporttal nem lesz gond, az import viszont a meghozott intézkedések miatt kérdéses

tette hozzá a Németh.

Hasonló dilemmával küzd a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége. Pótsa Zsófia főtitkár szerint hasznos volna egy, az unióban egységes áruszállításra vonatkozó protokoll, mely útmutatást adna, hogyan járjanak el. „Gabonát és takarmányt szállítunk Olaszországba, az ország nettó importőr.” A malmok működnek, a kereslet a liszt iránt nőtt, gabona szerencsére bőven áll rendelkezésre, mondja. Egyelőre folyamatos az áruszállítás, de nem tudjuk, mi történik majd például a kamionsofőrökkel"