5 százalékos recesszió az USA-ban – ez vár az Európai Unióra is?

Elemzések2020. márc. 17.Harsányi Péter

Az idei második negyedévben 5 százalékkal zsugorodhat az Egyesült Államok gazdasága. Ekkora visszaesésre a 2008-as pénzügyi világválság óta nem volt példa. A legnagyobb sokkot a turisztika, a szórakozóipar, a sportlétesítmények, a tömegközlekedés, a kaszinók és a szerencsejáték egységek szenvedhetik el. Összehasonlításképpen Kínában az év eleje óta összeomlottak a makrogazdasági mutatók, ahol szabadesésben van az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom, a beruházások, miközben megnőtt a munkanélküliség.

A Goldman Sachs befektetési bank szerint a gazdasági aktivitás meredeken leeshet március hátralevő részében és áprilisban is az Egyesült Államokban. A koronavírus terjedésének következtében többek között a szórakozóipar, a turisztika, és az éttermek forgalma jelentősen lecsökkenhet, illetőleg az említett területeken a beruházások mérséklődhetnek. Ezenfelül az ellátási lánc akadozása és a pénzügyi kondíciók szűkülése további fékező tényezőt jelent.

Ennek eredményeképpen az Egyesült Államok gazdasága a második negyedévben 5 százalékkal zsugorodhat. Ennél nagyobb esés csak a 2008-as pénzügyi világválság idején volt látható, akkor 8,4 százalékkal esett vissza az amerikai GDP.

Múltbeli és várható negyedéves GDP bővülési ütem, Egyesült Államok

Forrás: Goldman Sachs, zerohedge

A koronavírussal kezelt betegek száma dinamikusan növekedett az elmúlt héten az Egyesült Államokban. Válaszul a kormányzat és az üzleti vezetők egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy megállítsák a vírus terjedését.

A Goldman ugyan nem számol egy olyan országszintű lezárással, mint ami Olaszországban van, azonban lokális karanténokat számos helyen felállíthatnak a befektetési bank szerint.

Hatalmas fékezés

A vírus miatt számos beruházást elhalasztanak, nem tartják meg a rendezvényeket, a légitársaságok tömegével törölnek járatokat, a turizmus összeomlik, a vidámparkokat és egyéb szórakoztató központokat bezárják, a szállodák forgalma drasztikusan megcsappan. A sportlétesítményeket úgyszintén bezárják, illetve a nagyobb versenyeket lemondják.

Mekkora pofont kapnak az egyes szektorok?

Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogy mekkora sokkot szenvedhetnek el az egyes iparágok a koronavírus miatt. A legnagyobb nyomás alá a turizmus, a szórakoztató ipar és a sportlétesítmények kerülnek.

Forrás: Goldman Sachs, növekedés.hu

A lenti grafikon pedig azt ábrázolja, hogy az egyes ágazatok a gazdaságban betöltött súlyuk alapján mennyivel fogják vissza a GDP-t. Egyedül az egészségügy hozzájárulása pozitív, minden más szegmensben visszaesés van. A legnagyobb mértékben a fogyasztási javak (élelmiszerek nélkül) és a hotelek, éttermek, autóbérlés kategóriák járulnak hozzá a GDP zsugorodásához.

Forrás: Goldman Sachs, növekedés.hu

Bizonytalan jövő

A Goldman szerint a harmadik és negyedik negyedévben viszonylag dinamikusabban visszapattanhat a GDP növekedés az Egyesült Államokban. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy jelenleg a szokásosnál jóval nagyobb bizonytalanság övezi az előrejelzéseket.

Forrás: Goldman Sachs

Mi történt Kínában és mi lesz Európában?

A Goldman pesszimizmusa indokolt lehet. Kínában a koronavírus hatására meredek esésbe kezdett az ipari termelés, amely az év eleje óta 13,5 százalékkal, míg a kiskereskedelmi értékesítések 20 százalékkal zuhantak. A beruházások 24,5 százalékkal, az ingatlanberuházások 16,3 százalékkal zsugorodtak Kínában. A munkanélküliségi ráta ezzel egyidejűleg 6,2 százalékra ugrott. Ez a fenti sorrendben az alábbi ábrán is látható.

Forrás: zerohedge

A százmilliárd eurós kérdés

Ha az Egyesült Államokban ilyen mértékű lesz a második negyedévben a gazdasági visszaesés mértéke, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy miért lenne ez másképp az Európai Unióban, ahol hasonlóképpen tombol a koronavírus.