Brutális szintekre ugrott az infláció Magyarországon

Elemzések2022. aug. 9.HP

Tovább száguld az infláció Magyarországon. A hazai fogyasztói árindex júliusban 13,7 százalékra ugrott. Az élelmiszerinfláció 27 százalékot tett ki. A régióban még így is hazánkban a legalacsonyabb a pénzromlás üteme.

A piaci várakozásokat meghaladva a fogyasztói árak 13,7 százalékkal emelkedtek júliusban éves alapon. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább.

A tartós folyamatokat jobban megragadó maginflációs mutató 16,7 százalékra emelkedett. Az energiainfláció tehát meglehetősen gyorsan begyűrűzött a gazdaság egészébe.

Az év első 7 hónapjában pedig átlagosan 10 százalék volt az infláció.

Mi mennyivel drágult?

Az élelmiszerek átlagosan 27 százalékkal drágultak. Az alábbiakban mutatjuk a főbb termékcsoportok éves alapú árváltozását július hónapra vonatkozóan.

Infláció Magyarországon 2022. Az élelmiszerek átlagosan 27 százalékkal drágultak.

Forrás: KSH, növekedés.hu

Külső okok

A magas infláció döntően külső kínálati sokkok eredménye. A háború miatt egész Európában drasztikus megemelkedtek az energiaárak, az alapanyagárak és az élelmiszerárak.

Az infláció nagyrésze a magasabb gázárakra, áramárakra és olajárakra vezethető vissza.

Az euróövezetben közel 40 százalékkal emelkedtek éves alapon az energiaárak. Ez az áremelkedés lényegében az élet minden területére begyűrűzik.

Belső tényezők

A történelmi csúcson lévő foglalkoztatottság, a kétszámjegyű átlagbéremelkedés és az állami támogató lépések miatt rendkívül dinamikusan bővülő lakossági fogyasztás szintén fűti a fogyasztói árakat.

Nagyon erős kereslet találkozik korlátozott kínálattal, így a vállalatok kedvező árazási pozícióban vannak és akár hónapról hónapra jelentős áremelésekről dönthetnek.

Az energiaárak, alapanyagárak, szállítási költségek és munkaerőköltségek lendületes emelkedését viszonylag könnyen áthárítják a vállalatok a fogyasztókra.

Emellett az extraprofit adó és árstop intézkedések egy részét szintén átháríthatják a vállalatok a lakosságra egyéb áremelések formájában.

Az eredmény magasabb infláció.

Régiós kitekintő

A külső inflációs nyomást jól mutatja, hogy az egész régióban kilőttek a fogyasztói árak.

Júniusban Magyarországon volt a legalacsonyabb az árdinamika 11,7 százalékos értékkel, mely az árstop intézkedéseknek és a rezsicsökkentési politikának köszönhető. A rangsort Csehország vezeti 17 százalék körüli inflációval.

Számos régiós országban még a júniusi inflációs adatok érhetők el, ezért júniusi összehasonlítást mutatunk. Júliusban várhatóan tovább emelkedett a többi régiós országban is az infláció.

Infláció éves változása a régiós országokban, 2022 június, százalék

Infláció éves változása a régiós országokban, 2022 június, százalék

Forrás: KSH, Bloomberg

Mi várható?

Az infláció várhatóan az őszi hónapokban tetőzhet, majd ezt követően fokozatosan, lassan mérséklődhet. Az inflációs pályát ugyanakkor nagymértékben befolyásolja az árstop intézkedések kivezetése és a világpiaci nyersanyagárak alakulása.