Durván bezuhant a búza ára, mégsem lett olcsóbb a kenyér. Valaki nyerészkedni akar? 

Elemzések2023. szept. 29.Kovács Dániel

Felére esett vissza a gabona ára, az energiaárak sincsenek az egekben, a boltokban mégsem látjuk a jelét annak, hogy a kenyér ára is csökkenne. Végignéztük a termékpályát, hol akadt el a folyamat, és ágazati szereplőket kérdeztünk, mikor lehetnek olcsóbbak a pékáruk, már ha egyáltalán elindulnak valaha is visszafelé az árak.

Évtizede nem látott alacsony árra estek vissza a gabonaárak. Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a búza esetében 2022-ben az ősz elején a gazdák még 130 ezer forintos tonnánkénti árat is tudtak érvényesíteni, azonban az év végétől jó esetben is csak ennek az árnak a feléért tudták a terményt értékesíteni, ha egyáltalán találtak rá vevőt.

Ami viszont nem, vagy csak minimálisan lett olcsóbb, az a kenyér, és általában véve a pékáruk. A Növekedés.hu utánajárt, az ágazat melyik szereplőinél akadt el az árcsökkenés. A gazdák által megtermelt búza a malomba kerül, ezért első körben azt vettük górcső alá, milyen áron távozik tőlük a liszt.

- Mi is azt tapasztaltuk hogy a malmi búza ára jelentősen visszaesett, 73-75 forintba kerül egy kilogrammja, és ez még nem a végleges ár, számítani lehet további csökkenésre, mégpedig annak dacára, hogy egyébként az időjárási körülmények miatt még így is túl van értékelve egy kicsit. A takarmánybúza 53-55 forintos áron pörög, normál esetben nem szokott ekkora árkülönbség lenni

- mondja a Növekedés.hu-nak Király László,  a tüskeszentpéteri lisztről elhíresült Zala Cereália Kft. ügyvezető igazgatója hozzátéve, az elmúlt két év rendkívül magas költségnövekedést hozott. 2020-ban még 52000 forintért vásárolták a malmi búzát- ez egy tonna gabonát jelent

tavaly viszont már 138000 forintot kellett kifizetniük ugyanezért a mennyiségért. Emiatt aztán a liszt ára is emelkedett, míg míg két éve 100 ezer forintba került egy tonna liszt, 2022 őszén már 240 ezerbe került ez a mennyiség.

- Most viszont éppen az ellenkezője történik, a búza árcsökkenése nem akadt el a malmoknál, és a liszt ára is közel 50 százalékkal esett vissza, pedig még januárban 230 forint volt a kilogrammonkéni ára - mutat rá Király László.

Tüskeszentpéteri liszt - Zala Cereália Kft.

A sütőipar a hunyó, de itt sem minden fekete-fehér

A malmok után közvetlenül a sütőipar következik, ezután már a pékségek, üzletek következnek, nincs több közvetítő csatorna. A sütödék áraiban viszont már nem köszön vissza a gabona és a liszt árcsökkenése, ám ennek megvan a maga oka.

Fontos leszögezni, hogy a kenyér és az egyéb péksütemények árában a búza, illetve a liszt ára csak kismértékben jelenik meg.

A különböző típusú kenyerek árában mintegy 15-20 százalékot tesz ki a lisztár, a komplexebb, minőségibb pékáruk esetében ez még alacsonyabb lehet. A pékáru fő költségelemeit a munkabér, az energia és a szállítás teszi ki, ezek a tényezők jelentősen drágultak az elmúlt években”

- foglalta össze nem rég Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője hozzátéve, bár az energia tőzsdei ára most alacsonyabb, mint egy éve, a sütőipari szereplők egy része még a kedvezőtlen időben megkötött szerződések mellett működik. A munkabér továbbra is növekszik, amely azért is fontos tényező, mert a sütőipar kifejezetten élőmunka-igényes ágazatnak számít.

A szállítás költségét növeli a gázolaj árának utóbbi időben tapasztalható emelkedése. Mindezek miatt nem várható árcsökkenés a kenyér és a többi pékáru esetében, a nagy tömegben rendelkezésre álló olcsó búza nem képes ellensúlyozni az egyéb fajsúlyos költségtényezők emelkedését.

Lesz egyáltalán árcsökkenés?

Fontos eloszlatni azt a tévhitet, hogy mindez az árak hirtelen csökkenésével jár majd, ehelyett inkább azt eredményezheti, hogy lelassul az áremelkedés - mondta a napokban a Növekedés.hu-nak Tóth Péter, a KSH projektvezetője. Ennél valamivel optimistábban fogalmaz Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője, akit ezúttal arról kérdeztünk, van-e már nyoma a Spar üzletek polcain akár a liszt, akár a pékáruk tekintetében pozitív árváltozásnak.

- A pékáru esetében több termék ára már csökkent. A forgalom jelentős részét adó búzafinomliszteket 2023.07.31-ig a 2021 október 15-én érvényes fogyasztói áron kellett árusítanunk a hatósági ár keretein belül. A 2023 augusztus elsejétől érvényes szabályozás szerint jelenleg a fogyasztói ár nem lehet magasabb a bruttó beszerzési árnál.

A kiskereskedelmi forgalomban lévő egyéb lisztek (réteslisztek, süteménylisztek, kenyérlisztek stb.) malmok által biztosított átadási ára már csökkenésnek indult és a fogyasztói áraink ugyanilyen mértékben csökkentek az elmúlt 6 hónap során

- mondja Maczelka Márk, akit arról is kérdeztünk, hogy mikor lehet arra számítani, hogy elindul visszafelé a pékáruk ára, erre azt a választ kaptuk, hogy a folyamat már elindult.

Az biztos, hogy előbb-utóbb a sütödéknek is lépniük kell, ugyanis a magas árak miatt a vásárlók kevesebb pékárut tesznek a kosárba, így ha a 2022 előtti árszintre nem is fog már talán soha visszamenni a kenyér ára, de szabad szemmel is látható leárazások azért még jöhetnek, főleg akkor, ha a malmok készleteiből teljesen kikopnak a tavaly drágán bevásárolt készletek, és a sütőipari egységekből is elfogy a magas áron vett liszt.