Ezekből az adókból többet fizettünk be idén az államkasszába

Elemzések2019. jún. 21.MTI

Május végéig 13 százalékkal nőttek az áfából, a személyi jövedelemadóból, a jövedéki adóból, és a szociális hozzájárulási adóból, valamint a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból származó bevételek. Tartható lesz az 1,8 százalékos hiány a Pénzügyminisztérium szerint.

Az államháztartás bevételei 13 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit idén az első öt hónapban, míg a kiadások 0,5 százalékkal elmaradtak a tavaly azonos időszakitól a Pénzügyminisztérium friss adatai szerint.

A minisztérium egyben megerősítette az előzetesen közölt főbb számokat: az idei év első öt hónapját az önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 176,4 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami az éves előirányzat 17,7 százalékát jelenti.

Az év egészére kitűzött 1,8 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél tartható - írták. 

Egy évvel azelőtt a hiány 1187,5 milliárd forintra rúgott és elérte az éves előirányzat 82,2 százalékát. 

Nőttek az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a jövedéki adóból, valamint a szociális hozzájárulási adóból, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból származó bevételek. Emellett lényegesen magasabb összegben teljesültek az uniós programok bevételei, az uniós támogatások utólagos megtérítése.


Idén május végéig az áfából 367,3 milliárd forinttal, szja-ból 91,3 milliárd forinttal, a jövedéki adóból 46,5 milliárd forinttal, a szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból összesen 209,2 milliárd forinttal több bevétel folyt be az államkasszába.Január-májusban az uniós fejlesztésekkel összefüggő költségvetési kiadások 608,1 milliárd forintot értek el, ezzel párhuzamosan 305,9 milliárd forintot utalt át Brüsszel Magyarországnak.

A költségvetés továbbra is megelőlegezi ezeket az összegeket, miközben folytatódnak a hazai forrásból megvalósuló beruházások.
   
A központi költségvetés adóssága május végéig 217,0 milliárd forinttal nőtt.

A forintadósság május végéig 581,9 milliárd forinttal nőtt, és 23 377,8 milliárd forintot tett ki, a forintrészarány elérte a teljes államadósság 80,9 százalékát. A devizaadósság részaránya a múlt év végi 20 százalékos szintről 18,5 százalékosra csökkent a teljes adósságon belül.

Május végén a lakossági állampapírok állománya 7453 milliárd forintot tett ki - közölte a szaktárca.