Visszaüt a kereskedelmi háború az USA-ra – kamatot csökkenthet a Fed!

Elemzések2019. jún. 6.Harsányi Péter

Az st. louis-i Fed elnök, James Bullard szerint a kereskedelmi háború jelentős mértékben növeli a bizonytalanságot, ezért folyamatosan lassul a globális növekedés. Amennyiben folytatódik ez a tendencia, hamarosan kamatcsökkentésre lehet szükség az USA-ban.

  • Az st. louis-i Fed elnök szerint amennyiben tovább lassul a globális növekedés, akkor hamarosan kamatcsökkentésre lehet szükség az Egyesült Államokban
  • Lefelé módosította az IMF Kína növekedési kilátásait
  • Vegyes üzeneteket tartalmaz a Bézs könyv
  • 20 éves csúcsról elkezdhet szűkülni a 10 éves futamidejű amerikai-német kötvények közötti hozamkülönbözet

Az st. louis-i Fed elnök, James Bullard szerint a kereskedelmi háború jelentős mértékben növeli a bizonytalanságot, aminek következtében folyamatosan lassul a globális növekedés. Amennyiben tovább folytatódik ez a tendencia, abban az esetben hamarosan kamatcsökkentésre lehet szükség az Egyesült Államokban.

A piac ugyan már árazza ezt az eshetőséget, ugyanakkor most először mondta ki nyíltan egy Fed jegybankár, hogy sor kerülhet a kamatcsökkentésre, azaz jó eséllyel véget ért a kamatemelési ciklus az Egyesült Államokban – ezzel kapcsolatban már írtunk korábban elemzést, amit itt olvashat.

A feldolgozóiparban komoly feszültségeket okoz a kereskedelmi háború, amit a nemrég közzétett ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex alapján is lehet látni. A nagyobb piaci szereplők által kiemelten figyelt előremutató indikátor a várakozásokat alulmúlva lesüllyedt a növekedést jelző 50-es érték közelébe és jelenleg 52,1 ponton áll.

Nem javít a helyzeten, hogy Donald Trump nemrég bejelentette, hogy amennyiben nem tesz Mexikó megfelelő lépéseket az illegális bevándorlás ellen, abban az esetben védővámokat vethet ki az amerikai elnök minden mexikói vámárura.

Első lépésnek 5 százalékos lehet a védővám mértéke, mely havonta további 5 százalékponttal emelkedhet és végül októberben 25 százalékon tetőzhet. Egy ilyen forgatókönyv mindkét ország növekedési pályáját visszahúzná.

Lassul Kína

A kínai felet is megviseli a kereskedelmi háború, az IMF például 6,3 százalékról 6,2 százalékra rontotta az idei kínai GDP növekedésre vonatkozó előrejelzéseit.

A kínai kormányzati és jegybanki serkentő intézkedések elégségesek a növekedés stabilizálásához, azonban 2020-ban enyhén tovább, egészen pontosan 6 százalékra süllyedhet a növekedés.

Nem hozott változást a Bézs könyv

Az amerikai gazdaság állapotát felmérő Bézs könyv is vegyes üzeneteket tartalmazott, a növekedés több területen is lassul, ami szintén növeli a Fed jövőbeni lazításának a valószínűségét. A növekedést jelenleg leginkább a protekcionista intézkedések és a munkaerőhiány fékezi.

Közel 20 éves csúcsról szűkülhet a 10 éves futamidejű amerikai-német kötvények közötti hozamkülönbözet

Az amerikai gazdaság érettebb és egészségesebb életszakaszban tartózkodott az elmúlt években, aminek nyomán magasabb növekedés, valamint magasabb kamat- és inflációs pálya volt megfigyelhető a világ legnagyobb gazdaságában az eurózónához és Németországhoz képest.

Ennek következtében az elmúlt időszakban jelentősen meghaladták az amerikai 10 éves kötvényhozamok a német 10 éves kötvényhozamokat. Előbbi jelenleg 2,1 százalékon, utóbbi -0,2 százalékon áll, azaz a kettő közötti különbség 2,3 százalék – ennyivel lehet magasabb hozamot realizálni egy 10 éves amerikai államkötvényen.

Mindazonáltal most a világ gazdaságilag legerősebb országairól, gazdasági blokkjairól beszélünk, ezért ez a hozamkülönbözet nem tágulhat a végtelenségig.

Amennyiben kamatot csökkent a Fed, és lesüllyednek az inflációs várakozások az Egyesült Államokban, abban az esetben a 10 éves hozamok is jó eséllyel lefelé korrigálhatnak, ami a hozamkülönbözet szűkülését idézheti elő.

A szűkülés viszont lassú és fokozatos lehet, miután a másik oldalról az Európai Központi Bank is küzd az infláció felélesztéséért, ami szintén laza monetáris politikát sejtet az eurózónában. Mindazonáltal a -0,2 százalékos szintekről vélhetően már nehezebben tud lefelé araszolni a 10 éves német hozam.

A hozamkülönbözet szűkülését a kicsit szofisztikáltabb és nagyobb tőkével rendelkező befektetők le tudják kereskedni a határidős piacokon a német kötvények eladásával (short-olásával) és az amerikai kötvények megvásárlásával, amely egy hosszabb távú szemlélet mellett igen jó lehetőségnek tűnik.