Mibe fektessünk háború idején? - jó befektetési célpont lehet az acélipar

Elemzések2022. márc. 24.Dajkó Ferenc Dániel

Számos kockázati tényezővel kell számolni annak, aki 2022-ben jó befektetést keres. Az Ukrajnában zajló háború mellett, az infláció, a dráguló energiaárak és ellátási láncok akadozása is problémát jelenthet. A szakértők az Európai Unió helyett inkább a tengeren túli, az ausztrál és a norvég piacokat ajánlják. Érdemes lehet a hadiipari vállalkozásokba például a német Rheinmetall-ba, vagy az acéliparba fektetni.

2022-ben számos kihívással kell szembenéznie a befektetőknek és több szempontot is figyelembe kell vennie annak, aki megbízható befektetést keres. Ukrajnában háború zajlik, Oroszországot szankciók sújtják, Kínában újra erősödik a járványhelyzet, akadoznak az ellátási láncok, eközben az alternatív energiaforrásokra való átállás is számos nehézséget rejt.

Felmerül a kérdés, hogy mibe érdemes ilyen körülmények közt befektetni. Erre keresték az SPB Befektetési Zrt. szakértői a választ, a cég online befektetői rendezvényén.

Az orosz-ukrán háború egy olyan nem várt esemény, ami jelentősen megzavarta a piacok normális működését és számos problémát idézett elő, ráadásul a pontos következményei egyenlőre nem felmérhetőek, illetve jelenleg azt sem lehet látni meddig fog tartani ez a konfliktus.

Nehézségekkel nézhet szembe az európai autóipar

Az orosz gazdaság a világ 12. legnagyobbja, ráadásul növeli Oroszország súlyát a világgazdaságban, hogy a globális energiahordozók piacán az olajexportja révén megkerülhetetlen.

Oroszország gyakorlatilag a világ benzinkútjaként funkcionál

– fogalmazott Kalapos Csaba, az SPB Befektetési Zrt. privátbanki igazgatója.

Az Európai Unió földgáz, szén és olaj behozatalának közel egyharmada, 30-35 százaléka Oroszországból származik, így jelentősen függ Európa az orosz energiahordozóktól, nem beszélve az egyéb Oroszországból importált nyersanyagokról - ismertette. Az európai ipar számára nélkülözhetetlen fémek, mint a palládium, vanádium, nikkel, vagy éppen az alumínium 20-40 százalékban Oroszországból származnak, ez pedig az amúgy is ellátási problémákkal küzdő feldolgozóipari alágazatok, például az autóipar számára újabb kihívásokat jelentenek. A gabonapiacon is jelentős szereplő Oroszország, a globális búzakereskedelem közel 20 százalékát adja.

Ukrajna gazdasági súlya globálisan ugyan kevésbé jelentős, de a gabona piacon szintén jelentős szereplő, a világpiacon 10 százaléknál is nagyobb a részesedése – húzta alá. Most a háború miatt kivetett szankciók következtében az orosz gabona is kieshet az európai piacról, illetve az idei ukrán termés is veszélybe került, ez pedig komoly élelmiszer dráguláshoz vezethet. Az európai autóiparnak ráadásul Ukrajna az utóbbi időben fontos beszállítója lett. Az uniós gépjárműgyártásban használt kábelkötegek közel fele származik Ukrajnából – ez szintén nem kedvez az iparágnak.

A dollár alapú befektetésekre kell koncentrálni

A fentiekből jól kitűnik, hogy számos kockázat elsősorban Európát érinti. Épp ezért Kalapos Csaba úgy vélekedett, hogy most egyértelműen az Egyesült Államok felé kell venni az irányt, és a dollár alapú befektetésekre kell koncentrálni. Az USA már a földrajzi elhelyezkedése okán is egyértelműen nagyobb biztonságot jelent, emellett fizetőeszköze is menekülő devizaként szolgál. Az amerikai kamatemelési ciklus okán a kötvénypiacokon olyan papírokat érdemes választani, melyek rövidebb futamidővel rendelkeznek, hiszen ezzel egyértelműen csökkenthető a befektetés kockázata. Kalapos Csaba szerint az amerikai acélipart érdemes követni a következő időszakban, aktuális befektetési célpontként kiemelte a U.S. Steel acélipari társaság kötvényeit, melyek kellően ütésállóak, és maga a kibocsátó is legalább 100 éves track recorddal rendelkezik. Az acélipar a mostani helyzetben azért is különösen érdekes, mert Ukrajnában az orosz csapatok megsemmisítették Mariupolban a legnagyobb ukrán acélművet, így valószínűleg nőni fog az acél világpiaci ára.

Kalapos Csaba elmondta, hogy a norvég piacról a DNO olajcég dollárban denominált kötvényeit is ajánlják befektetőiknek.

A védelmi ipar is növekedés előtt áll

Kalapos Csaba, az SPB privátbanki igazgatója kiemelte, hogy az állami hadiipari és védelmi kiadások növekedése Európában komoly növekedési potenciált jelent a szektor résztvevői számára. A NATO által előírt és eddig többnyire be nem tartott ez irányú kötelező mértékű fejlesztések most nagyobb sebességre kapcsoltak, Németországgal az élen. Ennek megfelelően az egyik legnagyobb német fegyvergyártó, a Rheinmetall árfolyama az év elejétől már több mint duplájára emelkedett, de természetesen az amerikaiak is kiveszik a részüket ezen a piacon, így a Lockheed és a Northrop is nagyon jól teljesített ugyanezen időszakban.

Az energiahordozók drágulása jelenti a legnagyobb kockázatot

Globálisan a legnagyobb kihívást gazdasági szempontból Kosovics László, az SPB prémium banki üzletágának senior elemzője szerint az energiahordozók árának az emelkedése és az emiatt begyűrűző infláció jelenti. A szakértő az amerikai központi bank piactámogató magatartásának beszüntetését és a kamatemelések megkezdését is a lehetséges kockázatok közt említette.

Kiemelte, hogy a prémium ügyfelek portfólióiban is jelentős a dollár kitettség. A kamatemelési ciklus miatt a portfóliók kötvénykitettségében megemelték a változó kamatozású papírokat tartalmazó, nagy likviditású, diverzifikált tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) súlyát. Korábban kifejezetten jó befektetési célpontnak tűnt Európa bankszektora és autóipara, mára azonban ezt át kellett értékelni, és a kivárás lett indokolt. Ezzel szemben az emelkedő amerikai kamatok és a növekvő banki marginok miatt érdemesnek tartja az amerikai bankszektor vezető képviselőit tartalmazó Financial Select Sector SPDR ETF szerepeltetését a portfóliókban. Szintén jó befektetési célpont lehet most a hadi értelemben is egyre nagyobb méreteket öltő kiber-fenyegetettség ellen küzdő cégeket tartalmazó Global X Cybersecurity ETF. Javuló nyereségtermelő képességet vár a különböző online fizetési lehetőségeket biztosító társaságoktól, ilyen a Mastercard és a Visa, így az ezeket tömörítő Prime Mobile Payments ETF is felértékelődés előtt állhat. Érdemes továbbá a „zöld” átállásban meghatározó szerepet betöltő társaságokat tartalmazó ETF-eket is figyelni, úgymint az Invesco Solar ETF vagy az iShares Global Clean Energy ETF. 

Lehetséges alternatíva a norvég korona

Összességében a szakértők az amerikai mellett alternatívaként az ausztrál, a norvég, sőt a kockázatvállalóbb befektetőknek a kínai piacot is megemlítették. Ausztráliával kapcsolatban kiemelték, hogy nyersanyagokban bővelkedik és az ausztrál dollár is jól teljesített az utóbbi időben. A világ második legnagyobb fém- és bányavállalataként ismert Rio Tinto is kifejezetten jó befektetési célpont lehet véleményük szerint. Norvégia esetében a skandináv ország kőolaj készletei bírnak a mostani helyzetben nagy jelentőséggel, illetve a norvég korona is kedvelt valuta volt az utóbbi időben – hangzott el. A kínai piacon az Alibaba, továbbá a Tesla versenytársaként ismert NIO, valamint a BYD érdekesek, bár utóbbi két cég nagy esést szenvedett el az elmúlt időszakban, ugyanakkor jelentős készpénztermelő képességük miatt a kockázatvállaló befektetők számára ajánlottak. Az Alibaba esetében kiemelték, hogy a társaság részvényeitől tartottak a befektetők, amikor azok árfolyama esni kezdett, azonban miután a társaság vezetése elkezdett részvényeket vásárolni, újra javult az Alibabába vetett befektetői bizalom.