Ez a három stratégiai cél a jövő évi költségvetésben

Elemzések2019. jún 5.Harsányi Péter

 • Varga Mihály kedd délután átadta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér László házelnöknek.
 • A 2020-as költségvetés a családok támogatásának a költségvetése lesz, amelynek fókuszában a családvédelmi akcióterv áll.
 • A büdzsé második hangsúlyos eleme a gazdaságvédelem. A források egy részét a gazdasági egyensúly megerősítésére fordítja a kormány, ezáltal ellenállóbb maradhat Magyarország az eurózóna és Németország lassulásával szemben. Ennek tükrében a korábban vártnál alacsonyabb, 1 százalékos hiányt céloz meg a kormány 2020-ban. Az idei büdzsét ugyanakkor nem módosítja a kabinet.
 • Harmadrészt az ország biztonságának és a közbiztonságnak a növelése még nagyobb fókuszba kerül, tovább emelkednek az ilyen irányú kiadások.

A jövő évi költségvetést 4 százalékos gazdasági növekedéssel, a korábban vártnál alacsonyabb, 1 százalékos hiánnyal, és 2,8 százalékos inflációval tervezi a kormány. Ezzel párhuzamosan a GDP arányos bruttó államadósság 2020 végére 66 százalékra süllyedhet.

A kedvezőtlen népesedési folyamatok megfordítását célozza meg a kormány a jövő évben is, ezért nagyon hangsúlyos eleme a költségvetésnek a gyermeket nevelő családok megsegítése. Európában már ma is hazánkban a legmagasabb a nemzeti össztermékhez képest a családok támogatása.

2020-ban 224 milliárd forinttal növeli a kormány a családok támogatását az idei évhez képest. Jövőre így összesen 2228 milliárd forint áll majd a családok rendelkezésére.

2020-tól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv minden intézkedése, amelyek egy része már most júliustól indul.

Emellett a gazdaságvédelmi akciótervnek köszönhetően a vállalkozásoknál közel 500 milliárd forinttal több pénz maradhat.

Az alábbi területek esetében lényegesen emelkednek a ráfordítások jövőre az idei évhez képest:

 • a családok támogatására a korábban már említett 224 milliárd forinttal
 • az oktatásra 48 milliárd forinttal
 • az egészségügyre 184 milliárd forinttal
 • a nyugdíjkiadásokra 136 milliárd forinttal
 • az államigazgatásban tervezett béremelésekre 238 milliárd forinttal
 • az otthonteremtésre 296 milliárd forinttal
 • a megkezdett magyar falu program támogatására pedig 150 milliárd forinttal jut több pénz.

Tovább emelkednek a nyugdíjak

A nyugdíjak tekintetében Varga Mihály elmondta, hogy továbbra is az a cél, hogy a nyugdíjak vásárlóerejét megőrizzük, tehát inflációkövető nyugdíjemelést terveznek. 2020-ban ezenfelül már a negyedik egymást követő évben biztosítja a költségvetés a nyugdíjprémium kifizetését.

Gazdaságvédelmi akcióterv

A magyar gazdaság az idei első negyedévben 5,3 százalékkal bővült, ami a leggyorsabb növekedési ütem egész Európában. A legalább plusz 2 százalékpontos növekedési ütem megőrzése és a lassuló külső környezet kompenzálása érdekében a kormány elindítja a 13+1 pontos gazdaságvédelmi akciótervet.

Varga Mihály az alábbi pontokat emelte ki a közelgő adócsökkentések kapcsán:

 • A szociális hozzájárulási adó mértéke 2 százalékponttal csökken július elsejétől. Ez idén 144 milliárd forinttal, 2020-ban 156 milliárd forinttal hagy több pénzt a vállalkozásoknál.
 • A kisvállalati (kiva) adó mértékét 13 százalékról 12 százalékra csökkenti a kormány, ami 40.000 ilyen típusú adót fizető vállalkozást fog kedvezően érinteni.
 • Módosul az adófeltöltés rendszere, aminek köszönhetően a cégek 5 hónapon keresztül használhatják a már az államkincstárt megillető pénzt, ezáltal javul a vállalatok likviditási helyzete.

Az esetleges külső sokkokkal szembeni magasabb védettség érdekében pedig eltér a 2020-as büdzsé a korábban felvázolt konvergencia programtól, így alacsonyabb, 1 százalékos lehet a jövő évi költségvetési hiány, illetve még egy százalékos tartalékot képez a kormány szükség esetére.

Varga Mihály elmondása alapján jelenleg kedvező a gazdasági környezet, ezért most kell kihasználni ezt az időszakot, hogy egy jövőbeni lassulásra felkészüljünk.

Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz)

A hétfőtől kapható Magyar Állampapír Plusz esetében eddig hatalmas az érdeklődés, hétfő délig már 20 milliárd forintnyi papír elkelt, ami az erre a hétre meghirdetett 100 milliárd forintos összeg 20 százaléka.