Ha menőzni akarna: már hat banknál fizethet mobillal

Elemzések2020. júl 27.Növekedés.hu

A koronavírus felértékelte az érintésmentes fizetéseket, pár hónap alatt több évet fejlődtünk a digitális megoldásokban. A különféle mobiltelefonos fizetések (paymentek) is előtérbe kerültek, és bár már ma is vannak jó megoldások, ez az innovatív terület még hatalmas lehetőségeket is rejt magában.

Egyre gyakrabban látunk olyan vásárlókat, akik nem keresik elő a bankkártyájukat, ha vesznek valamit, csak előkapják a mobiljukat és odaérintik a terminálhoz.

A mobil mindig kéznél van, újabban 15 ezer forintig már tényleg csak egy érintés az ilyen fizetés, felette, illetve olykor kisebb összegeknél még egy PIN-kód beütése is szükséges a fizetés jóváhagyásához.

Kontaktmentes, pusztán telefonos fizetési megoldás végtelen sok van.

Csakhogy az itthon is széles körben elterjedt szolgáltatásokat felsoroljuk, már hat hazai banknak is van elektronikus pénztárcája, ábécésorrendben Budapest Bank, Erste Bank, Gránit Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank.

Emellett nagyon sokan találkoznak itthon is a globális élenjárók megoldásaival is. Sértődés ne essék, álljanak itt néhányan ismét ábécésorrendben: AliPay, ApplePay, Googlepay, Revolut, Transferwise, vagy a WeChat.

A hazai bankok

Bár a megoldás végül is mindenütt ugyanaz, vagyis a bank egy applikáció segítségével „duplikálja”, a telefonunkra is felmásolja a bankkártyánkat.

  1. Budapest Bank Mobil App. A Budapest Bank nagyon praktikusan mutatja be a szolgáltatását, részletes leírással, oktatóvideóval is segíti, a gyakorlatban valóban pofonegyszerű applikáció megismerését, a folyamat megértését, A mobilfizetés bekapcsolásával a bank a kiválasztott kártyának (Mastercard, vagy Maestro) egy digitális másolatát fogja létrehozni az okostelefonunkon. Ahogy a bank is hangsúlyozza, a szükséges adatok „katonai szintű” titkosítással vannak védve a készülékünkön. 
  2. Erste MobilePay. Az Erste MobilePay is egy teljesen hasonló mobilfizetési alkalmazás, amelynek segítségével és egy egyszerű kártyaregisztrációval, bankkártyánk helyett a mobilunkkal vásárolhatunk az üzletekben és fizethetünk a hétköznapi életben megszokott dolgokért, mint az autópálya-matrica, a parkolás, csekkbefizetés, mobilegyenleg feltöltés. Elég, ha a telefonunkat a kártyaleolvasó terminál fölé helyezi és már meg is történik a fizetés!
  3. Gránit Pay. Mint a bank írja, Európában először a Gránit Bank vezette be az új generációs mobilfizetést Android 4.4. vagy újabb verziójú, NFC képes okostelefonokon használható a GRÁNIT eBank alkalmazáson keresztül, a bank honlapja is nagyon praktikus „szájbarágót” alkalmaz.
  4. K&H mobiltárca. Ez is egy remek internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás, könnyen és gördülékenyen akár egy érintéssel lehet használni, nem is kell külön appot letölteni, mert az be van építve a K&H mobilbankba.
  5. Az MKB Pay mobilalkalmazás is fentiekhez hasonlóan arra alkalmas, hogy az okostelefonunkat is használhatjuk bankkártyaként. Az alkalmazás használatához itt is Mastercard bankkártyára, valamint NFC képes androidos mobiltelefonra van szükség.
  6. OTP Simple. Végül az OTP Bank Simple alkalmazása, vélhetően a legtöbbek által használt hazai megoldás, már 2017 óta elérhető és infrastruktúraigénye a fentiekhez hasonlóan a kártya és az NFC-s telefon. Gyakran találkozhat vele az is, aki nem OTP-s ügyfél, mert sok netes értékesítő ajánlja fel a vásárlóknak.

A határ a csillagos ég

A mobiltelefon egészen elképesztő lehetőségeivel valójában egy mobiltelefon nemcsak „kártya” lehet, hanem akár kártyaelfogadóhely is, csak a megfelelő alkalmazást kell elindítani. Ez a Magyarországon még bevezetésre váró lehetőség nyilván a kereskedőknek, számlaadóknak érdekes. Azért nagyon praktikus, hiszen drága terminálja keveseknek, de telefonja tényleg mindenkinek van.

Biztonság

A mobile paymentnél természetesen mindig felmerül a hekkelhetőség, vagyis a biztonság kérdése is. Ez nyilván nagyon fontos és a jó szolgáltatás bonyolult adatvédelmi és kriptográfiai titkosítási megoldásokat igényel, mindig csak olyan szolgáltatóval érdemes dolgozni, akiről elhisszük, hogy ebben erős, leellenőrizni azonban nyilván nem tudjuk, ahhoz nincsen meg a szakértelmünk.

Internet

Végül egy tévhitről! A mobile payment alkalmazások letöltéséhez ugyan valóban kell internet, de magához a fizetéshez már nem szükséges, vagyis tudunk úgy fizetni, hogy valójában már lemerült például a havi keretünk.

Vagyis, aki már használja a szolgáltatást, azt fogja tapasztalni, hogy tényleg nagyon praktikus minden ilyen mobile payment, hiszen tényleg minden olyan elfogadóhelynél lehet vele fizetni, amely támogatja az érintéses fizetést. Ez ma már egyáltalán nem szűkítő feltétel, hiszen 10 helyből legalább 9 ilyen.