Halálos fegyver, mégsem kell hozzá engedély Magyarországon 

Elemzések2023. ápr. 16.Kovács Dániel

Hazánkban szinte lehetetlen legálisan fegyverhez jutni, de még a nem halálos önvédelmi eszközök használata is szigorú szabályozás alá esik. Ezért különösen meglepő, hogy létezik egy halálos fegyver, amelynek hatékonysága vetekszik a kisebb teljesítményű lőfegyverekével, mégsem kell hozzá engedély, sőt a személyit sem kell bemutatni, ha megvásároljuk. Viszik is, mint a cukrot.

Halálos fegyver, mégis kevesebb macerával jár a megvásárlása Magyarországon, mint Texasban egy pisztoly esetében. Egy nyílpuskát ugyanis akárcsak egy pólót vagy egy kiló kenyeret, minden adminisztráció nélkül megvehetünk szinte bármelyik fegyverboltban, míg az európai szemmel nézve igencsak szabados fegyvervásárlási szabályozásáról híres amerikai államban egy lőfegyverhez legalább a személyi adatok felmutatása szükséges.

De hogyan lehetséges ez hazánkban, ahol még a gázspray tartályméretét is szigorúan korlátozzák, a gázriasztó pisztoly közterületi viseléséhez engedély kell, a gyakorlatban pedig önvédelem céljából valódi, azaz éles lőszert használó rövid lőfegyverre, ahogy azt korábban megírtuk, semmiképpen nem kaphat engedélyt normális földi halandó?

- Először nekem is furcsa volt, amikor elkezdtem számszeríjakkal foglalkozni és utánanéztem a vonatkozó jogszabályoknak - mondja a Növekedés.hu-nak Szigeti János, a Szigeti-féle csigás nyílpuska tervezője és gyártója, aki arra jutott, hogy a törvény megkülönböztet hideg és meleg fegyvereket.

Utóbbi kategóriába esnek azok a lőfegyverek, amelyek 7,5 Joule-nál nagyobb energiával működnek, például a gépkarabélytól a pisztolyig szinte az összes tűzfegyver - ezek használatát valóban nagyon szigorúan szabályozzák. Ezzel szemben a hideg fegyverek - ide tartoznak a különböző késektől elkezdve az íjak, és a nyílpuskák is - mondja Szigeti János hozzátéve, furcsa is lenne, ha mondjuk egy kés megvásárlásához bármilyen engedély kellene.

Az íjhoz hasonlóan a nyílpuska is közbiztonságra különösen veszélyes eszköz

A gyártó szerint ugyan

az íjhoz hasonlóan a nyílpuska is közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül, ettől függetlenül tény, hogy korlátozás nélkül hozzá lehet jutni. 

Megvenni könnyű, de vannak szabályok

Szögezzük le, abból, hogy korlátlanul megvehető, nem következik, hogy szabadon felakaszthatunk a vállunkra egy nyílpuskát, majd irány a 7-es busz. A 253/2004-es fegyver-kormányrendelet 39. paragrafusában ugyanis az áll, hogy “a kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyver, számszeríj, szigonypuska

közterületen, nyilvános helyen – ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, közforgalmú közlekedési eszközön csak zárt tárolóeszközben birtokolható (szállítható).”

Fontos a 40. paragrafus is, amely így szól: “számszeríj kizárólag sportíjászatra, az e célra kijelölt helyen viselhető és használható a terület kezelőjének hozzájárulásával és a lőtérre vonatkozó biztonsági előírások alkalmazása mellett.” Ezzel nem ér véget a szabályozások sora, az 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról a tiltott vadászati eszközök között említi a számszeríjat is, a mérgezett hegyű és robbanó fejű nyílvessző társaságában.

Azaz vadászni, legalább is legálisan nem lehet vele, szemben egy hagyományos íjjal, amelyellyel a Kaliberinfo.hu összefoglalója szerint megfelelő vizsgák, engedélyek birtokában folytatható ilyen tevékenység.

Szigeti János szerint ugyanakkor ebben a törvényben nem sok ésszerűség van, ugyanis  egy nyílpuskával lényegesen kevesebb gyakorlással is viszonylag könnyű pontosan célozni, azaz nem okozna vele felesleges és elkerülhető szenvedést a vadász az állatoknak. 

-  A számszeríj hátránya, hogy lassabban lehet vele lőni, mint egy sima íjjal, viszont míg utóbbival egy-két év folyamatos gyakorlás szükséges, míg megtanul stabilan bánni, és pontosan célozni az ember,

a nyílpuskával 8-10 lövés után elboldogul a használója - mutat rá a szakember hozzátéve, hogy a középkorban, kora újkorban bevett szokás volt a gyorsan toborzott, gyakorlatlan földművesekből álló csapatokat számszeríjjal ellátni,

hiszen ehhez nem kellett hosszadalmas kiképzés. A fegyver erejét pedig jól mutatja, hogy Olaszországban sokáig pápai átok sújtotta azt, aki nyílpuskát használt, ugyanis a középkorban ez volt az egyetlen olyan lőfegyver, amely képes volt a páncélt átütni. 

Az íjhoz hasonlóan a nyílpuska is közbiztonságra különösen veszélyes eszköz

Önvédelemre tökéletes, viszik is, mint a cukrot

Noha vadászni nem lehet vele, otthon tartva önvédelmi célokra kiválóan alkalmas a nyílpuska, már csak robosztus külsejének köszönhetően is, amely önmagában alkalmas lehet arra, hogy elijesszen egy felkészületlen támadót. Ugyanakkor

hatótávolsága sem csekély, 400 méterre is el lehet lőni egy komolyabb példánnyal, célzott lövéseket pedig 60-70 méterig lehet vele leadni.

- Ennél messzebbre egy pisztollyal sem érdemes célozni, és egy kis kaliberű puska sem tud joule-ban kifejezve nagyobb teljesítményt felmutatni - magyarázza Szigeti János hozzátéve, a nyílvessző tömege meghaladja a lőszerét, emiatt az átütőereje is nagyobb. Egy csigás nyilpuska esetében 1-1 excenter kerék is található, amelyek tovább növelik a leadott teljesítményt 25-30 százalékkal. 

Mindemellett egy nyílpuska ára, ha a magyar fizetésekhez viszonyítva bagatellnek nem is nevezhető, de más, még a nem halálos önvédelmi fegyverekhez képest is kifejezetten szerénynek mondható.

A csúcskategóriás Szigeti-féle puska, amely egy kis szériás high-end termék, 129000 forintért már kapható kiegészítők nélkül, de távcsővel, tokkal, nyílvesszőkkel, sőt az összes kiegészítővel együtt sem lépi túl a 200 ezret.

Egy szerényebb tudású, vagy kisebb teljesítményű sorozatgyártott nyílpuska már 60-70 ezer forinttól kapható, a top kategóriás import termékek kicsit drágábbak, 2-300 ezer forint között mozognak.

Ehhez képest egy gumilövedékes puska alsó hangon 250-270 ezer forintba kerül. Ennek megfelelően igencsak népszerű termék, Szigeti János azt mondja, maga is meglepődött, milyen sokan keresték meg, mikor próba-szerencse alapon az első hirdetéseket feladta. 

- Főleg a 2015-ös migrációs krízis alatt ugrottak meg a rendelések, de jól látható volt az érdeklődés a koronavírus-járvány alatt is, és a szomszédunkban zajló háború kitörésekor is fokozott volt az érdeklődés a nyílpuska iránt - teszi hozzá.