Amerikai fegyvervásárlási támogatás bosszantja az EU-t – ráadásul mi is hoppon maradtunk

Elemzések2019. jún. 3.Dunai Péter

A Trump-adminisztráció kezdeményezésére és az amerikai erők európai főparancsnoksága (USEUCOM) támogatásával elindították az ERIP-programot (European Recapitalization Incentive Program), amely az amerikai hadiipar európai megrendelésállományának a növelését szolgálja.

Magyarország kimaradt az első, 190 millió dolláros körből. Ezt az összeget hat, régiónkbeli ország – többségükben NATO-tagok – kormányai kapják támogatásként amerikai fegyverek vásárlásához. Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Horvátország, Görögország és Szlovákia a szerencsés nyertesek.

Ez annál is inkább meglepő, mert Magyarország éppen egy igen jelentős, sokszáz millió dolláros amerikai fegyvervásárlásra készül. A magyar miniszterelnök május végi washingtoni útján ez a kérdés központi szerepet játszott, de szakértői szinten még folyik az egyeztetés a vásárlás részleteiről. Amit esetleg összekötnek a magyar légierő JAS 39-es Gripenjei legkorábban hét év múlva időszerűvé válható lecserélésével és 4+, vagy esetleg ötödik generációs amerikai gépekkel való felváltásával.

Ami aktuális és amiről az amerikai fővárosban is tárgyaltak legfelső szinten: lecserélnénk a szovjet-orosz fejlesztésű, gyártású 2K12 KUB közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rendszerünket egy olyan, feltehetően az amerikai Raytheon és Norvégia által közösen összeállított, nagyjából hasonló kategóriájú rendszerre, a NASAMS-ra (National Advanced Surface-to-Air Missile System).

Ez a felhasználó igényeihez alakított rendszer, amelynek a gerincét a Raytheon Sentinel radarja és SLAMRAAM rakétája adja. A rendszerhez a norvég Kongsberg gyártja a tűzvezető központot. A rakéta a bevált, kipróbált AMRAAM-120-as, repülőgépekről indított levegő-levegő rakéta földi indítású, tovább fejlesztett változata. Elsősorban az ellenfél repülőgépei, pilóta nélküli gépei (drónjai) és önállóan manőverező robotrepülőgépei (cirkáló rakétái) ellen vethető be.

Az ERIP-program elindítása hatalmas vihart kelt az EU nagy hadiipari gyártói körében, tovább élezve az USA-EU kereskedelmi háború kirobbantotta feszültséget.

Különösen az fáj az EU hadiipari vezetőinek, hogy az amerikaiak hátba támadják a nemrég elindított PESCO-t, a Permanent Structure Cooperation európai hadiipart támogató, többmilliárd euróval megtámogatott programját.

Az egyelőre a kulisszák mögött elhangzó füstölgések nyílt protekcionizmussal, meg nem engedett szubvenciókkal is vádolják a Trump-kormányzatot.

Washingtoni hírek szerint Magyarországnak a csehekkel, lengyelekkel, a baltiakkal együtt van esélye bekerülni az ERIP következő fordulójába, amit az amerikai fővárosban a hírek szerint e hónapban, vagy júliusban indítanak el.