Hatalmas fegyver arzenált vonultatott fel a Honvédség az összhaderőnemi bemutatón - képes riport a helyszínről

Elemzések2021. szept. 29.Wagner Péter - Dajkó Ferenc Dániel

A több hetes hadgyakorlat keretén belül tartott bemutatón H145M helikopteren érkeztek a különleges műveletisek, miközben Mi24 harcihelikopterek fedezték őket. A tüzérség D20 ágyútarackokkal és a Bundeswehr PZH2000-eseivel is lőtte az ''ellenséget''. A Gidránok, a LeopardA4HU harckocsik és egy új zászlóalj is bemutatkoztak.

A Zrínyi 2026 Haderőfejlesztési Program keretén belül a Honvédség számos új eszközt szerzett be, és több új képességgel is bővült a magyar haderő. A katonai beszerzésekhez több alkalommal hadiipari beruházások, és nagy fegyvergyártó cégekkel kötött partnerségi megállapodások is csatlakoztak, ezekről a növekedés.hu is írt bővebben.

A hadgyakorlat helyszíne, a 0-pontA hadgyakorlat helyszíne, a 0-pont

Több hetes hadgyakorlatot tartottak

A Zrínyi program keretében beszerzett új eszközökre épülő képességek integrálásának érdekében a Honvédség egy több hetes, szeptember 30-ig tartó hadgyakorlatot tartott. Ennek keretén belül szeptember 29-én egy összhaderőnemi bemutatót is láthattunk, tehát a légierő, a különleges művelet erők, és a szárazföldi erők is részt vettek rajta, kiegészítve a tartalékos rendszer erősokszorozó képességeivel. Ez volt a Breaktrough 2021 hadgyakorlat, melynek során használták a régi T-72-es harckocsikat, a  BTR-80A harcjárműveket és a D20-as ágyútarackokat is, illetve kipróbálták az új eszközök közül a Gidrán MRAP-t, a Leopárd 2A4HU harckocsit és itt voltak a Bundeswehr 131-es tüzérosztálytól is a német hadsereg katonái, akik a honvédség által megrendelt Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveget mutatták be. A későbbiekben a magyar tüzéreket is erre az eszközre fogják át képezni.

A Leopard 2A4HU harckocsiA Leopard 2A4HU harckocsi
Gidrán MRAP

Helikopterrel érkeztek

A hadgyakorlat során az alaphelyzet úgy állt fel, hogy a résztvevő különleges műveleti katonákat az újonnan beszerzett H145M helikopterekkel kijuttatták a ’’műveleti területre’’, miközben a szárazföldi erők biztosították a helikoptereken érkező különleges műveletis katonákat.

H145M helikopter

Felülről eközben Mi-24-es harci helikopterek biztosították a légteret.

Mi-24 harci helikopter
Mi-24 harcihelikopter

Magyar részről a D20-as ágyútarackok és a Bundeswehr által biztosított PZH2000-esek is csapást mértek a képzeletbeli ellenségre.

6 mm-es aknavetők (hátul) és CarlGustaf páncéltörők (elől)

Bemutatkoztak az új eszközök

A bemutató során több másik frissen beszerzett eszközt is bemutattak, többek közt a Lynx harcjárművet, a Leopard A7+ harckocsit és egy magyar fejlesztésű céldrónt is, amit légvédelmi gyakorlatok során lehet használni.

Lynx gyalogsági harcjármű

A Lynx új generációs gyalogsági harcjárműből 218 darabot vásárolt a Honvédség. Ezek nagy részét a már épülő zalaegerszegi gyárban fogja gyártani a magyar állam, és a német Rheinmetall vegyesvállalata. A Lynx a hagyományos páncélzat mellett úgynevezett StrikeShield védelmi hardkill aktív védelmi rendszerrel is el lesz látva, erről itt írtunk bővebben. A járműnek a tűzerejére sem lesz panasz. Az alapfegyverzetéül szolgáló gépágyú mellett, a Honvédség által is megrendelt Spyke páncéltörő rakéták hordozására is képes.

Leopard A7+ harckocsi

Az öreg T-72-eseknek a gyakorlaton már az egyik utódja a Leopard A4HU harckocsi is részt vett. Ezekből összesen 12 darabot lízingel a Honvédség. Már ezek is generációs ugrást jelentő, modern eszközök, azonban az igazi nagy dobásnak a Leoprad A7+ harckocsik számítanak. Ezekből összesen 44 darabot vásárolt Magyarország, és jelenleg a világ egyik legmodernebb harckocsijának számítanak. Most, a bemutató végén ebből is látható volt egy Németországból hozott példány.

Polaris MRZ-4 homokfutó

A magyar haderő összesen 12 darab ultrakönnyű homokfutót vásárolt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár számra.

Egy Mercedes katonai terepjáró, a háttérben az utánfutón egy ZODIAC PRO 850 típusú félmerevtestű, többcélú hajó látható

A ZODIAC PRO 850 típusú félmerevtestű, többcélú hajóból összesen 2 darabot rendszeresített a Honvédség az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái számára. A hajók alkalmasak tizenkét fő teljes felszereléssel való szállítására akár 60 kilométer/óra sebességgel, mindezt egy kétszázötven lóerős külső függesztésű motor biztosítja. 

Magyar fejlesztésű PROTAR céldrón légvédelmi gyakorlathoz

Régi-új eszközök

A hadgyakorlaton résztvevő régi eszközök közül a BTR-80A harcjárművek és a Mi-24 harci helikopterek az elmúlt években mindenre kiterjedő teljes körű felújításon estek át, így várhatóan még jó pár évig velünk maradnak. Arról, hogy a későbbiekben esetleg milyen eszközökre cserélheti le őket a Honvédség egyenlőre még csak találgatni lehet.

(A cikk eredeti verziójában szerepelt utalás a Magyar Honvédség Szittya lövész koncepciójára, amelyet elegendő információ hiányában eltávolítottunk.)