Hiába szabadulnának tőle, Boris Johnson még vissza is térhet

Elemzések2022. szept. 7.D.J.

Bár hétfőn új kormányfőt választott a Konzervatív Párt Liz Truss személyében, a távozó Boris Johnson akár újra az ország élére kerülhet. Már ha a jövőben a pártja kellően elkeseredetté válik, ami nem is esélytelen.

Nem véletlenül hívják Boris Johnsont előszeretettel a "brit Trumpnak". Természetesen nem csak a kócos hajkoronája miatt aggatták rá ezt a jelzőt. Akár a volt amerikai elnök, a megannyi botrány ellenére kirobbanthatatlan a politikai életből.

Johnson volt, hogy pártadományokból újította fel a miniszterelnöki rezidenciáját, megszegte a saját COVID-szabályait, védelmébe vette a törvényszegő embereit, a párt szexbotrányait megpróbálta eltussolni, utólag pedig még az is kiderült, hogy négyszemközt találkozott egy orosz üzletemberrel Alekszandr Lebegyevvel, aki valaha KGB-ügynök volt. Csak hogy szemezgessünk Johnson színes múltjából.

Mégis a Konzervatív Párt köreiben páran már amiatt aggódnak, hogy nélküle nem is lehet majd választást nyerni.

Jonathan Marland, aki a Lordok Házának, vagyis a parlament felsőházának a tagja a napokban azt mondta: a konzervatívoknak egy olyan vezetőre van szükségük, aki garantálni tudja a győzelmet a következő választásokon. Már pedig Boris Johnson épp ilyen ember.

Marland nincs egyedül a véleményével. Mikor Johnson lemondott még úgy tűnt, hogy a pártja a választókhoz hasonlóan fellélegzett. Hisz épp a sorozatos botrányok miatt már régóta ért a távozása. De amikor kiderült, hogy kik közül kell kiválasztani az utódját, rögtön beindult a nosztalgia Boris Johnson felé.

Az Observer készített egy felmérést a Konzervatív Párton belül és amikor a megkérdezett tagoknak választaniuk kellett, hogy kit preferálnának: a távozó Johnsont vagy az azóta a helyére került Liz Truss-t, akkor 63 százalék Boris mellett döntött.

Túl nagy reményeket az új miniszterelnök iránt a szavazók se táplálnak.

A YouGov számai szerint hét britből csak egy gondolja, hogy Truss jobb vezető lesz, mint Johnson. A BBC megszólaltatta Tim Bale politológust, aki korábban megírta a Konzervatív Párt történetét. Szerinte nem lehet kizárni Boris visszatérését, viszont a pártnak nagyon elkeseredettnek kell lennie, hogy minderre sor kerüljön.

Az biztos, hogy a volt miniszterelnök szívesen visszavenné az ország irányítását.

Többször is utalt rá, hogy a lelépése csak ideiglenes. Keddi búcsúbeszédében azt mondta, hogy most Cincinnatus módjára visszatér az „eke szarvához”. Aki esetleg nem tudja betéve az ókori történelmet: Cincinnatust az elvonulása után visszahívták és másodszor is Róma vezetője lett.

Hogy Boris nem maradt magára, azt jól jelzi, hogy most hétfőn lemondott Priti Patel brit belügyminiszter, aki egyértelművé tette, hogy továbbra is Boris Johnson támogatói közé tartozik.

Egy biztos: ha esetleg Boris mégse kerül újra a hatalom közelébe, aligha kell majd szűkölködnie. Mint minden volt brit miniszterelnöknek neki is jár átváltva mintegy évi 54 millió forint. Ami az összes bevételéhez képest minden bizonnyal aprópénz lesz.

Pusztán azzal, hogy beszédeket tart, csillagászati összegeket kereshet. Elődje Theresa May mindössze hat amerikai előadásával úgy 188 millió forintot keresett.

De Johnson valószínűleg May-nél is többet elkérhet majd a nyilvános szereplésekért.

Sokan maradnak a Johnson kabinetből

Liz Truss kormányában csaknem az összes kritikus fontosságú tárca élén személycserékre kerül sor.

- A külügyminiszteri posztra James Cleverly korábbi oktatási minisztert nevezte ki.

- Suella Braverman, aki Boris Johnson kormányában a jogi főtanácsadó tisztségét töltötte be, keddtől a belügyminisztériumot irányítja.

- A pénzügyminiszteri tisztségre Liz Truss kormányfő Kwasi Kwartenget nevezte ki. Kwarteng a Johnson-kormányban az üzleti ügyek minisztériumát vezette.
- A Johnson ellen fellázadó Rishi Sunak kedd estig nem kapott új kormányzati tisztséget.

- Therese Coffey korábbi munka- és nyugdíjügyi miniszter keddtől az egészségügyi miniszteri és a miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be.

- Ben Wallace, a Johnson kabinet védelmi miniszter marad a helyén.

Johnson volt miniszterelnök-helyettese, Dominic Raab - aki igazságügyminiszter volt és Rishi Sunakot támogatta bejelentette, hogy nem vállal kormányzati tisztséget és visszatér a londoni alsóház hátsó padsoraiba.

Ugyanígy tesz Grant Shapps eddigi közlekedési miniszter és Steve Barclay, a Johnson-kormány volt egészségügyi minisztere - íra az MTI.