Hiába videójátékozunk többet, az ipar padlót fog

Elemzések2020. ápr. 9.Valyon Tamás

A szórakoztatásra fókuszáló videojáték-ipar sem kerülheti el a koronavírus hatásait.

A COVID-19 először az esport eseményekre fejtette ki hatását. A január még véget sem ért, az Overwatch League szervezői már bejelentették, hogy Kínában nem tartják meg a februári és márciusi mérkőzéseket, de ugyanígy elhalasztották a kínai profi League of Legends liga megnyitóját és a CS:GO WESG Asia-Pacific makaói döntőjét, valamint lemondták a Hongkongban rendezett Pokemon bajnokságot.

Január utolsó napján derült ki, hogy az év első nagyobb, videojátékokkal kapcsolatos rendezvénye, a Taipei Game Show-t (TGS) szintén elhalasztották, ami több kiadónak okozott fejfájást, hiszen ez lett volna idén az első alkalom, hogy megmutassák a 2020-ra szánt címeiket.

Olyan játékokat vittek volna ki, mint a The Last of Us: Part 2 és a Cyberpunk 2077, amik valószínűleg az év legnagyobb sikereit fogják aratni.

Rendezvények tekintetében mégsem a TGS volt a legnagyobb csapás az iparágra, hanem az, ami ezután következett. Február közepén már érezhető volt a baj, amikor a komoly egészségügyi intézkedések ellenére a Sony lemondta a részvételét a San Franciscó-i Game Developers Conference-en (GDC) és a bostoni PAX Easten. Ezután futótűzként jöttek a további visszalépők bejelentései: a Microsoft, az Epic, az EA, a Capcom, a Square Enix, a CD Projekt RED, a Kojima Productions és a Facebook Gaming is távol maradtak a GDC-től vagy a PAX Easttől, némelyik cég a Sony-hoz hasonlóan mindkettőtől.

Ez odáig fajult, hogy a GDC megrendezését végül áthelyezték augusztusra.

Ezek a visszalépések sok szempontból okoznak problémát.

Az egyik nagy gond, hogy a videojátékokat gyártó cégek hónapokkal, sokszor évekkel terveznek előre, ezeket a rendezvényeket szervesen beépítik jövőbeli játékaik marketingjébe, így kihagyásuk hatással lehet eme termékek eladására, pláne, ha eme események egyikén akarták bejelenteni az adott produktumot.

A rendezvények helyszínéül szolgáló városokat, így San Franciscót és Bostont is kár érte, hiszen mind a PAX East, mind a GDC minden évben több ezer embert vonz ezekre a településekre – tavaly a GDC-t 27 ezren látogatták meg –, s ennek elmaradása komoly bevételkiesést jelent az adott városoknak. Boston polgármestere, Marty Walsh nem is hagyta szó nélkül a Sony visszalépését, szerinte a Japán cég csak a pánikot keltette, hiszen Massachusetts államban extrém alacsony volt akkor, február közepén a koronavírussal kapcsolatos rizikófaktor.

Mindeközben az év egyik legnagyobb és a legismertebb videojátékos rendezvénye, az Electronic Entertainment Expo, azaz az E3 is veszélybe került. Bár a Los Angeles-i show minden év júniusában kerül megrendezésre, a GDC elhalasztása és a PAX Easttől való távolmaradások után az emberek joggal kezdtek attól tartani, hogy az E3 is megsínyli a koronavírus terjedését.

Az eseményért felelős Entertainment Software Association (ESA) március elején még optimistán azt nyilatkozta, hogy minden a tervek szerint halad, ám alig három nappal a közleményük kiadása után Los Angelesben kihirdették az egészségügyi vészhelyzetet. Ezt követően több iparági forrás is arról kezdett beszélni, hogy az E3-at bizony elhalasztják a vírus miatt.

A hír igaznak bizonyult, az ESA március 11-én jelentette be, hogy az 1995 óta minden évben megrendezett E3 2020-ban elmarad, és csak jövőre térnek vissza, megújult formában.

Az ESA ezután kénytelen volt visszafizetni minden költséget az iparági kiállítóknak és a civil látogatóknak. Komolyabb kár érheti a játékkiadókat is, akik itt szerették volna először bemutatni új programjaikat. Ilyen a Warner Bros., ami az E3-on szerette volna leleplezni a Rocksteady projektjét és az új Batman-játékot.

Öröm az ürümben, hogy több kiadó – például a Ubisoft és a Microsoft – igyekszik online úton pótolni az E3-at, aminek a költségvetése ugyan töredéke az expón történő részvétel költségeihez képest, ugyanakkor nem helyettesítheti a helyszíni színpadi show műsorokat, a kiállított és gyakran kipróbálható videojátékokat, a zártkörű bemutatókat, valamint az iparági szereplők és a szakmai újságírók személyes találkozását.

A következő hónapok az esportot is tovább sújtották. A januári halasztásokat követően a Blizzard a Dél-Koreában tervezett Overwatch League meccseket is törölte, míg a márciusi, négynapos Masters Tour Hearthstone-versenyt Indonéziából áthelyezk a Los Angeles-i Next Generation Esports stúdióba. A Blizzard ezúttal kártérítést volt kénytelen fizetni a 300 meghívott játékosnak.

Nagyon súlyosan érintette a járvány az IEM Katowice-t. Az év egyik legnagyobb esport rendezvénye amire tavaly 174 ezren látogattak ki – ugyanis közönség nélkül rajtolt el február végén. Ez a helyzet már csak azért sem volt könnyű eset, mert Szilézia kormányzója, Jarosław Wieczorek az utolsó pillanatban vonta vissza az engedélyt tömegrendezvények megtartására. Az ESL ugyan visszafizette az embereknek a belépőjegyet, de mivel a kormányzói határozat egy nappal az IEM Katowice indulása előtt lépett érvénybe, látogatók ezrei estek el az utazási- és szállásköltségek visszatérítésének lehetőségétől, arról nem is beszélve, mennyi bosszúságot jelentett ez.

Rendezvények tekintetében Magyarország helyzete sem jobb.

A koronavírus miatt áthelyezték Berlinbe az eredetileg Budapestre tervezett League of Legends European Championship tavaszi döntőjét. A LEC Spring Split Finals itthoni megrendezése nagy mérföldkő lett volna a hazai esport életben.

Ezt követte az ország egyik legnagyobb videojátékokkal, filmekkel, sorozatokkal, könyvekkel és képregényekkel foglalkozó találkozójának, az áprilisi MondoConnak a törlése. Végül a HUNESZ is lemondta a 100 főnél nagyobb offline eseményeket, ami főleg az MNEB élő döntőit érintette – viszont a bajnokságot online megtartják.

A koronavírus természetesen nem csak a rendezvényekre, de az iparág egyéb szegmenseire is kihatással van. A Nintendót az elsők között érintette a járvány, ugyanis hibrid konzolja, a Switch gyártása komoly késedelmeket szenvedett, amikor fő beszállítójuk, a Foxconn a koronavírus miatt az ünnepek elmúltával is zárva maradt február 10-ig, ahogy minden más kínai gyár. Bár a Nintendo már korábban áthelyezte egyes gyártósorait Vietnámba, ez sem bizonyult jó megoldásnak, ugyanis a vietnami gyár nem tudta teljesíteni a tervezett kibocsátást, ennek köszönhetően a Switch Európában és Amerikában hiánycikké vált.

A Konami sem járt sokkal jobban, kénytelenek voltak tervezett retro konzoljuk, a PC Engine CoreGrafx mini március 19-ei megjelenését törölni, hála a vírus miatt beszűkült kínai gyártókapacitásnak.

Mindezeken túl az év végén érkező két nagyágyú, a PlayStation 5 és az Xbox Series X tervezett megjelenését is veszély fenyegeti.

Bár a Sony és a Microsoft egyelőre magabiztosan állítja, hogy konzoljaik megjelennek az idén, sokan szkeptikus ezzel kapcsolatban, hovatovább, a DFC Intelligence elemzője úgy nyilatkozott a Forbesnak márciusban, hogy „nagyon valószínű, hogy az egyik vagy mindkét konzol késni fog”. Ennek oka az, hogy az alkatrészek többségét a távol-keleten gyártják és szerelik össze. Például a Switch-csel kapcsolatban említett Foxconn készíti a Sony és a Microsoft konzoljaihoz a chipeket.

Ám, ha mégis sikerül év végén a boltok polcaira tenni az új Xboxot és PlayStationt, a két nagyvállalatnak akkor is szembe kell nézniük azzal, hogy a konzolok eladásai alacsonyak lesznek az induláskor a koronavírus okozta gazdasági problémák utóhatásainak köszönhetően.

Az Ace Securities elemzője, Jasuda Hideki már februárban úgy vélte, hogy a PlayStation 4-nél drágábbnak ígérkező PlayStation 5-ből 1,5 millióval kevesebb fog elkelni az első három hónapban, mint elődjéből.

Persze a PlayStation 5 és az Xbox Series X csak az év végi ünnepi szezonban jön, így még nagyon messze van, ám nem szabad elfelejteni, hogy a már bekövetkezett leállások is csúszást okoznak a cégek számára – ahogy az történt a Switch esetében –, és ahhoz, hogy egy gyár behozza a lemaradást, fokoznia kell a termelést.

Ez azonban még normális körülmények között sem feltétlenül lehetséges, most pedig a koronavírus csak tetézi a dolgot, hiszen bármikor leállhatnak a gyárak.

És a két konzol gyártásának a tavasz folyamán be kell indulnia, hogy kiszolgálhassák a vásárlókat az év végén, és egyelőre nincs rá garancia, hogy a koronavírus járvány a következő hónapok folyamán csillapodni fog.

Éppen ezért a nagyobb kiadók meglehetősen bizonytalanok az idei évvel kapcsolatban. A Microsoft például 10,75 és 11,15 milliárd dollár bevétellel számol a harmadik negyedévvel kapcsolatban, ami a megszokottnál magasabb intervallum. Ugyanakkor egyelőre nem változtattak az éves bevételi elvárásaikon, ami talán jó hír az Xbox Series X-re nézve – amit némileg beárnyékol, hogy jelenleg még egyik konzol sem kapott pontos megjelenési dátumot, illetve az árukat is csak megbecsülni tudjuk.

A Microsoftnak – más szoftvergyártókhoz hasonlóan – egyéb problémát is okoz a koronavírus. A redmondi cég és egyik leányvállalata, a Bunge március elején kénytelen volt bezárni a Seattle-ben és San Franciscóban lévő irodákat, a dolgozók pedig otthonról láthatják el feladataikat. Hogy ez lehetséges legyen, át kellett alakítaniuk a belső infrastruktúrájukat a távmunkák biztosítására. Bár a Bungie tervezett megjelenéseit egyelőre ez a fordulat nem veszélyezteti, a cég abban biztos, hogy jelenleg futó online játékuk, a Destiny 2 frissítései késni fognak.

A koronavírus más téren is érinti a játékfejlesztést.

Mivel nagyon sok fejlesztőstúdió szervezi ki a kisebb munkákat külföldi, főleg távol-keleti csapatoknak, a járvány komoly késedelmet okoz a programok fejlesztésében.

A Private Division például elhalasztotta a tavalyi megjelenése óta 2 millió példányban elfogyott The Outer Worlds Switch-változatának márciusi megjelenését. A játék eme portját ugyanis a szingapúri Virtuos fejleszti, ami a koronavírus miatt nem tudja tartani a tervet. Ez már csak azért is fájó a Private Divisionnek, mert egy héttel azután jelentették be a halasztást, hogy felfedték a márciusi megjelenés dátumát.

A „home office” olyan cégek életét is megnehezíti, mint az amerikai Naughty Dog, ami áprilisban már másodszor volt kénytelen elhalasztani siker várományos játékát, a The Last of Us: Part 2-t, ráadásul ezúttal bizonytalan időre.

A Japán Capcomnak is gondja adódott a Resident Evil 3 megjelenésével, mert a fizikai példányokat Európában a különböző intézkedések miatt nem tudták időben eljuttatni a boltokhoz.

Különös módon érintette a koronavírus a 2K Sports egyik játékát, a 2K 2020-at. Miután a Utah Jazz centere, Rudy Gobert koronavírus-tesztje pozitív lett, lefújtak két mérkőzést, ezt követően pedig az NBA a bajnokságot is felfüggesztette. Hogy ez a sportesemény miképpen érinthetett egy videojátékot? Nos, a programnak van egy My Leauge nevű játékmódja, amiben a Start Today funkciónak hála az NBA-bajnokság aktuális állása alapján kezdhetünk bele virtuális sportkarrierünkbe. Ám a programot nem készítették fel arra, hogy lefújják a bajnokságot, emiatt az NBA 2K20 a játékmód elindításának pillanatában összeomlik.

Mindez együtt pedig súlyosan érint a videojátékokkal foglalkozó online médiát, amik a késve megjelenő játékok, elmaradó e-sport események és rendezvények miatt elesnek hirdetésektől és azok bevételétől, emiatt kénytelenek csökkenteni íróik fizetését vagy, a legrosszabb esetben meg kell válniuk tőlük.

Mindezen az sem javít, hogy a karantén-intézkedéseknek hála az emberek több időt fordítanak videojátékokra.

Ugyan a digitális vásárlás eme iparban igen jelentős, még mindig magasabb a fizikai példányok eladása, különösen a kevésbé fejlett országokban. Ám mivel a boltok zárva, illetve a lemezek nem jutnak el időben az online boltot is fenntartó üzletekbe, az eladások a megnövekedett forgalom ellenére csökkennek.