Hol vannak, mit csinálnak a Wagneresek? - Rejtélyek az „elárvult” zsoldoshadsereg körül

Elemzések2023. szept. 8.Dunai Péter

A zsoldosok egy része Belorussziában lehet, ahol a „bátyka”, Lukasenka belorusz vezető vette őket a szárnyai alá és bízta meg az ország hadserege kiképzésével. De hol harcolnak a többiek, és ki vezeti most a zsoldosokat?

Hol vannak Wagnerék, az oroszországi kormánykapcsolatokkal rendelkező magán zsoldoshadsereg emberei? Ki vezeti őket?

Hiszen a Kremlhez köthető magán hadsereg két legfontosabb embere, Jevgenyij Prigozsin, a Wagneresek főtulajdonosa, felső kapcsolata és Dmitríj Utkin, a zsoldoshadsereg operatív parancsnoka életét vesztette, amikor Prigozsin magángépe 2023 augusztusában fél órával a moszkvai felszállás után rejtélyes módon lezuhant. Egyesek szerint lelőhették a gépet, mások szerint bomba robbant a csomagtérben, a gép farokrészében. Ez utóbbit támasztják alá a hírek, hogy a gép farokrészét nagy távolságra találták meg az egymáshoz közel földet ért roncsoktól.

Lukasenka védőszárnyai

Wagnerék, a zsoldosok egy része Belorussziában lehet, ahol a „bátyka”, Lukasenka belorusz vezető vette őket a szárnyai alá és bízta meg az ország hadserege kiképzésével. Egy volt orosz/szovjet laktanyát jelöltek ki nekik lakhelyül. A Wagner-zsoldosok Ukrajnában értékes harci tapasztalatokat szereztek, emiatt a „bátyka” ötlete – amit nyilván egyeztetett legfőbb szövetségesével, Vlagyimir Putyinnal – életképesnek tűnhet. Parkolópályára teszik ezzel a Wagner-sereg egy részét, amíg a másik rész Afrikában támogatja a Kreml szándékát, hogy a pekingi vezetéssel nyíltan-burkoltan egyeztetve megszilárdítsák a Nyugat-ellenes koalíció helyzetét a fekete kontinensen.

Ma legalább egy tucatnyi afrikai országban lehetnek Wagner zsoldosok. A legtöbben Líbiában támogatják Haftar feldmarsall seregeit. Bővül a nigeri és a Közép-afrikai Köztársaságbeli jelenlétük, ott láthatók Szudánban, Maliban, Burkina Fasoban, Madagaszkáron.

A washingtoni székhelyű CSIS think-tank évek alatt összeállította a Wagner-jelenlét afrikai térképét. Eszerint az oroszországi cég zsoldoskatonái 2016-2021 között alapozták meg afrikai jelenlétüket, terjesztették ki az oroszországi befolyást Afrika számos országára – amelyek többségében a mai napig jelen vannak – írja a francia tv5monde.com hírportál.

Jelenlétükről, felbukkanásukról csak felsorolásszerűen: Guineában, Maliban, Csádban, Nigerben, Burkina-Fasoban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kongóban, Líbiában, Észak-, és Dél-Szudánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Burundiban, Botswanában, Zimbabwében, Mozambikban, Madagaszkáron, a Comores-szigeteken láttak-tudnak Wagner-zsoldosokról.

Ugyanakkor, mint annyi más, a Wagnerhez köthető dolgokban, itt is nagy a homály. Sokan azt sem hiszik el, hogy Prigozsin meghalt. Ugyanis korábban legalább ötször keltették halálhírét, az idei augusztusi géplezuhanás előtt néhány hónappal egy másik repülőgép-szerencsétlenséget vizionáltak, amelyben a zsoldosvezér halálát költötték. Aztán Prigozsin megjelent teljes életnagyságban… 

A jelenlétükről szóló híreket is nagy óvatossággal kell kezelni.

A wagneristák – tevékenységüket illetően - azelőtt sem voltak bőbeszédűek, most meg, a júniusi puccskísérlet, az augusztus végi géplezuhanás óta cipzár van a szájukon.

Az afrikai kapcsolatok

A zsoldossereg egy része, nyugati elemzők szerint mintegy ötezer katona, Afrikában, Líbiában, a Közép-afrikai Köztársaságban (CAR), Maliban, Nigerben van. Afrikában csak az Egyesült Államok tart fenn a Wagnernél nagyobb, mintegy hatezres csapatkontingenst.

Hírszerzői körökből származó értesülések szerint az afrikai USA-kontingens egyik feladata: nyomon követni az oroszországi diplomáciai, gazdasági és katonai mozgásokat. Amihez az amerikai katonai műholdak fotói is segítséget nyújtanak. 

A Kiyv Independent angolul megjelenő ukrán lap szerint a legtöbb Wagner-zsoldos, mintegy kétezer fegyveres még mindig Líbiában állomásozik, ahol a Nyugat által patronált, Tripoliban székelő kormány ellen harcoló, 78 éves Kalifa Belkászim Haftar, az oroszul kiválóan beszélő feldmarsall vezette tobruki bázisú, Moszkvával jó viszonyban lévő LNA (Líbiai Nemzeti Hadsereg) egységeit segítik, továbbá logisztikai feladatokat látnak el.

Haftar feldmarsall és az LNA ellenőrzi Líbia területének több mint négyötödét.

Második helyen, körülbelül 1900 Wágner zsoldoskatonával a Közép-afrikai Köztársaság (CAR) áll a listán. Jelentős számú Wagner-katona érkezett a CAR-ba a 2023. július 30-án tartott, az alkotmányról rendezett népszavazás előtt. Szemtanúk a főváros, Bangui repülőterén katonai gyakorlóruhába öltözött orosz harcosokat láttak.

A CAR-ban lévő zsoldosok hivatalos, rövid távú feladatául a referendum idején és utána a biztonság fenntartását jelölték meg. Hosszabb távon pedig a köztársaság hadseregének kiképzésébe segítenek be.

A CAR-ban lévő, jó ezrednyi Wagner zsoldos parancsnoka az africanews.com szerint az amerikai szankciós listára is felvett Alekszander Ivanov hivatásos katonatiszt, aki leszerelt a seregből, hogy a Wagner csoport szentpétervári központját működtető igazgatótanács elnöke legyen.

Ki képviseli rajtuk keresztül az orosz érdekeket?

A június 23-24-i elvetélt puccskísérlet, majd az egy hónappal a rövid életű Prigozsin-lázadás után a gazda repülőgép-szerencsétlensége, a Wagner vezetői egy részének elvesztése után Ivanov feltehetően a Közép-afrikai Köztársaságba utazott, hogy a Wagner CsVK (Csasztnaja Vojennaja Kompanyija – Magán Katonai Vállalkozás) adott helyzetben legfontosabb projektjét személyesen vezesse. Mozgásáról, munkájáról hivatalos feljegyzés nincs. A téma iránt érdeklődők a bloggerek, a katonai elemzők másod-, harmadkézből származó információira, fényképekre, a helyi afrikai sajtóra vannak utalva.

Rejtélyes ez ügyben a szerep, amit a moszkvai védelmi minisztérium és annak hírszerzési igazgatósága (GRU, GU) játszik. Nyílt titok volt eddig is, hogy a Wagner-csoport, - amelynek része a Wagner-féle katonai magánvállalkozás, a zsoldossereg – szorosan együttműködik az Oroszországi Föderáció (OF) hadseregével.

Ez jelent meg Wagnerék szerepében is, amelyet az ukrajnai támadásban játszottak. Aztán Prigozsin valamilyen okból elkezdett nagyban játszani, kivívta Moszkva, Vlagyimir Putyin gyanakvását, majd haragját azzal, hogy a Wagneristák tekintélyes részét kivonta a délkelet-ukrajnai harcokból és elindította június végén Moszkva bevételére.

"Marcia su Mosca"

A „Marcia su Mosca” – a Moszkva elleni menetelés önmagában is elég zűrös, részleteiben máig ismeretlen történet. Közben a katonai helyzet nem javult a délkeleti ukrajnai fronton, az oroszországi politikai vezetésre nőtt a nyomás, hogy javítsák teljesítményüket Ukrajnában.

Ebben a helyzetben nagyon nem jól jöhetett ki a Prigozsin-féle – ma már csak puccskísérletként emlegetett – Moszkva elleni vonulás.

Ami tegyük hozzá, katonai szempontból is átgondolatlan volt. Huszonötezer ember – a Prigozsin-sereg, amely Moszkva ellen vonult – szemben a fővárost védő legalább százezres sereggel, az oroszországi stratégiai és harctéri (taktikai) légierővel, hatalmas tüzérségi, páncélos egységekkel. Esélyük sem volt légierő, jelentős tüzérség nélkül. Ezt a Wagner-féle katonai vezetés pontosan tudhatta, talán emiatt is fizetett életével az augusztus végi légi katasztrófában Dmitríj Utkinnal az élen a katonai vezetők egy csoportja. 

Ivanov ül a kormánynál

Ivanov, a Wagner ez idő szerinti kulcsvezetője betölti a cégnél az ideológiai megmondóember szerepét is. Ma láthatóan ő ül a Wagner-gépezet kormányánál. A tavalyelőtti Burkina-Faso-ban történt hatalomátvétel idején – amelyben természetesen nyakig benne voltak a Wagner emberei is – Ivanov, kontrázva az akkor még aktívan irányító főnökének, Jevgenyíj Prigozsinnak, „békés felkelésnek” nyilvánította a Burkina Faso-i de facto puccsot aminek alapjául az „Afrikában kezdődött új felszabadítási mozgalom” szolgált.   

Ezekben az országokban a helyi katonai puccsistáknak segítenek hatalmuk megszilárdításában, a nyugatiak, első sorban a franciák és az amerikaiak katonai elemei kipaterolásában.

A puccsisták a Wagner-zsoldosok szolgálatait koncessziókkal, természetben aranyban, nyersgyémántokban – talán a CAR-ban és Nigerben - uránércben is honorálják. A Niger bányáiból kikerülő uránérc minősége a világon a legjobbak közé tartozik. Franciaország emiatt is ragaszkodott makacsul a nigeri jelenléthez, az ország uránbányái feletti ellenőrzés biztosításához.

Armageddon Tábornok

Elemzők összefüggést keresnek a Wagner-csoporttal szoros kapcsolatot tartó Szergej Szurovikin, „Armageddon Tábornok” 2023 szeptemberében való váratlan felbukkanása és a Wagner-zsoldosok helyzete, jövője között. A világsajtót bejárta a fotó, amelyen Szurovikin idén szeptemberben borostásan, civilben, csinos vörös hajú felesége oldalán sétálgat.

A Szíriát is megjárt (ott csak „aleppói mészárosként” emlegetett) tábornok 2017-től 2023-as leváltásáig az oroszországi kozmikus és légierő parancsnoka, ezzel párhuzamosan az Ukrajnában harcoló oroszországi expedíciós haderő korábbi parancsnokaként, majd parancsnok-helyetteseként szolgált. Állítólag Moszkvában felróják neki, hogy tudott a 2023. júniusi, alig 24 órás Prigozsin-puccskísérletről.

Ám az sem zárható ki, hogy a jó, és hozzáértő katonaként ismert Szurovikin valamilyen szerepet kaphat a Wagner-csapat jövőbeni struktúrájában.

Ami nem jelentene nagy szenzációt, mert keleten-nyugaton gyakorlat, hogy a kormányok a hivatalosan fel nem vállalható „piszkos munkákat”, kellemetlen, a bukás kockázatát rejtő akciókat magán zsoldosseregekkel, cégekkel végeztetik el.

Az afganisztáni beavatkozás utolsó szakaszában, amikor már szinte minden részvevő ország katonai vezetése tisztában volt a kudarccal, az amerikai kontingens jelentős részét magán katonai vállalkozások, zsoldosok alkották.

Az iraki szál

Erik Prince, a bagdadi Manszur téren civilek nyilvános lemészárolásával vádolt Blackwater zsoldos-cég vezetője is az amerikai haditengerészet elit Navy SEALs csapatában szolgált tisztként. A Blackwater belebukott a Manszur téri botrányba, de Erik Prince talpon maradt.

A The Intercept amerikai tényfeltáró médium értesülései szerint Prince még 2020-ban megkereste a Wagner-vezetést, bizonyos együttműködést ajánlva két afrikai országban.

Prince az Ukrajna ellen indított oroszországi támadást követően jelentkezett az amerikai és az ukrán kormánynál is, hogy tízmilliárd dollárért vállalja egy komplett zsoldoshadsereg felállítását, amely Ukrajna oldalán harcolna. Prince a kínai kormánnyal is trafikál, társelnöke a Frontier Services Groupnak, egy hongkongi bázisú logisztikai cégnek, amelynek de facto tulajdonosa a pekingi kormány. Emiatt az amerikai kémelhárítás körbeszaglászta Erik Princet is.

Kubai zsoldosok

És az sincs kizárva, hogy Moszkva szerepet szán a Wagner-csapatnak az Ukrajnában bevetésre tervezett, de egyelőre a szervezés állapotában lévő  nemzetközi légióban.

Orosz katonai bloggerek, amerikai források egyaránt megerősítik a moszkvai terveket, hogy kubai zsoldosokat toborozzanak havi több mint kétezer dolláros fizetéssel a kelet-ukrajnai harcokban való részvételre. Afrikában, Angolában, Mozambikban ezelőtt évtizedekkel kubai kormánycsapatokat vetettek be, hogy az akkori Szovjetunió céljait szolgálják. A kubai katonákat azóta kipaterolták Afrikából, helyüket-feladataikat részben a wagneresek vették át.

Hivatalos közlés híján csak a médiában megjelenő találgatásokra támaszkodhatunk, amelyek szerint a moszkvai védelmi minisztérium tovább növeli befolyását és átveszi a Wagneresek közvetlen irányítását.

Ennek gyakorlati részét a katonai hírszerzésre, a GRU-ra (vagy újabb nevén GU-ra) bízzák. Azaz a Kreml-apparátussal eddig is szoros kapcsolatot tartó Wagnereseket eztán a védelmi minisztérium kezeli.

Ahogy a világon működő több ezer katonai-biztonsági magánvállalat nagy többségét is az illetékes kormányok. És a Wagner a maga maximum 50 ezer emberével még csak nem is számít a „nagyok” közé, akik több száz ezres katonai, biztonsági, a hadsereg logisztikai, fegyver-, járműszervizelési, javítási feladatokat is elvégző szakembereket is alkalmaznak.

A „szakmában” a Wagnernél legalább tizenötször nagyobb brit G4S Security-t tartják a vezető cégnek.